1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Mercedes-AMG usvaja tehnologiju turbo punjača s električnom asistencijom
Mercedes-AMG usvaja tehnologiju turbo punjača s električnom asistencijom

Mercedes-AMG usvaja tehnologiju turbo punjača s električnom asistencijom

744
0
Podelite sa prijateljima:

Turbo punjači s elektro asistencijom su počeli da se pojavljuju na serijskim verzijama automobila pre neke četiri godine, a pionir je bio veliki krosover iz Bavarske, Audi SQ7. Ubuduće, u osnovi isto tehnološko rešenje će koristiti i Daimler, ali i Land Rover. Njihovi motori poseduju uobičajen turbo kompresor i zasebno generisanu elektro asistenciju, na način da se turbina pokreće putem električne energije u trenucima kada je izduvni gasovi još uvek ne mogu „zavrteti“.

Sada je ekipa iz Daimlerovog AMG odeljenja, u saradnji sa specijalistima iz kuće Garrett ukombinovala ova dva tipa stimulansa i u serijsku proizvodnju uvela tehnologiju turbo punjača s elektro asistencijom.

Inovativni električni turbo kompresor proizveden od strane odeljenja Mercedes-AMG,

U prošlosti je ova tehnologija bila primenjivana samo kod trkačkih automobila, recimo u bolidima Formule 1. Suštinski, sistem funkcioniše tako što je na osovini između turbine i točka kompresora, instaliran minijaturni, ali veoma moćan elektromotor koji je pokretan strujom od 48V, i koji je uključen u ciklus hlađenja motora. Pomenuti električni agregat je samo četiri centimetra debeo, a može se vrteti i do 170 hiljada puta u minuti.

AMG-Garret

Dodatna asistencija nastupa momentalno nakon pritiska na pedalu gasa, bez potrebe da se sačeka da izduvni gasovi pokrenu točak turbine. Tako električni motor maskira inherentno prisustvo turborupe, samo što je u novorazvijenom dizajnu dovoljan jedan, umesto nekadašnja dva turbopunjača. Povrh svega pobrojanog. električni motor može održati nivo željene asistencije, čak i u kratkim intervalima vožnje u kojima vozač skloni nogu s pedale gasa.

Inženjeri obećavaju da će takvi motori s tehnologijom „dvostruke asistencije“ biti dostupni već na vozilima sledeće generacije koje bude lansiralo odeljenje Mercedes-AMG.

AutoRepublika

(744)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments