1. Home
  2. Liste
  3. Novembarski presek:  Tesla dominira na Starom kontinentu
Novembarski presek:  Tesla dominira na Starom kontinentu
15

Novembarski presek:  Tesla dominira na Starom kontinentu

255
15
Podelite sa prijateljima:

Evropsko tržište automobila ubrzava svoj rast u poslednjem delu godine. U novembru, prodaja automobila u Evropi dostigla je ukupno 1.010.900 jedinica. Ovaj broj registracija, u poređenju sa onim registrovanim u istom periodu prošle godine, predstavlja porast od 17%. To je četvrti uzastopni mesec rasta.

Nažalost, i pored dobrih rezultata u poslednjih nekoliko meseci, akumulirani podaci o prodaji i dalje pokazuju negativne rezultate. U periodu od januara do novembra, u Evropi je registrovano 10.167.700 vozila, što je 6% manje nego lani.

Električni automobili pokreću rast evropskog tržišta

U novembru su električni automobili bili glavni pokretač rasta. Rast predvođen, kao što ćemo kasnije videti, američkom markom Tesla. Drugi relevantni igrači su bili Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz i Audi.

Broj registracija je porastao za 30% i dostigao je 172.600 jedinica. Zahvaljujući ovom obimu registracija, električna vozila su ove godine stekla najveći tržišni udeo do sada, 17,1%.

Geely i SAIC, proizvođači iz daleke Kine, nastavljaju da se šire na evropsko tržište, koristeći prednost porasta električne mobilnosti. Brendovi poput Morrisa Garagea (MG) i Polestara su jasan primer za to.

Tesla Model Y – najprodavaniji automobil u Evropi u novembru 2022

Rangiranje deset najprodavanijih automobila u Evropi tokom novembra predstavlja prikazuje neke zanimljive promene. Pobedu odnosi  električni Tesla Model Y. Ovo je drugi put da je Teslin SUV osvojio prvo mesto na teritoriji Evrope.

Dacia Sandero je bila na drugom mestu i, zatvarajući podijum, na trećoj poziciji, imamo Toyotu Yaris. Na vratima podijuma ostao je Fiat 500, koji se još jednom može pohvaliti da je najpopularniji gradski automobil. Volkswagen Golf, najprodavaniji automobil u oktobru, morao je da se zadovolji šestim mestom.

Ford Kuga, najprodavaniji hibridni plug-in automobil u Evropi u novembru

Lista deset najprodavanijih priključnih hibrida u Evropi takođe predstavlja novine u novembru. Prvo mesto osvaja Ford Kuga. Na znatnoj udaljenosti, na drugom mestu je Mercedes A-klase. I na kraju ovog podijuma imamo BMW serije 3.

Važno je istaći performanse Volkswagena Tiguana (sedmo mesto) i BMW-a serije 5 (deseto). Nije uobičajeno videti ih u Top 10 najpopularnijih dopunjivih hibrida.

Tesla Model Y – najprodavaniji električni automobil u Evropi u novembru

Na rang listi 10 najprodavanijih električnih automobila u Evropi u novembru dominira Tesla sa Modelom Y. Na mestu ispod nalazimo još jedan model američke firme – Tesla Model 3 je na drugom mestu. Na trećem mestu je Volkswagen ID.4.

Na kapiji najpopularnijeg električnog podijuma nalazimo još jedan Volkswagenov model, ID.3. Takođe treba napomenuti da, još jednom, Renault Megane E-Tech Electric ostaje u Top 10 i da se Polestar 2 istakao na listi.

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Evo kako prolazi čardak Megan..kao bos po trnju.Tri puta se slabije prodaje od klasičnog Clia.

Matori

Opet stigao brod?
Gde Su bili prošli mesec?

moron

Sandero skoro pa pretekao Teslu.
Dačija „razvaljuje“. Imaju dobitnu kombinaciju.

BB

Znači na prva tri mjesta nema „klasičnih“ evropskih brendova, a prvi sljedeći je Fiat. Otišla EU sva u 3 sata popodne (3 pm) 😳

moron

😊😊😊

YugoFlorida

Propaganda čini svoje. A ovce se sve više šišaju. Meni samo ostaje pitanje zašto bi iko kupio Teslu pre nego neki odavno uspostavljen i poznat brend.

Renault Terminator

E pa Tesla ti je sada IN…nisu u trendu Yugiću😁.Što se mene tiče,do zadnjeg cilindra SUS motora držaću se benzina.

Laki

Realno.

TheStig

Pa gledaj gdje im je najveća prodaja. U zemljama gdje su im najviše isprani mozgovi. Skandinavci poznati kao prvi prisvojitelji fašističkih metoda. Plivaju na nafti. Oni se ufatili dildomata.

Al hajd sto su nasjeli na to nego kupuju Tesle. Veće đubre nije nikad napustilo proizvodni pogon.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Yankee

Znaci ovce su oni koji kupe Teslu, ne oni koji svakih 5 godina kupuju noviji model istog auta jer eto to su navikli da rade ceo zivot? Hehe

TheStig

Vama Yenkijima je inace logika jaca strana. Covjek nije pricao uopste o zamjeni automobila nakon određenog vremena vec o kupovini nedokazanog brenda koji je precjenjen na osnovu nekog balona.

Yankee

Ajde da pitam i tebe onda i ako hoces prvo se posavetuj sa Skotijem pre nego sto napises odgovor – ovca za sisanje je onaj ko je kupio Teslu, a ne onaj koji svakih 5 godina kupuje samo Golfa ili Corollu jer eto ne zna za nista drugo i nedao Bog da proba nesto drugacije u zivotu?

TheStig

Tvoje, moje i bilo cije je licno pravo da mijenja stagod pozeli svako 25 min ako zeli. Da li je u mojoj glavi budala? Da, apsolutno. Osnova koncepta svakog novog proizvoda lezi u planiranoj zastarjelosti. Dakle proizvođaĉ može novi model da učini mnogo naprednijim u odnosu na prethodni ali ne zeli jer mu je najisplativije da inkrementalno dodaje poboljsanja kako bi te naveo da kupis svaku narednu iteraciju. Te stvari sam izucavao davno na studijama. A pogodi ko to stalno ponavlja. Scotty kojeg toliko ne volis. A zapravo je toliko nacitan da bih nas sve ovdje mogao zajedno progutati sto… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Yankee

Slazem se sa gotovo sve sta si napisao, ali to nije poenta mog gordnjeg komentara. Poenta je da ovce prate druge i rade ono sta drugi rade samo zato sto vecina to radi. Niko me ne moze ubediti da su Toyote najbolji auti za kupovinu jer sam ih vozio gotovo sve i sa izuzetkom pouzdanoscu po nicemu nisu bolje od recimo Mazde. Slazem se da ima i dosta onih koji ce kupiti Teslu jer su culi da je kul danas voziti Teslu, ali mnogo je vise onih ce kupiti Toyotu ili Volkswagen samo zato sto su videli druge ovce kako… Pročitaj više »

TheStig

Ako cemo govoriti cisto sto se tice pouzdanosti i mehanicki mislim da su Toyote u vrhu, bar kod nas. Kod vas u SAD Mazde imaju daleko siru ponudu motora i modela tako da si vjerovatno u pravu. Mene kod Toyote odbija estetika tako da je to iskljucivo razlog zasto je ne bih kupio. Za mene je to npr neprihvatljivo. Da brend br 1 po vrijednosti u auto industrija ima onako ruzne enterijere. Sto se tice Tesli. Ja nemam problem sto se nekome mozda i sviđaju i sto su EVjevi. Ali da mi neko tvrdi da vrijede, a ono bukvalno corav… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig