1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Maybach 6 Cabriolet koncept
Mercedes-Maybach 6 Cabriolet koncept
0

Mercedes-Maybach 6 Cabriolet koncept

1.07K
0
Podelite sa prijateljima:

„Ponovo rođen“

Ono šta nije uspeo sam, na kraju je ipak dobio, zahvaljujući vezi sa Mercedesom. Maybachova moderna karijera je zabeležila dosta uspona i padova, od samostalne kompanije sa ciljem da konkuriše Rolls-Royceu i Bentleyju, pa sve do najluksuznijeg modela Mercedesa. Kompanija trenutno proživljava drugu mladost, ali i dalje verno misli o budućnosti. Šta možemo da očekujemo od ove legendarne kompanije je pokazao nedavni skup Pebble Beach Concours d’Elegance u američkoj saveznoj državi Kaliforniji gde je svetlost dana ugledao 6 Cabriolet koncept.

Maybach nekada …

Maybach je osnovan 1909. godine sa ciljem proizvodnje benzinskih i dizel motora za cepeline, a zatim i za izgradnju vagona za lokomotive. Kompanija se oprobala i sa automobilima 1919. godine, kada je Nemačka dobila zabranu za proizvodnju bilo kakve vojne opreme, Rani automobili Maybacha su zauzimali visoku stepenicu u automobilskoj industriji i konkurisali najluksuznijim automobilima na svetu kao što su Rolls-Royce i Duesenberg.

U jeku najveće slave dolazi do Drugog svetskog rata, a Maybach biva primoran da proizvodi mehaniku za tenkove. Po završetku rata proizvodnja nije nastavljena, a od 1960. godine kompanija se nalazi u vlasništvu Mercedesa. Tokom 1960-ih godina Maybach je razvio neke specijalne verzije za nemačkog giganta, ali nijedna od njih nije nosila njegovu oznaku.

Pokušaj oživljavanja

Krajem 1990-ih godina, Mercedes se nalazio u relativno dobroj poziciji i želeo je da proširi biznis. Nova linija vozila se pokazala popularnom među kupcima, veza sa američkim Chryslerom je donela rezultate, a visoke sume novca su investirane i u Smart. Mercedes i dalje nije imao rivala najluksuznijim automobilima na svetu, kao što su Rolls-Royce i Bentley, pa je odluka pala da Maybach debituje kao samostalna divizija. Tokom 1997. godine su predstavljeni razni koncepti, a kasnije su usledile serijske verzije pod 57 i 62 oznakama. Iako je Daimler (vlasnik Mercedesa) imao plan od samo 2.000 vozila na godišnjem nivou, trebalo je proći čak osam godina pre nego što je prodato 3.000 automobila. U novembru 2011. godine, Maybach je zvanično ugašen, a kao razlozi su navedeni loša prodaja i gubitak od čak 330.000 evra na svakom prodatom vozilu.

Moderni Maybach

Ipak, samo tri godine nakon gašenja, jedan od čelnika Daimlera je najavio da bi Maybach ime ponovo moglo da bude korišćeno, ali ovaj put kao poddivizija Mercedesa, čime bi šanse za uspeh bile značajno veće. U novembru 2014. godine to je i potvrđeno, pa je tako nastao Mercedes-Maybach za luksuzne automobile, odnosno Mercedes-AMG za performantne proizvode. Na Salonu automobila u Los Anđelesu svetlost dana je ugledao Mercedes-Maybach S600 kao najskuplja i najluksuznija verzija S klase. Ovo je ujedno jedini Maybachov model dostupan sada, ali za 2018. godinu svoje učesće je najavila i G klasa. Model iz ove priče, 6 Cabriolet, bi mogao da nastavi sa listom, ali za sada on je samo koncept.

Dizajn

Ovo nije prvi put da se publika sreće sa ovim automobilom i istoimeni koncept je predstavljen na istoj lokaciji prošle godine u koncept formi. On je i tada doneo veliko oduševljenje, a čini se da je kabriolet još lepši. Sa dužinom od čak 5,7 metara, 6 je za inspiraciju koristio slavne automobile iz 1930-ih godina. To znači da ga odlikuje dugačka hauba, ogromna maska hladnjaka i prevelike 24-inčne felne – detalj koji bi možda izgledao glomazno na bilo kojem drugom proizvodu, ali u slučaju Maybacha deluje sasvim po meri. Beli platneni krov pruža detalje u rozoj boji, a zanimljivo je da je kompanija spremila i dva kofera za gepek u identičnoj kombinaciji.

Tu su i mnogi moderni detalji, kao što su LED farovi, ali detalj koji privlači mnogo pažnje je hauba. Naime, u stilu vozila koja su ga inspirisala, hauba je podeljena na dva dela i sa svake strane automobila se otvara po jedan segment. Glavni dizajner Gorden Wagener nije krio oduševljenje urađenim poslom i najavio je da planira da koristi popularni „art-deco“ stil u svim budućim proizvodima.

Enterijer

I pored svojih ogromnih dimenzija (dužina 5,7 metara, širina 2,1 metar i visina 1,34 metara), 6 pruža samo dva sedišta i, kao i sa ostatkom vozila, odličnu kombinaciju klasičnog dizajna i moderne tehnologije.

Ceo enterijer je prekriven kvalitetnom Nappa kožom, dugmićima u sedištima i izrazito malo komandnih jedinica. Tu su samo dva sata (jedan za brzinu, drugi za obrtaje), pa predstavlja veliko osveženje nedostatak povećeg monitora koji je viđen u gotovo svim današnjim proizvodima. Kod 6 taj detalj se nalazi na samoj kontrolnoj tabli gde bi se nalazila navigacija i ostala elektronika. Maybach naziva ovaj detalj „360° open-air luxury lounge“, što znači da se prostire u krug kroz ceo enterijer i vidljiv je sa svakog mesta. Centar enterijera, koji je uglavnom rezervisan za prenos menjača kod modela sa pogonom na zadnje točkove, ovaj put pruža simuaciju protoka energije, što je možda detalj koji niko nije očekivao.

Mehanika

Sa tako dugačkom haubom i retro stilom, publika je očekivala zateći neki poveći V12 motor (ili možda čak veći) ili barem V8 sa kompresorom. Međutim, 6 je kompletno električni proizvod i kabriolet je još moćniji od kupea. Umesto prethodnih 738 ks, snaga je sada povećana na 750 konja. I pored ogromnih dimenzija, Maybach tvrdi da ubrzanje do 100 km/h iznosi manje od četiri sekunde i da može preći preko 320 km sa jednim punjenjem. Kompanija takođe tvrdi da baterije mogu da se napune za vožnju od 100 kilometara za manje od pet minuta i da zahvaljujući elektronici, 6 je kompletno tih i udoban za vožnju. Maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h, a identična mehanika pokreće i mnogo hvaljeni Mercedes SLS Electric Drive. Reč je o četiri motora od kojih svaki samostalno pokreće po jedan točak.

Zaključak

Mercedes-Maybach je dobio ogromne pohvale i spomenuti S600 se prodaje u veoma visokim brojevima kada se pogleda njegova cena. Nemačkom proizvođaču vozila je bilo potrebno dosta vremena da nauči iz grešaka u prošlosti, ali nam se čini da je konačno uspeo u tome. Eksperti će reći da je ovo Maybach koji je trebalo da debituje još pre 20 godina, ali bolje je i zakasniti nego uopšte ne stići. Pred Maybachom je svakako svetla budućnost – možda nikada opet kao samostalna kompanija, ali sigurno kao verzija Mercedesa.

Zoran Tomasović

(1068)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments