1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Franko-japanska alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi predstavila korigovanu strategiju
Franko-japanska alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi predstavila korigovanu strategiju

Franko-japanska alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi predstavila korigovanu strategiju

435
0
Podelite sa prijateljima:

Rukovodeći kadar alijanse Renault-Nissan-Mitsubishi je pre oko godinu i po dana predstavio dugoročnu razvojnu strategiju, nakon čega je svaka pojedinačna kompanija kao članicae grupacije, prilagodila sopstveni pravac razvoja zadatoj putanji. Međutim, ispostavilo se nužnim da se izvrši „rebalans budžeta“, pa je tako predstavljena nova dugoročna taktika pod nazivom Alijansa 2030. (Alliance 2030), a ona uključuje detaljno razrađen plan aktivnosti kroz narednih osam godina.

Stepen unifikacije automobila koje proizvodi i prodaje alijansa će biti uvećan, pa će tako do 2026. godine, udeo automobila na deljenim platformama porasti sa aktuelnih 60% na 80%, dok će broj modela u paleti opasti sa stotinu na ukupno devedeset. Odličan primer unifikacije o kojoj pričamo je obrađen s naše strane pre nekih deset dana kada smo objavili da će dva nova Mitsubishija biti klonovi (umalo da ostane „klovnovi“) Renaultovih aduta. Prvi bi trebalo da bude novi SUV Mitsubishi ASX, već prikazan na tizeru, dok će drugi nastati od donorskog Australa.

Zanimljivo je to što u novom dugometražnom planu alijanse nema ni reči o ruskoj marki Lada koja posluje pod patronatom Renaulta, ali je izvestno da će igrati važnu rolu u procesu unificiranja modela, jer će AvtoVAZ, prema dostupnim izveštajima, ostati u potpunosti bez sopstvene arhitekture, što će biti epilog već u 2025. godini.

Saglasno očekivanjima, glavni fokus alijanse će biti usmeren na elektrifikaciju, pa tako konglomerat planira da u narednih pet godina uloži 23 milijarde evra uloži u istu, dok bi do 2030. godine trebalo da debituje čak 35 novih električnih modela. Nekih 90% od toga će biti zasnovano na pet glavnih arhitektura, iako njihova unifikacija deluje prilično neubedljivo.

Najprostija među njima je dobila ime CMF-AEV, i osmišljena je za najjeftinija električna vozila, a od aktuelnih modela, temelj je za kineski Renault City K-ZE i evropsku Daciju Duster, kao blizanačke modele. U isto vreme, još je jedna platforma namenjena za proizvodnju automobila iz segmenta kei, i ona je takvo ime i ponela: KEI-EV. Nećemo je videti van Japana, pa stoga tu i nema govora o nekakvoj eventualnoj unifikaciji.

Vozilo s platforme CMF-BEV

Renault razvija i arhitekturu za kompaktna električna vozila i nju je nazvao CMF-BEV. Ona se podudara s postojećom arhitekturom CMF-B do nekih 50%. Prvi model koji će ležati na njoj će debitovati 2024. godine i to će biti retro heč Renault 5, dok će drugi model predstaviti japanski Nissan.

To će biti novi heč Nissan Micra čija će proizvodnja biti lansirana u Renaultovoj fabrici u domovini, a sada možemo da vidimo da će novajlija biti i zanimljivo, neobično stilizovan. Istu platformu CMF-BEV će takođe koristiti i marke Dacia i Alpine, dok će već 2026. godine, ukupna proizvodnja vozila na ovoj arhitekturi biti veća od 250 hiljada primeraka godišnje.

Četvrta po redu platforma nosi naziv CMF-EV, i njen razvoj nadgledaju stručnjaci Nissana. Dizajnirana je za relativno velika vozila, ona iz C i D segmenta a postavka je optimizovana spram tradicionalne konstrukcije elektromobila, dok je sva električna oprema smeštena u prednjem delu vozila, dok se nazad nalazi multilink sistem vešanja.

Krosoveri Nissan Ariya i Renault Megane E-Tech već počivaju na njoj, a uskoro će i prvi modeli marki Mitsubishi, Infiniti i Alpine. Ukupno će 15 modela počivati na toj platformi do 2030. godine, a njihova godišnja proizvodnja bi trebalo da dosegne do cifre od milion i po jedinica. Međutim, zasebna, to jest peta arhitektura zvana LCV-EV će služiti kao temelj električnih komercijalnih vozila, pa tako odmah identifikujemo modele Renault Kangoo i Nissan Townstar (a tu je, kao i svaka trokraka zvezda, premijum model zvani Mercedes-Benz Citan).

Vozilo s platforme CMF-EV

Alijansa planira i da do 2030. godine uveća proizvodnju trakcionih baterija na godišnji obim od 220 GWh, uz jednovremeno smanjenje cena baterija, pa one tako treba da se prepolove s cenom, do 2026. Početak masovne proizvodnje baterija u čvrstom stanju, čiji je razvoj u okviru alijanse rukovođen Nissanovim kadrovima, pomeren je sa 2030. na 2028. godinu. Nakon što je ranije cena po jedinici bila 80 dolara za kWh, sada se obećava da će biti i samo 65 američkih dolara.

Renault takođe radi i na razvoju sopstvenog softvera za električna vozila, i ta priča nije vezana za postojeće platfrome. Obećava se rešenje visokih performansi i s mogućnošću bežičnog osvežavanja. Prvi model alijanse koji će se oslanjati na taj kompjuterski program bi trebalo da bude lansiran u 2025. godini. Što se tiče ugrađenog informativno-zabavnog sistema, Renault, Nissan i Mitsubishi se oslanjaju na integraciju u ekosistem koji je razvio i razvija Google.

AutoRepublika

(435)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments