1. Home
  2. Vesti
  3. Novi kralj brzine belgijskih civilnih puteva neće biti procesuiran zbog rupe u zakonu!
Novi kralj brzine belgijskih civilnih puteva neće biti procesuiran zbog rupe u zakonu!

Novi kralj brzine belgijskih civilnih puteva neće biti procesuiran zbog rupe u zakonu!

7.71K
1
Podelite sa prijateljima:

Jedan vozač je izazvao nevericu policijskih službenika koji su nadgledali rad uređaja za radarsku kontrolu. Naime, tokom kontrole brzine kretanja koja je sprovođena na autputu E313 u blizini belgijskog grada Liježa, a koje se dogodilo oktobra 2020. godine, uređaji su zabeležili prekoračenje od 186 km/h, odnosno da se vozilo kretalo brzinom od 306 km/h. Ono što je ovde verovatno i zanimljivije od toga koji automobil je vozio nesavesni vozač, jeste to što protiv njega neće biti podneta nikakva krivična, pa čak ni prekršajna prijava.

Nestvarnu vest su prenele naše kolege iz francuskog (večernjeg) lista Le Soir, pritom navodeći da je razlog za ovakav epilog sakriven u činjenici da je tip konkretnog radara, ili je verovatno bolje reći uređaja jer postoje razlike između radarskih i laserskih aparata, jeste taj koji govori o tome da on nije atestiran za merenje brzina kretanja koje prevazilaze granicu od 300 km/h.

„Shodno tome, niti jedna cifra koja ilustruje izmerenu brzinu kretanja vozila, a koja je veća od 300 km/h, ne može biti prihvatljiva s aspekta praktične primene zakona,“ objasnio je kolegama iz belgijskog lista Sudinfo, direktor kompanije koja je razvila konkretan uređaj za merenje brzine, Mišel Nizen.

Istini za volju, ovo pitanje je u Belgiji regulisano kraljevskim dekretom koji nosi datum 12. oktobar 201o. godine, a u kom se navodi uslovi koje ispunjavaju uređaji za merenje brzine kretanja vozila.

Pošto se tema pokazala izuzetno zanimljivom, ustanovljen je još jedan propust u sistemu, odnosno „rupa u zakonu“, kako to kaže naš narod. Naime, postupak protiv nesavesnog vozača neće moći biti pokrenut ni zbog toga što uređaj za snimanje koji je instaliran na policijskom vozilu, a koji je registrovao prekoračenje, ne poseduje čak ni fotografiju vozila u prekršaju, pa identitet nesrećnog brzanca ostaje nedostupan, kako javnosti, tako i organima reda. Ne vide se čak ni registarske tablice…

Prema informacijama koje prenosi belgijski Sudinfo, ovaj brzanac je postao nekrunisani kralj brzine na autoputevima te države jer je s trona skinuo raniji psihijatrijski slučaj koji se najbržom saobraćajnicom N25, kretao brzinom od 287 km/h.

AutoRepublika

(7708)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bogat Bogalj

Gluposti. Mogu da ga terete za brzinu od 300kmh jer se dokazano vozi istom ili vecom. Auto pravac na otpad da ga kompresuju, a njega u ludaru.