1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Da li bi vam se dopao ovakav novi Ford Mondeo?
Da li bi vam se dopao ovakav novi Ford Mondeo?
9

Da li bi vam se dopao ovakav novi Ford Mondeo?

2.74K
9
Podelite sa prijateljima:

Pre dva – tri dana smo po prvi put mogli da na globalnoj mreži vidimo špijunske fotografije automobila u maskirnoj foliji koji će nastupiti kao zamena za dobro poznati Fordov model Mondeo. Na osnovu tih slika, novinari ruskih Kolesa su po običaju formirali sopstveno viđenje budućeg vozila.

Američki proizvođač je Mondeo po prvi put uključio u sopstvenu gamu negde tokom 1993. godine. Automobil je razvijen uglavnom kao posledica rada nemačke ispostave firme, odnosno inženjera zaposlenih u kompaniji Ford-Werke GmbH. Vozilo je zamišljeno kao globalni proizvod, a samo ime mu potiče od francuske reči „Monde“, što znači „svet“.

Mondeo je postao veoma tražen automobil u Evropi, dok je prodaja u Severnoj Americi bila znatno lošija, zbog čega su menadžeri Ford odlučili da na tamošnjoj verziji izvrše ozbiljne promene na proizvodu, pritom ga nazvavši Fusion  Prisetićete se da je ime Fusion u Evropi sinonim za Fordov model iz potpuno drugog segmenta.

Amerikanci su se vratili konceptu globalnog modela s Mondeom tek 2013. godine, kada je upriličen debi pete generacije ovog modela, inače skoro identičnog s Fusionom. Međutim, do ovog trenutka je prodaja ostala tužna, što je uslovilo prateću odluku uprave Forda da obustavi proizvodnju poznatog vozila. Što se Evrope tiče, ona stupa na snagu sledeće godine.

Kao što u uvodu i rekosmo, prilika je da bacimo oko na model koji će zameniti duet Mondeo / Fusion. Nije bilo teško naslutiti na osnovu špijunskih fotografija da će novajlija doći u formi kros-sedana, na mnogo načina sličnog modelu Ford Evos, koji se inače nudi na tržištu Narodne Republike Kine. Novitet će se razlikovati od heča po blago preoblikovanom boku, odnosno drugačije stilizovanim staklenim površinama. Pride će sedand dobiti i originalne zadnje signlane grupe, koje će biti povezane svetlosnom trakom duž cele širine povišenog sedana. U toj traci će biti smešteno i takozvano stop svetlo.

Što se tiče tehničke strane prognoze za budući model, deluje da će se novitet delimično ili u potpunosti podičiti pogonskim sklopovima viđenim na Evosu. Taj hečbek je ponuđen u kombinaciji s turbobenzinskim četvorocilindrašem komercijalnog naziva 2.0 EcoBoost. Ta jedinica raspolaže s 238 konjskih snaga uz 376 Nm najvišeg obrtnog momenta. Valja se nadati i hibridnoj izvedenici u nekoj doglednoj budućnosti.

Datum premijere nije poznat u ovom trenutku, a isto važi i za tržišta na kojima će se novajlija nadmetati s konkurencijom. Najverovatnije je da ćemo videti na Starom i najmilijem kontinentu, ali je veoma moguće da ga proizvođač stavi i u američke izloge izložbeno-prodajnih salona, jer upravo u Americi je i snimljen maskirani prototip. Tačnije, u Tomasovićevoj američkoj saveznoj državi Mičigen…

AutoRepublika

(2743)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Jok, ka’ki, nein!

TheStig

Izgleda kao onaj Arkan iz Renoa. Yuck 😫

moron

Užasna bočna silueta (za mene), pa i sa razloga što će ovaj dizajn da mu ubije komfor zadnje klupe. Tuga. Od Mondea neće ostati ni bleda senka. Samo ime … Doduše, svi tako rade. Samo zloupotrebljavaju neka stara imena ranijih modela, koje su krasili i neki svetli atributi koji se na naslednicima neće sretati … Bljak, na ovakav život , pun marketinške magle i prevare.

TheStig

Od Mondea će ostati samo „Mon“ i zvaće se Monwagen 😂. A tako je lijep automobil bio. Odmjeren nekako u izgledu, a i u cijeni. Gledam nekidan Arteona, svaki dan stoji pored jedne zgrade kraj koje prolazim, nikad veće tockove nisam vidjeo. Mislim da su 20tke. (Pomislih u sebi, Isuse ovi u wagenu nisu normalni). Recept za razbijanje lobanje. Izgleda kao na štulama. Mondeo npr nikad nije imao taj problem, cak su i top verzije imale male i premale tockove.

Zsphere

Malo su ga podigli Rusi vise im ide na neki SAV kako BMW imenuju x6 ili x4, iako na spijunskim fotkama izgleda kao klasicni Mondeo sa 5 vrata. Vjerovatno su se vodili pricom kako novi Mondeo nece biti u limuzinskoj varijanti, iako je na fotkama ocito da je limuzina.

Djordje

Super je…dobar

Matori

Ne bi.

Milan

Zasto prave ovakve automobile.Mondeo,posevno poslednja generacija je bio tako skladan auto

TheStig

Ah, i see you are man of taste as well 😁