1. Home
  2. Prezentacije
  3. Roudster Morgan Plus Four je restilizovan
Roudster Morgan Plus Four je restilizovan
2

Roudster Morgan Plus Four je restilizovan

67
2
Podelite sa prijateljima:

Najkonzervativniji proizvođač automobila na svetu predstavio je redizajnirani roudster Morgan Plus Four. Međutim, sam Plus Four ima prilično moderan dizajn, jer se 2020. godine pojavila nova generacija na svežoj aluminijumskoj platformi CX-Generation.

Dakle, malo restilizacije nije naškodilo ovom automobilu. Štaviše, glavni cilj dizajnera bio je smanjenje „vizuelne buke“.

Glavna vidljiva promena je nova tehnologija osvetljenja. LED farovi su postali veći (osam inča u prečniku umesto sedam), a sada su u njih ugrađeni žmigavci i svetla za maglu, što je omogućilo „rasterećenje“ izgleda prednjeg dela automobila. Kompanija posebno naglašava da ovi farovi nisu „skinuti“ sa nekog masovnog modela, već su razvijeni specijalno za Morgan.

Zadnja svetla su redizajnirana na sličan način: sada su dva okrugla svetla na zadnjem delu umesto četiri, a samo su reflektori postavljeni odvojeno.

 

Promenjena je tehnologija izrade aluminijumskih krila, što je omogućilo smanjenje radijusa savijanja, iako se to na prvi pogled ne primećuje. Redizajnirani su prednji razdelnik i zadnji difuzor, a smanjene su površine za pričvršćivanje registarskih tablica. Novi retrovizori sa aluminijumskim kućištem postavljeni su na više noge. Unutrašnje osvetljenje je prošireno, a audio sistem Sennheiser sada ima dodatne zvučnike ispod sedišta.

Morgan Plus Four je i dalje opremljen BMW-ovim dvolitarskim turbo-četvorocilindrašem B48 (258 KS, 350 Nm); može se izabrati šestostepeni manuelni ili osmostepeni ZF-ov automatski menjač. Tip menjača ne utiče na maksimalnu brzinu (240 km/h), ali roudster sa dve pedale brže ubrzava do stotke – za 4,9 s umesto 5,2 s koliko je „manuelcu“ potrebno.

Vešanje je modifikovano: ugrađene su nove opruge i ponovo podešeni ventili u amortizerima. I po prvi put, Dynamic Handling Pack, razvijen zajedno sa engleskom kompanijom Nitron, nudi se uz dodatnu naknadu. Uključuje različite opruge sa podesivom gornjom pločom, podesive amortizere, a na zadnju osovinu je dodata stabilizatorska šipka.

Proizvodnja ažuriranih roudstera Morgana Plus Foura počeće u maju. U Engleskoj cene počinju od 62 hiljade funti sterlinga, bez obzira na vrstu menjača. Za kraj bismo da dodamo da će uskoro i snažniji model Plus Six biti podvrgnut sličnom tretmanu kod „plastičara“.

 

AutoRepublika

(67)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Svi izgledaju mlađe poslije restilizacije samo Morgan (malo morgen) starije 😂🤣😂🤣

GrujaTS

Ovi farovi izgledaju sada kao oni karbitni pre 100nak godina…