1. Home
  2. Zelene strane
  3. Vodonik je budućnost koncepta mobilnosti – FCEV na Le Manu (Video)
Vodonik je budućnost koncepta mobilnosti – FCEV na Le Manu (Video)
1

Vodonik je budućnost koncepta mobilnosti – FCEV na Le Manu (Video)

254
1
Podelite sa prijateljima:

Automobilski klub sa zapada (Automobile Club de l’Ouest – ACO) je objavio da će, počev od 2024. godine, biti uvedena nova klasa za vozila koja koristu tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija, na legendarnom takmičenju koje se upravo održava u Le Manu. ACO je najavio ovu tehnologiju kao “sledeći cilj” motosporta, lišenog ugljovodonika.

Sedam međunarodnih proizvođača automobila i delova, panel eksperata i francuski Institut za istraživanje energije CEA, učestvuju u projektu koji će ishodovati time da se automobili koji koriste vodonične gorivne ćelije nađu u takmičarskoj konkurenciji na trci 24hr de Le Mans, za šest godina.

“Vodonik je budućnost dekarbonizovane mobilnosti,” rekao je Pjer Filon, predsednik kluba ACO. “Više nećemo samo da dajemo obećanja i izjave o namerama, već smo sačinili tim sastavljen od stručnjaka i proizvođača, koji će biti radno angažovani na ovu temu.”

“Doćekaćemo spremno 2024. godinu, i svedočićemo učešću FCEV na Le Man trkama.”

Takmičenja izdržljivosti su veoma korisna u smislu doprinosa tehnološkom razvoju, posebno na polju efikasnosti, jer se sva tako stečena saznanja kasnije prenose i na inženjering rešenja u automobilima za svakodnevnu upotrebu. Najstručniji timovi, uzimaju učešće u Svetskom šampionatu izdržljivosti (World Endurance Championship), čiji deo je i trka u Le Manu, a oni su dobro poznati i po serijskim modelima koje proizvode, i mnogi od njih već imaju iskustva sa vodoničnim gorivnim ćelijama.

Vodonične gorivne ćelije funkcionišu, pojednostavljeno rečeno, tako što konvertuju smesu vazduha i vodonika u električnu energiju i čistu vodu. Tako proizvedena sttruja se zatim koristi za pokretanje elektromotora, dok se male količine vode, bezopasno po okolinu ispuštaju iz auspuha. Kroz više članaka, i autorskih radova, vodećeg pregaoca na temu promocije vodonika kao savršenog energenta, Branko Hinić i AutoRepublika su pokušali da vam približe ovu tehnologiju (rubrika Zelene strane), a šta nastaje kao posledica rada FCEV Toyota Mirai, možete pogledati u ovom video klipu, koji je nastao pre par nedelja u Sofiji:

Vodonik može biti proizveden i lagerovan na licu mesta, korišćenjem obnovljivih izvora i kroz proces elektrolize u malim stanciama. To znači da se dopuna rezervoara vodonikom može izvršiti za samo par minuta, čime ovo rešenje stiče ogromnu prednost nad električnim vozilima koja energiju dobijaju iz baterijskih jedinica, kao i nad tradicionalnim vozilima.”.

“Odluka o uvođenju posebne kategorije FCEV vozila u Le Mans 24h i World Endurance Championship, potpuno je u duhu osnovne filozofije ovog takmičenja,” kaže predsednik FIA, Ričard Majl.

“Odluka naglašava značaj evolucije automobilske industrije, i potrage za alternatimom motorima sa unutrašnjim sagorevanje.”

 

(254)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko Hydrogen

Hvala Autorepublici koja piše o FCEV tehnologiji i na taj način promoviše buduću tehnologiju koja je već tu, nama „pred nosom“. Nažalost, iako su Evropski fondovi od pre 2 godine otvoreni i za nas (Srbiju), mi smo i dalje „rupa“ na „Hydrogen“ karti. Uz veću podršku javnosti i drugih faktora, nadam se da ćemo to uskoro promeniti.