1. Home
  2. Vesti
  3. „Mikromobilaći“ na udaru: Pariz uveo i zone s ograničenjem brzine od 10 km/h
„Mikromobilaći“ na udaru: Pariz uveo i zone s ograničenjem brzine od 10 km/h
2

„Mikromobilaći“ na udaru: Pariz uveo i zone s ograničenjem brzine od 10 km/h

621
2
Podelite sa prijateljima:

Gradske vlasti francuske prestonice su uvele značajne promene u pogledu saobraćajnih propisa važećih u nekim od centralnih ulica metropole. Naime, u određenim središnjim urbanim zonama je uvedeno ograničenje brzine kretanja električnih trotineta kojim se ne dozvoljava pokret brži od 10 km/h. Shodno donetoj odluci, tri vodeće kompanije u oblasti iznajmljivanja trotineta se elektronski ograničile brzinu kretanja svojih dvotočkaša koji su na usluzi građanima u tim, ali i u ostalim delovima Pariza, preneo je list Agerpres.

Novi propis se tiče turističkih zona, parkova, škola i trgova, kao lokacija na kojima je susret trotineta s pešacima izvorište mnogobrojnih potencijalnih neželjenih epiloga. Na inicijativu gradske administracije Pariza, već je obavljena serija testova i proba koja se upriličene u blizini čuvenog muzeja Luvr, kao i na nekoliko drugih kritičnih lokacija. Kako rekosmo, više kompanija za iznajmljivanje trotineta, čija flota uzgred budi rečeno broji vie od 15 hiljada dvotočkaša, donelo je odluku da proširi zone takozvanog „sporohodnog saobraćaja“.

Vlasti najvećeg francuskog grada su namerne, poučene iskustvima iz ranijeg perioda a koja govore o tome da je čak 329 pretrpelo povrede zahvaljujući električnim trotinetima samo u Parizu, uz dva fatalna ishoda tokom prošle godine, da uvedu selektivnu zabranu ovih vozila i njihovu jednovremenu eksploataciju od strane dve ili tri osobe.

Sve tri rentalne kompanije su odlučile, zarad povećanja bezbednosti saobraćaja, da pored ograničenja brzine kretanja trotineta uvedu i takozvani „početnički režim“ soabraćaja, gde bi se brzina kretanja mogla ograničiti putem GPS sistema, prilikom ulaska u neku od zona s posebnim rizikom.

Sudeći po onome što je za Le Parisien izjavio David Belijar, savetnik za pitanja mobilnosti u gradskom sekretarijatu za sobraćaj, obale reke Sene, kao ni tržni centri nisu uključeni u zone s ograničenom brzinom kretanja trotineta.

Na kraju još da kažemo da su pre centra Pariza, slična ograničenje uvedena u pariskim predgrađima, ali i u Njujorku i Barseloni. Dodatno, brzina kretanja električnih trotineta je u Nemačkoj ograničena na nivou između 6 i 20 km/h.

AutoRepublika

(621)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Na kraju onaj potpuno običan bicikl postaje najbrže prevozno sredstvo …

peki

Volim zakone koji ne mogu da se primene, kao sto je recimo zabranjeno nosenje „Burke“ ( odeca kod muslimanskih zena koja kompletno pokriva telo i lice na javnim mestima). Naravno da se tako setaju po gradu i naravno da se privatni trotineti voze i brzinom od 60-70 km/h, po trotoarima i u kontra pravcu, te da sistematski prolaze kroz crveno svetlo…po ugledu na bicikliste!