1. Home
  2. Prezentacije
  3. Scania modernizovala gamu iznutra!
Scania modernizovala gamu iznutra!
1

Scania modernizovala gamu iznutra!

300
1
Podelite sa prijateljima:

Kako samo vreme brzo leti. Deluje da je aktuelna gama kamiona marke Scania predstavljena koliko juče, ali to se zbilo pre skoro pet godina. Ali, baš kao i u Alisi u zemlji čuda, morate trčati brzo, samo da biste ostali u korak s ostalima.

Shodno toj filozofiji, Šveđani koji su sreću našli pod šapom grupacije Volkswagen, upravo su predstavili revidiranu paletu vozila pod imenom Scania Super.

Nova generacija je debitovala pre četiri godine i u međuvremenu je postala čest prizor na putevima

Uzgred budi rečeno, sufiks Super se po prvi put pojavio na kamionima marke Scania koji su se pojavili tokom kasnih šezdesetih godina prošlog veka, kako bi se naglasila primena nove tehnologije koja je donela veću snagu pogonskih sklopova ondašnjih teškaša. Pogađate, motori su dobili podršku od strane turbo kompresora.

Sada imamo i šlagvort za iznošenje tvrdnje da su novi proizvodi ažurirani tako što su im unapređeni agregati. Restilizovani kamioni će ubuduće računati na u potpunosti nov motor identične radne zapremine, koja iznosi 13 litara. Sam pogonski blok dizel tehnologije zadovoljava emisione standarde Euro 6, i kao takav razvija 420 do 560 konjskih snaga, uz obećane dodatne uštede u potrošnji goriva do osam procenata.

Svi motori nove generacije mogu da rade sagorevanjem hidrogenizovanog ulja biljnog porekla, dok dve modifikacije savremenih agregata kao energent mogu koristiti i biodizel. Ali, uzgred budi rečeno, dobar stari V8 motor izlazne snage od 530 do 770 „konja“ će i dalje ostati raspoloživ. Ne možemo a da ne preporučimo priču o V8-ici koju smo objavili povodom pedesetogodišnjeg rođendana. Ipak, da kažemo i da će ostale jedinice biti ažurirane, uključujući i automatsku menjačku kutiju, sistem za kočenje motorom i pogonske osovine.

Dodatno, Scania se seli na novu modularnu šemu šasije MACH (Modular Architecture Chassis). Promena šablona rupa za montažu delova na okvir je doprinela višim nivoima fleksibilnosti u dizajnu kamiona i postavljanju same karoserije. Rezervoari za gorivo su takođe izmenjeni, pa su sada u obliku slova „D“ i raspolažu kapacitetom od 165 do 700 litara.

Kako bi se održao korak s onim što rade rivali, biće omogućeno da se naruče teškaši s virtuelnim spoljnim retrovizorima, odnosno sa sistemom kamera, umesto s klasičnim ogledalima. Dodata je i usluga daljinskog pristupa koja je dobila naziv Scania ProCare, zahvaljujući kojoj se štedi na vremenu predviđenom za održavanje i popravke vozila. Šveđani su uložili iznos koji prevazilazi dve milijarde evra, kako bi sve ovo postalo moguće.

Za kraj smo ostavili pomalo tužnu, setnu vest. Naime, ako je za verovati još uvek nezvaničnim informacijama, ovo je praktično labudov ples dizel motora Scanije. Zaista, razvojni plan grupacije Traton predviđa da obustavu daljih investicija u usavršavanje motora s unutrašnjim sagorevanjem, koje će biti preusmerene u sličan postupak, ali vezan za pogonske sklopove koji koriste ekološki više podobne energente.

AutoRepublika

(300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Jednog dana, Skania i Man će biti jedan te isti kamion sa različitim dizajnom.Na to ih tjera vlasnik VW zbog rezanja troškova.