1. Home
  2. Vesti
  3. Američka verzija Nissana X-Traila prešla na trocilindraše!
Američka verzija Nissana X-Traila prešla na trocilindraše!
6

Američka verzija Nissana X-Traila prešla na trocilindraše!

359
6
Podelite sa prijateljima:

Rogue predstavlja varijaciju na temu krosovera nama poznatog pod imenom Nissan X-Trail, s tim da je junak ove priče namenjen američkim kupcima. Model nove generacije je debitovao pre nešto više od godinu dana i tada je predstavljen s unapređenim benzinskim motorom zapremine 2,5 litra i 184 konjskih snaga uz 245 njutn metara obrtnog momenta, što će reći da nije mogao da računa na turbo punjač. 

Ali, što se tiče sledeće modelne godine, Nissan je pristupio promeni na polju pogonskog sklopa. Atmosferski motor postaje deo prošlosti, a Amerikanci će konačno moći da spoznaju čari trocilindarskog turbobenzinca.

Istini za volju, možemo i da se zapitamo zašto bi Amerikanci bili bolji od nas ili od Kineza. Konkretnije, Kinezi već imaju tu čast da mogu da ispazare trocilindarski X-Trail, što je u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu već standard, ali Jenkijima će ovo nužno doći kao šok.

Kako bilo, moraće da se pomire s tim da će njihov Rogue pod haubom kriti jednoipolitarski VC-Turbo motor s varijabilnim kompresionim odnosom koji je kao takav najbliži rođak dvolitarskog agregata instaliranog na modelu krosoveru Infiniti QX50, kao i na sedanu zvanom Nissan Altima, što je bila praksa tokom par godina. Jedina razlika će biti ta što će krosoveru Rogue biti amputiran jedan cilindar. Kompresioni racio će moći da varira između 8: 1 do 14: 1, uz najvišu moć od 204 konjskih snaga, i maksimalni obrtni moment od 305 Nm.

Japanski proizvođač je za montažu s ovim motorom, kako bi izbegao bruku, morao da osmisli nove nosače različite čvrstine, a koji bi bili zaduženi da pripitome prirodne vibracije koje nastaju usled rada neparnog i malog broja cilindara.

„Menjački“ poslovi ostaju povereni varijatoru, dok je osnovni pogon prednji, uz alternativno i povremeno prebacivanje i na zadnju osovinu. Prosečna potrošnja ovako pogonjenog Nissana je spala sa ranijih 7,8 litara na sto prevaljenih kilometara, na aktuelnih 7,1 litar. Možda deluje malo, ali imajte na umu i prirast snage uprkos pomenutoj amputaciji jednog cilindra.

Nissan je odlučio da masovnu proizvodnju motora koji se uselio u Rogue u fabriku u Tenesiju, gde se, uzgred budi rečeno proizvode svi motori za vozila marke koja se montiraju u Americi.

Turbo Nissan Rogue će penetrirati američko tržište tokom zime pred nama, a cene će ići u suprotnom smeru od temperature vazduha u predstojećem periodu. Bazična verzija će se dobijati za sumu od 26.700 američkih dolara, dok je za atmo-verziju valjalo posedovati najmanje 26.050 evra.

Najavljeno je da će novi X-Trail u Evropu stići tokom leta…

AutoRepublika

(359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

1,5 T od 204 ks i 305 Nm meni zvuči kao odlična mašina !

TheStig

Prodace cijelih 5 komada. Svaki pravi Amerikanac samo pita „but does it have v8?“Ili ne daj Boze ali eto može proći šestak- rentali uglavnom. E cuj ponuditi ćopavac u drzavi u kojoj se proizvode i dalje motori preko 6 i 7 litara zapremine. 🤣

Yankee

Prosle godine ih je prodato samo 227.936 u Americi. 😉

'79 DeVille

Equipped with the 2.5 l engine maybe, definitely not the lawn mower one…

Yankee

Takodje Ford Bronco Sport i Escape, oba 1.5 turbo sa 3 cilindra – 192.995 u prvih 9 meseci ove godine.

'79 DeVille

Pocetak neslavnog odlaska u istoriju…