1. Home
  2. Zelene strane
  3. Savremeni Volvo P1800 na testnom poligonu
Savremeni Volvo P1800 na testnom poligonu
0

Savremeni Volvo P1800 na testnom poligonu

436
0
Podelite sa prijateljima:

O Volvou P1800 smo pisali ranije u Zanimljivosti dana, kao o držaocu globalnog rekorda u pogledu pređene kilometraže, a priča se ticala i vlasnika legendarnog primerka, Irva Gordona koji je nedugo nakon naše objave i preminuo. Inače, Volvo P1800 u kupe izdanju, ali računajući i karavanske verzije s troja vrata, je bio u proizvodnji od 1961. do 1973. godine, i kao takav nije dobio direktnog naslednika. Ipak, poneki stilski detalji su preneti na savremenije modele 480 i C30.

Vremenski okvir u kom se sklapao kupe P1800 nije naveden tek tako, informacije radi, već kao predigra najave prikaza maskirnog prototip primerka koji smo priložli nešto niže, a koji je nastao kao proizvod rada paparaco fotografa i strastvenog ljubitelja skandinavskih četvorotočkaša, angažovanog u testnom centru Volvoa, u komšiluku Geteborga, odnosno u Haleredu.

Naime, sledeća godina je jubilarna za Volvo P1800. Da se radi o nekom slavljeničkom primerku vozila, indikativno je to što i testna mula električnog automobila poseduje školjku u stilu klasičnog kupea iz slavne prošlosti skandinavske marke.

Međutim, upkos neizbežnoj sličnosti i prepoznatljivom profilu kupea, ipak postoje i određene razlike između prototipa i originala. Prvo što upada u oči je izdašnija širina četvorotočkaša pod nalepnicama, a tu su i značajno izražajniji lukovi iznad točkova modernog vozila, kao i gume koje su na klasičnoj verziji bile, takođe bitno skromnjih dimenzija.

Pored toga, moguće je uočiti i da savremenik oblepljen folijama poseduje različite branike, kao i dodatni spojler na nosu vozila. Da se „crno-beli“ automobil oslanja na električnu energiju kao pogonsko gorivo, biva jasno i po izostavljanju završetaka izduvnih cevi.

Pa opet, nisu dostupne nikakve pojedinosti o misterioznom prototipu. Može se samo nagađati da je pogonski sklop pozajmljen iz vozila koja pripadaju istoj familiji, marke Polestar. Bićemo slobodni da pretpostavimo da je Volvo poželeo da u čast klasika, tržištu ponudi veoma ograničenu seriju savremene baterijske verzije. Možda se tu bude radilo i o samo jednom, jedinom primerku, znaćemo sledeće godine.

AutoRepublika

(436)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments