1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Lojalnost brendu je ostala u istoriji automobilske industrije
Istraživanje: Lojalnost brendu je ostala u istoriji automobilske industrije

Istraživanje: Lojalnost brendu je ostala u istoriji automobilske industrije

451
1
Podelite sa prijateljima:

Doba u kom su se automobili birali tako što je u startu, omiljeni brend ulazio u razmatranje „s tri poena fore“ u odnosu na modele rivalskih marki, polako postaje deo prošlosti automobilske industrije. Prema nalazima konkretnog istraživanja, ovakav razvoj događaja je uslovljen nestašicom mikropocesora, i generalno poremećenim lancima snabdevanja, ali je jasno da na duži rok ovom epilogu najviše kumuje politika samih proizvođača koji oko, suštinski jednog automobila, grade imidž na desetine modela drugih marki.

Aktuelna kriza u nabavci poluprovodnika čini nabavku automobila u današnje doba skoro nemogućim zadatkom jer je i proizvodnja vozila značajno otežana. Sporedan efekat ovog problema se reflektuje i na ojačanu tražnju za polovnjacima, pa je tako ogroman broj vozača koji žele da obnove vozni park, takođe suočen s problemom. Kao iz priče, tražnja za četvorotočkašima je u zenitu, i rekordnih 41,2% ispitanih vozača gaji nadu da će pazariti nov automobil u narednih dvanaest meseci, i to uprkos svemu.

Studiju je organizovala patronska firma Auto Expressa, kompanija Autovia koja je intervjuisala 2.445 kupaca, od kojih je čak 47,4% uzelo u razmatranje alternativne modele u odnosu na originalni izbor, na koji način je izvršena i „tržišna izdaja“ marke koju su oni tradicionalno birali.

Samo je jedan od četiri kupaca (s istom namerom) uspeo da nabavi nov automobil u prethodnih šest meseci. Ukupno 57% od ispitanika je izjavila da je voljna da na prinovu na četiri točka pričeka tri meseca, dok je njih 32,8% priznalo da je već diglo ruke od tolikog čekanja, opredeljujući se ipak za kupovinu korišćenog vozila.

Zapanjujućih 86,8% kupaca je izjavilo da je odložilo odluku o kupovini novog automobila dok se ne stabilizuje doprema vozila, a time i njihove cene. Njih 21,2% je diglo ruke od pazara isključivo zbog abnormalnih cena koje određuju proizvođači. Deo kupaca u srazmeri od 17,9% je naveo da nije u mogućnosti da kupi novitet jer je trenutno nedostupan, dok je 7% klijenata reklo da odlaže pristupanje kupoprodaji na neodređeno vreme.

Džon Veb, kao direktor zadužen za pitanja tražnje za automobilima u kući Autovia, ovim povodom je rekao sledeće: “Prekidi u snabdevanju su u prethodne dve godine uzrokovale suprotne trendove u odnosu na uobičajene matrice ponašanja. To je ono što zaključujemo iz dostupnih podataka o namerama kupaca u pogledu kupovine. Uprkos frustracijama koje su uslovile da 72% kupaca ne bude u mogućnosti da pronađe pravi model za pravu cenu, što se zbivalo u proteklih šest meseci, polovina ispitanika je izjavila da i dalje ne gubi nadu da će uspeti u nameri, dok taj procenat raste na 69, kada se priča o izgledima o kupovini u narednih šest meseci. Pride, primećena je i pojava efekta ekspres lonca kada pričamo o tražnji za novim automobilima, i to u okolnostima u kojima nije izgledno da će se išta popraviti, pa verovatno do kraja naredne godine.”

Ono što je najintrigantnije, Veb je ostavio za kraj izlaganja, kada je naveo: “Možda najupečatljivije saznanje do kog smo došli tokom sprovođenja ove studije jeste to da je skoro polovina velikog broja kupaca punih nade da će realizovati komercijalni naum, jesto to što su oni spremni i da se odreknu do tog trenutka omiljenog brenda, u slučaju da nađu vozilo sličnog stila i karakteristika kojim ih je prethodna marka nekada kupila.”

AutoRepublika

(451)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

If it ain’t broken, don’t fix it. Kao dete voleo sam Mazdu, Pežo, Alfu i onda spletom okolnosti kupim Honda Jazz, pa posle Civic i nešto ne vidim da ću da menjam brend… sem ako Honda ne zameni mene i Evropljane svojom hibrid only politikom. Supruzi sam uzimao svašta, od VWa do Citroena i sada Pežoa, ali za mene japan only. Nešto mi kod njih uvek ispadne najviše muzike za najmanje para Nisam snob, ali i televizori su SONY ili Panasonic, mobilni isključivo Sony Xperia, slušalice Sony, patike ASICS …

Možda sam mazohista, ali so far so good