1. Home
  2. Vesti
  3. Razvoj novog Priusa je za Toyotu veliki izazov
Razvoj novog Priusa je za Toyotu veliki izazov

Razvoj novog Priusa je za Toyotu veliki izazov

169
0
Podelite sa prijateljima:

Peta generacija Toyote Prius je odmah iza ugla. Iako do danas nije uočena nijedna testna jedinica, to ne znači da Toyota ne radi punom parom na obnavljanju svog najikoničnijeg hibridnog automobila. Razvojni proces koji nije prošao bez velikih izazova. Jedan od njih zajednički utiče na obe verzije Priusa (HEV i PHEV).

Ako sve bude po planu, novi Prius će biti spreman da izbije na scenu pre kraja ove godine. Toyota vrši poslednja prilagođavanja pre nego što finalizuje proces promene generacija modela čije je lansiranje bilo prekretnica u modernoj istoriji kompanije. Debitovaće dizajn, tehnologija i efikasnija mehanika. Elektrifikacija će, logično, biti protagonista.

Promene koje će model pretrpeti počinju od osnove. Na tehničkom nivou to će biti potpuno novo vozilo. On će biti podržan Toyotinom platformom TNGA. Arhitektura na kojoj brend razvija svoju novu generaciju modela. I, iako će nastaviti da se kladi na isti format karoserije, spoljašnji dizajn će biti predmet detaljnog pregleda.

Peta generacija Priusa će imati elegantniji, sportskiji i moderniji izgled. Barem tako pokazuju slike sa portala motor.es i nove informacije koje su izašle na videlo u dalekom Japanu. Novi dizajn koji će sa sobom doneti promenu dimenzija vozila. Što se tiče modela koji trenutno možemo naći u salonima, on će biti manje širok i manje visok. Međutim, međuosovinsko rastojanje i dužina će se povećati kako bi se poboljšao raspoloživi prostor u putničkom prostoru i prtljažniku.

Nove dimenzije će takođe uticati na dinamičko ponašanje. Toyota se neće fokusirati samo na pružanje udobnog i efikasnog iskustva vožnje. Želi da ode korak dalje.

Što se tiče mehanike, takođe treba očekivati novosti. Sve oči su uprte u hibridnu tehnologiju. Novi Prius će biti dostupan u hibridnoj (HEV) i plug-in hibridnoj (PHEV) verziji. Do sada su modeli HEV i PHEV razvijani odvojeno, a strategija Toyote je bila da ponudi ovu plug-in tehnologiju kao dopunu glavnom modelu.

To će se promeniti dolaskom nove generacije. Kompanija očekuje da do 50% prodaje Priusa bude verzija PHEV. Obe hibridne mehanike su objedinjene u istom projektu i razvijaju se u isto vreme. To je jedan od glavnih izazova sa kojima se kompanija suočila. I ne radi se samo o smanjenju troškova spajanjem dva hibridna pogonska sistema u okviru istog projekta, poboljšanje performansi, karakteristika i efikasnosti će biti ključno za povećanje prodaje. Posebno PHEV.

HEV će koristiti unapređeni 1,8-litarski benzinski motor, dok će PHEV u međuvremenu koristiti novorazvijeni dvolitarski benzinski motor. I ne samo da će imati novi motor, već će se pohvaliti i električnom autonomijom do 100 kilometara tako što će imati litijum-jonsku bateriju većeg kapaciteta.

U ovom trenutku je važno zapamtiti informacije koje ukazuju na posvećenost vodoniku i da možemo očekivati da u nekom trenutku komercijalnog života pete generacije Priusa se pojavi i verzija na vodonik. Toyota je jedan od proizvođača koji predvodi razvoj vodoničnih gorivnih ćelija i toplog vodonika.

Predstavljanje se očekuje ovog decembra. Međutim, ne treba isključiti mogućnost da će lansiranje biti odloženo do prvog kvartala 2023. godine zbog globalne nestašice mikročipova i poluprovodnika koja nastavlja da pustoši fabrike automobila.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments