1. Home
  2. Zelene strane
  3. Automobilski svet pocepan u nastupu na klimatskom skupu u Glazgovu
Automobilski svet pocepan u nastupu na klimatskom skupu u Glazgovu
0

Automobilski svet pocepan u nastupu na klimatskom skupu u Glazgovu

293
0
Podelite sa prijateljima:

Očekuje se da se u kasnijem delu današnjeg dana šest vodećih proizvođača automobila, u pisanoj formi obavežu u pogledu fazne obustave proizvodnje vozila pogonjenih fosilnih gorivom, što je proces koji žele da okončaju do 2040. godine. Celokupna ideja se zasniva na postizanju cilja oličenog u smanjenju nivoa štetnih ugljeničnih emisija, stoji u saopštenju za javnost koje je potpisala britanska vlada.

Ipak, deo pisanog sporazuma neće biti neki od najvećih svetskih proizvođača automobila, pa se iz aviona vidi da nedostaju potpisi iz Volkswagena i Toyote, dok nacrt dokumenta ne sadrži linije predviđene za potpis političkih predstavnika sa najvećih, odnosno ključnih globalnih tržišta novih automobila, što su kinesko, američko i nemačko. Tako se i na ovaj način jasno ispoljava s kakvim se sve izazovima suočava zamišljena budućnost s nultim emisijama.

Automobili, kamioni, brodovi, autobusi i avioni uzrokuju oko 25% od ukupnih ugljeničnih emisija koje se generišu širom sveta, pokazuju podaci Međunarodne energetske agencije, pri čemu unutar tog kolača, najveći deo čine isparenja uzrokovana radom drumskih vozila.

Kako bilo, planirano je da sporazum, kasnije danas u Glazgovu, potpišu švedski Volvo, američki Ford i General Motors, nemački Daimler, kineski BYD i britanski Jaguar Land Rover, kao deo indijske grupacije Tata Motors. U pitanju je poslednja u nizu inicijativa koja bi trebalo da pomogne u zaustavljanju procesa globalnog otopljavanja, što se cilja da bude dostignuto sredinom ovog veka.

Volvo se, inače već obavezao da se prebaci na električni pogon već do 2030. godine.

Domaćin klimatskog skupa COP26, Velika Britanija, navodi da su se i vlade Novog Zelanda i Poljske opredelile za pridruživanje nacijama koje su se već posvetili cilju da svi novi putnički automobili koji se budu proizvodili 2040. godine (ili ranije) budu oni s lokalnim nultim emisijama. Predmetna izjava je došla samo jedan dan pre nego što je shodno dnevnom redu, bilo zamišljeno da se na konferenciji polemiše o pitanjima vezanim za transport.

Ipak, mnogo jače odzvanja izostanak Kine kao najvećeg tržišta automobila, kao i Sjedinjenih Američkih Država, kao najmoćnije svetske ekonomije i drugo najveće automobilsko tržište. Njihovo nepotpisivanje sporazuma otvara strateška pitanja o efektivnosti dogovora.

S druge strane, GM je objavio „da s ponosom radi na ciljevima koji su usaglašeni s ostalim kompanijama, vladama i organizacijama iz šireg društvenog miljea, kako bi se podržala ideja o stoprocentnoj tranziciji ka električnim vozilima do 2035. godine.“

Ford je takođe potvrdio svoju ulogu, što je učinio sledećim rečima: „Moraćemo da udružimo napore, ako uopšte želimo da postignemo uspeh po ovom pitanju.“

Iako njihova savezna država nije viđena za potpisnika dogovora, lokalne vlasti američkog Njujorka i Kalifornije će ipak pristupiti paktu i obavezati se na proklamovane klimatske ciljeve.

Relevantni izvori bliski automobilskoj industriji navode da ima još dosta proizvođača voljnih da se priključe deklarisanim ciljevima, ali da nemaju hrabrosti da preuzmu tešku obavezu u uslovima u kojim im politički vrhovi ne garantuju punu posvećenost uspostavljanju ostalih uslova od ključne važnosti za uspeh tranzicije ka elektromobilnosti, mislivši pre svega na infrastrukturu za dopunu.

Podsetićemo da je tokom leta za nama, Evropska komisija predložila članicama da usvoje plan o zabrani prodaje konvencionalnih vozila do 2035. gdoine, uz obavezivanje da će uraditi sve što je u njihovoj moći da se uspostavi nedostajuća mreža brzih punjača.

Od viđenijih proizvođača koji nisu potpisnici deklaracije, prvo treba pomenuti najvećeg među njima, odnosno Stellantis, a potom i japanske kompanije Honda Motor Co Ltd i Nissan Motor Co Ltd. Nedostaje i nemački BMW, ali i korejska grupacija okupljena oko marke Hyundai. Zato će se među potpisnicima naći i Uber Technologies Inc.

AutoRepublika

Izvor: Reuters

(293)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments