1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Osnovne razlike između radara i lasera
Osnovne razlike između radara i lasera
26

Osnovne razlike između radara i lasera

5.39K
26
Podelite sa prijateljima:

Pošto vidimo da se u narodu ne razlikuju aparati koje koriste organi reda i sigurnosti, u mjerenju brzine kretanja vozila i kažnjavanju zbog prekoračenja, odlučio sam napisati kratki članak da to pojasnimo.

Pa krenimo iz prošlosti. Dakle tehnologija na zalasku, koja će se još ponekad vidjeti na cesti, je famozni RADAR. Da, sama riječ, odnosno ime mu kaže da se bazira na principu onih velikih radara što se koriste za praćenje kretnje aviona i velikih brodova. Ima snažni radio val koji se emitira u dosta širokom snopu prema nadolazećem prometu, uobičajeno na frekvencijama od 25GHz, i vrlo vjerojatno će male plivače u muškim spolnim organima dobro ozračiti. Naravno, ako ste stalno ispred njega.

Osim što je glomazan i težak, upravo i činjenica o zračenju je utjecala na njegovo povlačenje. Radar radi na principu Dopplerovog efekta, gdje se snop radiovalova šalje prema nadolazećem automobilu, i refleksija radio valova se vraća natrag, s povećanom frekvencijom koja odgovara brzini kretanja automobila.

Na slici na tronošcu se nalazi ogromna stara sprava, to jest radar Multanova 6F, dok organ sigurnosti, gospon policajac, na naslovnoj fotografiji, u ruci drži moderniji laserski pištolj.

E sada dolazimo do laserskih pištolja za mjerenje brzine. Sama riječ laser kaže da se radi o optičkim svjetlosnim pištoljima koji imaju izuzetno uski snop svjetlosti (nekoliko centimetara na jedan kilometar), a kojima se „gađa“ automobil u daljini. Svjetlosni snop se modulira impulsno i frekvencijski, tako da će povratna refleksija sa površine automobila (far ili tablica) biti vraćen natrag sa razlikom vremena u impulsima koji odgovaraju brzini kretanja vozila.

Mjerenje se događa pedesetak puta u samo jednoj sekundi, i može se izmjeriti brzina automobila koji se nalazi do 4 kilometara udaljenosti, ako se pištolj postavi na fiksni tronožac. Na drugoj slici vidimo „organa sigurnosti“ sa PRO Laser mjeračem brzine na tronošcu sa automatskim prepoznavanjem krećućeg auta i slikanjem istoga ukoliko prekorači zadani parametar brzine.

Moram napomenuti da nema toga kočenja, kada se signal detektira, a koje će ishodovati izbjegavanjem pisanja kazne. Ali, o tome nećemo javno.

magistar znanosti Goran Jurković,

diplomirani inženjer elektrotehnike

(5385)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dopada mi se tekst. Jednostavan. Jasan. Na žalost, i tužan u svetlu poslednjeg pasusa 😊😊😊

s mile

Šta, ne pomaže CD na retrovizoru…. možda dva da stavimo…. xe….xe…xe

Kitittelj

Mozda DVD 🙂 ?

Multilink seleni

Jurković je napravio lep članak, ali zadnji pasus nije obradio valjano, ili nije smeo 🙂 ili se nije udubio u laserske merače brzine. Ima tu cela teorija, tek taj uređaj nije bezgrešan i nije ga nemoguće prevariti. Što je daljina merenja veća lakše ga je prevariti i teže je operateru da oćita brzinu. Teoriski, ovi laser meri do 4,0 km, a praktično skoro nikako preko 1200m i to u uslovima dobre vidljivosti, čistog vazduha, što je danas u gradovima retkost. Kako radi laserski merač brzine?? Nije to ovde baš dobro objašnjeno. Tek laserski merač brzine je klasični distomat koji meri… Pročitaj više »

moron

Ja sam jako dugo koristio radar detektor(e) i sa ovim klasičnim (sa „radarima“) je zaista bio smehotres kako je detektor rano otkrivao aktivan radar. Pojava lasera je „unela nemir u moju dušu“, jer sam uvideo da tu često nema leka. Tj, čak i ako „nabodem kočnicu“ na prvo pištanje detektora, velike su šanse bile da budem očitan. Istina, kao što i sam kažeš, očitana brzina bi često bila značajno manja od one kojom sam se kretao pre „nabadanja“ kočnice. Ali, kao što verovatno i sam znaš iz prakse, detektori su znali često i lažno da zapište, tj, da to ne… Pročitaj više »

Multilink seleni

Svako vozilo parkirano na bankini – trotoaru sa desne strane i okrenuto naopaku (farovi ka tebi) je za mene potencijalno radar i tera me da usprim. Kad vidim tako parkiranog punta, fabiju, ili novije škode, dođe mi da izmlatim vlasnika 🙂

peki

Prosto ne verujem sta sam procitao, nas Moron krsio je zakon i koristio zabranjene detektore !!! Smatrao sam te za uzornog vozaca…🙂
Salim se naravno, jedno vreme imao sam to cudo ali kazne su bile ogromne, a kako se pokazao nepouzdanim odustao sam od njega. Znas kako kazu sami panduri, ima jedan 100 % siguran nacin da se izbegnu radari, voziti ispod maksimalno autorizovane brzine 🤣

Floyd

Instaliraj Blitzer.de aplikaciju i nemas problema sa fixnim i sa mobilnim radarim… ja je koristim po nemačkoj već 10g radi i u celoj evropi i košta samo 5e 😁

TheStig

Znas sta ti ne valja u cijeloj priči?Što nije ništa tačno od onoga što si napisao. Većina radara koji se koriste danas su daleko moderniji od onoga što si ti naveo. Evo primjer odmah…dual radar.Zasto se zove dual? Jer u sustini ima dva uređaja u jednom. Jedan precizno detektuje brzinu vozila, dok drugi radar određuje tačnu poziciju vozila. Tako se precizno određuje brzina vozila, saobraćajna traka kojom se vozilo kreće i pozicija vozila. Uz sistem dolazi industrijska foto kamera visoke rezolucije 11 MPx ili više. U kombinaciji sa klasičnim ili IC blicem, obezbeđuje Redflex dual radar sistemu snimanje fotografija savršenog… Pročitaj više »

Multilink seleni

Ajde ne lupetaj, stalno se nešto kur..čiš a veze nemaš. kako ti bre budalo ne dojati!??
Ja pričam samo o uređaju koji meri brzinu u tom kompaktnom uređaju Fama, Pro laser ili sl.
Kamera je nadgradnja i služi samo da te slika kao dokaz, a merenje pozicije vozila, to jeste stanice ide ito kao dokaz lokaciej merenja. Osnov uređaja – srce je laserski merač brzine, a sve drugo je dodatna šminka. I ovj uređaj nije radar. pročitaj gore u tekstu članka šta bi to bio radar
Zato ajde ne kenja–j majke ti.
Dosta je bilo čak i za bosančerosa

Izmenjeno 2 godine pre od strane Multilink seleni
TheStig

Nisi ti dobar s glavom nikako. Članak se zove „Osnovne razlike između radara i lasera“ i to sto ti opisuješ neki uređaj iz praistorije kao i sve uostalom ovdje nikome ne pomaze. Ja govorim cega najvise ima na cesti i sa cime policija barata. Mozda se moglo zakociti radaru 1980. Više ne moze za tvoju informaciju. Mozda u tvom selu policija i dalje nosi ručne radare. Duala ima gdje god makneš u civilizaciji.

Multilink seleni

Ti čak nisi pismen da uopšte pročitaš moj prvi komentar.
Više nemoj da me pominješ jer:
Raspravljati se sa budalom
Beskorisno utrošeno vreme, borilačka veština u kojoj pametniji uvek gubi, jer ga budala prvo spusti na svoj nivo, pa ga pobedi na iskustvo.

TheStig

Ti si raspravu sa mnom prvi i poceo. Priznaješ da si budala. Hajde bar si iskren. To je zadnje sto sam ocekivao od tebe 🤣

Da dodam

Cisto da dodam da se radi o procentima, znaci ±2% u dolasku i to po specifikaciji proizvodjaca uredjaja. I to je rec o najpreciznijim uredjajima na trzistu. Za 51kmh na ogranicenju 50kmh ne bi smeli da pisu kazne nikome i radi se o cistom bezobrazluku policije.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Da dodam
TheStig

Ma ne pišu na 51 nikome. Pusti sta ovaj poglavica Ludi Konj priča.Prijatelj iz policije često duži razlicite radare, ako je ograničenje 60 npr oni namjeste na 73 da hvata iako je tolerancija za prekoračenje 10 kmh u BiH oni tolerišu i vise od toga. U Srbiji je tolerancija na prekoračenje 5 kmh.

BB

U Croj Gori me pitaju: kuda žurba?
Kakva žurba, vozim po ograničenju…
Pa nije, iša si 81 a dozvoljeno je 80…

A onda sam otvorio Sport Bili torbu i iz nje izvukao svoje diplomatske vještine, što je dovelo do toga da mi se duboko izvinjava na uznemiravanju…

TheStig

Pokušali su ti izvući „cvaju“. Toga ima samo još u CG. Svakako je državala kriminala i šverca. Ovdje te niko ne zaustavlja. Dođe ti čestitka na adresu i to je to. Evo trenutno je aktivno na mojoj regiji bar 5 radara plus presretači. I nisu još nikoga pisali niti je dobio kaznu za manje od 10 kmh. I kazne su opet male. Za prekoracenje do 20 kmh 1 bod i 50 KM tj 25 ako platiš u roku od 7 dana.

BB

Znam, živim u BL

moron

Zna „on“ gde je Ladin servis 😀😀😀

BB

Ja dok sam vozio Ladu nisam znao šta je servis 😉.
Sve sam sam popravljao 😎

Multilink seleni

Čovek je odlepio, nije relevantno sa njim raspravljati. Inače u Srbiji se redovno pišu kazne i za 1km/h prekoračenja. X primera

himera

Divota, znaci przeni si cevap kako god okrenes…

BojanNeki

Postoji osnovna greška u samom naslovu pa se nadam da mi nećete zameriti što se ubacujem. 😉 Ako se poredi osnov tehnologije onda bi trebalo da piše radio signal protiv lasera (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), a ako pričamo o radaru (Radio Detection and Ranging) onda je tehnologija detekcije brzine zasnovana na laserskom usmerenom svetlu LiDAR (Light Detection and Ranging). Ukratko, RADAR vs LIDAR. Druga stvar je opisana šala za plivače tamo dole. Radio talasi ne spadaju u jonizujuća zračenja te ne mogu da ozrače odnosno na taj način oštete DNK i izazovu recimo rak. Radio talasi mogu,… Pročitaj više »

Laki

Ja koristim tehniku „Nemoj pa se neboj“ pomaže provjereno!

Floyd

Ofarbate auto u MANTA BLACK boju koja upija oko 99% svetlosti i nema očitavanja laserom … i postanete ko nevidljivi F117A 😁🤣

Floyd

Instalirate Blitzer.de ili kod nas se zove SAM i nema problema ni sa mobilnim ni sa fixnim radarima … prikazuje sve … cak i kad mere odstojanje između vozila … bar to rade u nemačkoj 😁