1. Home
  2. Vesti
  3. Priča o V8 motoru marke Scania u čast pedesetog rođendana
Priča o V8 motoru marke Scania u čast pedesetog rođendana
10

Priča o V8 motoru marke Scania u čast pedesetog rođendana

2.59K
10
Podelite sa prijateljima:

Skandinavska marka Scania ove godine slavi važan jubilej. Prošlo je pola veka od trenutka kada je stariji primerak iz porodice V8 agragata ušao u upotrebu. Posebno zanimljivo je to što su Šveđani u tom trenutku bili jedini proizvođači, među članovima takozvane grupe „Velika sedmorka“, tako konfigurisanog motora.

Prvi kamion marke Scania sa motorom u V konfiguraciji

Priča o Scanijinom V8 motoru je počela šezdesetih godina prošlog veka, u periodu kada su se Evropljani latili posla pravnog regulisanja minimalne snage teških komercijalnih vozila namenjenih drumskoj upotrebi, kako bi se izbegle situacije u kojima bi kamioni usporavali tok saobraćaja putničkih vozila, čije je prisustvo na putevima u posleratnim godinama bivalo sve masovnije.

V8 motor prve generacije se nalazio u više iteracija Scanijinih kamiona sa oznakom 14

Taj period, odnosno doba pre uvođenja pomenutih propisa, je obeležilo korišćenje dizel motora u kamionima koji su u najektremnijim situacijama isporučivali ne više od 250 konjskih snaga. Scania je tada donela odluku da značajno podigne lestvicu, pa su Šveđani predstavili agregat čija je moć bila oličena u čak 100 „grla“ većoj snazi.

Interesantno, za tada novi Scanijin kamion, motor standarne, redne konfiguracije nije bio odgovarajući, pre svega zbog dužine koja je bila neophodna da se poređa svih 8 cilindara. To je i dovelo do toga da se upotrebi konfiguracija u obliku slova V, sa po četiri cilindra na svakom kraku.

Dakle, tokom 1969. godine je debitovao DS14 dizel motor koji je razvijao 350 konjskih snaga, a zapremina mu je iznosila 14 litara. Koristio je zasebne glave cilindra kao i raspršivače u pet tačaka. Tako koncipiran agregat je obezbeđivao izvanredan balans, kao i niži broj obrtaja u radnoj zoni u odnosu na konkurenciju.

Kao posledica prethodnih navoda, stigla je i dodatna nagrada u vidu fantastične pozdanosti. Za taj motor, milion prevaljenih kilometara je bila stvar rutine, a nisu bili retki primerci koji su “dobacivali” i do cifre od pet miliona kilometara.

Motori o kojima pričamo su korišćeni za pogon pet generacija kamiona, a bili su čest prizor na drumovima širom sveta. Lako ih je bilo raspoznavati na osnovu indeksacije koju je primenjivao proizvođač. Prve dve cifre su označavale zapreminu motora izraženu u litrima (140, 141, 142, 143 i 144).

V8 motor se našao i u retkim verzijama, poput Crnog ćilibara (Black Amber) snimljenog u Norveškoj

Naravno, sa svakom smenom generacija, menjali su se i sami motori: snaga i maksimalan obrtni moment su rasli, elastičnost je unapređivana odnosno proširen je raspon obrtaja kolenastog vratila u kom je bio dostupan maksimalan obrtni moment, sistem za ubrizgavanje goriva je takođe bio predmet kontinuiranog poboljšanja.

Poslednja generacija kamiona marke Scania takođe koristi V8 motor

Pored upotrebe za pogon kamiona, dizel motor je implementiran i na raznoj građevinskoj opremi, brodovima i dizel agregatima (konvertorima u električnu energiju). Na samom kraju svoje karijere, V8 motor je dostigao snagu od 500 “konja” uz velikih 2.750 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Prva generacija V8 jedinica se povukla u zasluženu penziju početkom ovog veka. Razlog se krio u nemogućnosti ispunjenja zahteva Euro-3 standarda. Zamenjena je motorom zapremine 16,4 litara (DC16 V8), koji je zadržao glavne celine prethodnika a kao novinu dobio jedinicu za elektronsku kontrolu. Zapremina je očigledno uvećana, a sa njom je i isporuka moći porasla na impresivnih 730 konjskih snaga.

Ovakav motor je bio predmet daljih unapređenja koja su se dogodila u dva navrata, i to u 2010. i 2017. godini. U poslednjoj generaciji, njegova težina je redukovana za celih 100 kilograma što je doprinelo i, za 7% nižoj potrošnji. Nedavno je predstavljen i motor sa oznakama Scania V8, koji pokreće biogorivo.

AutoRepublika

(2590)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Neverovatno koliko bezlicno izgleda.

Mad Max

Zašto? Za mene je savršena Skanija po izgledu. Ne znam jesu lli rešili problleme sa korozijom.
Inače prema onm amerikanskim „retro“ zastarelim kamionima ovo je hi tech dizajn

Balkanboj

Da se otvori sekcija samo za loženje i prepucavanje. Pokvariste članak.

Stari Dejan

Momci poslušajte Zvezdana 🙂

Yankee

Prema americkim hromiranim kamionima, ova Scania deluje kao plasticna igracka.

Mad Max

A što ih hromiraju??
Hromiraju li nove aute?

Yankee

Zato sto je hrom daleko lepsi od plastike.

Mad Max

To je bilo tamo sredinom prošlog veka. Ako pogledaš fotografije priložene uz temu, videćeš da je od tada Skanija promenila bar 5 generacija….. A kod amera stoji vreme.
Tek, Skanija je uvek imala velike motore, po američko – australijskim merilima.

Yankee

Stoji vreme i dalje izgleda milion puta lepse od modernih kamiona. I FAP 2026 izgleda lepse od bilo kog zapadnog novog kamiona.