1. Home
  2. Vesti
  3. Opelova fabrika u Ajzenahu počinje sa radom tek u januaru naredne godine
Opelova fabrika u Ajzenahu počinje sa radom tek u januaru naredne godine
6

Opelova fabrika u Ajzenahu počinje sa radom tek u januaru naredne godine

144
6
Podelite sa prijateljima:

Pogon nemačke marke mirovaće još skoro dva meseca!

Opel je 1. oktobra ove godine saopštio da će obustaviti proizvodnju modela Grandland u Ajzenahu i da će proizvodne trake mirovati najmanje do početka naredne godine. Sada stižu zvanični podaci da će se radnici vratiti na posao u januaru.

Ipak, nema podataka kada će Grandland opet početi da dolazi iz Ajzenaha. Podsetimo, u ovom trenutku, montaža ovog SUV-a odvija se u Sošou, u Francuskoj.

Rukovodstvo Opela isticalo je da je to zbog nedostatka poluprovodnika i mikročipova. No, čini se da taj argument nije validan, jer kako onda ima dovoljno komponenti za proizvodnju u Francuskoj, a ne i u Nemačkoj?!

Otada je ostvaren strašan pritisak na Stellantis, kako od strane radničkih sindikata, tako i od predstavnika nemačkih vlasti. Šef Opela je nedavno kazao “da imaju specijalan status u Stellantisu kao jedina nemačka marka”, a šta to tačno znači tek ćemo saznati.

Prema aktuelnim planovima Opela, Grandland bi trebalo da ostane u proizvodnji do 2024. godine, što znači da će karijera trenutne generacije trajati sedam godina. Opelov SUV za sada beleži vrlo dobre prodajne rezultate, a posebno je bitno prisustvo plug-in hibridnih verzija koje doprinose manjoj flotnoj emisije štetnih gasova.

Kako javljaju nemački automobilski mediji, Stellantis će do kraja karijere Grandlanda vršiti proizvodnju tog SUV-a isključivo u Ajzenahu.

AutoRepublika 

(144)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dragi

Kakva nemačka marka kad su prodati Pezou? Od Omege ništa dobro nisu ni napravili, i treba da propadnu

BB

Pa i Mercedes je 15% kinez a Volvo 100%, JLR indijci, itd… A i taj isti Opel nije njemački već ohoho godina, francuzi su ga kupili od GM-a (ameri) a ne od švaba…
Dakle nacionalne odrednice u tom svijetu odavno ne važe, moglo bi se reći Nažalost…

Rikošet

Ipak je bio značajno više „njemački“ pod GM-om nego što je pod PSA.

PSA je Opelovu razvojnu ulogu svela na minimum, minimuma čitaj otpustila je veliki broj inženjera iz svih struktura, zaustavila razvoj motora, opustošila testne centre, pa i zatvorila veliki broj proizvodnih postrojenja u Njemačkoj…

U pravu si nacionalna odrednica ne važi, ali ovo danas nije ni blijeda sijenka nekadašnjeg Opela. Šta je tu bolje ili gore svako prosuđuje za sebe, a meni se čini da je od Opela ostao samo celofan sa znakom u kojeg se danas zamotavaju 100% PSA automobili…

BB

Kapitalizam, šta drugo reći…
Većinom su švabe u dominantnoj poziciji a u ovoj nisu. Šta će tek biti kad naiđu komunisti kinezi 🙂
S druge strane, onakav kakav je bio Opel, veliko je pitanje da li bi opstao.

Rikošet

Njemačka ima i previše proizvođača automobila (i problema sa njima) da bi im trebao „njemački“ Opel. Zato je i prepušten Francuzima… Oni će ga musti dok bude išlo, a za sada im ide solidno, jer su smanjili i smanjuju troškove, prije svega razvojne, ali i broj radnika i tvornica… Svoju tehnologiju pakuju pod Opelov znak i guraju to kroz već izgrađenu mrežu prodavaca… Mnogi od automobilizma operisani kupci Opela još uvijek ne znaju da je on dio PSA grupe. Vjeruju da je njemački, prodavac u salonu im to neće reći sigurno, ako ne pitaju i točak nastavlja da se vrti…… Pročitaj više »

Laki

Bravo.