1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Dacia 1410 Sport u novom ruhu
Dacia 1410 Sport u novom ruhu
1

Dacia 1410 Sport u novom ruhu

1.47K
1
Podelite sa prijateljima:

Za mnoge u Francuskoj, istorija Dacije pre Logana iz 2004. je nepoznata. Ali u Rumuniji, rodnoj zemlji proizvođača, stvari stoje sasvim drugačije.

Dacia 1300, nastala kao klon Renaulta 12 1969. godine, bila je tamo „bestseler“ tokom tri decenije tokom kojih je prošla kroz mnoštvo modifikacija i varijanti. Među njima je bio i 1410 Sport, kupe sa skraćenim međuosovinskim rastojanjem proizveden u oko pet hiljada jedinica.

Mladi rumunski inženjer i dizajner Teodor Joan Tanase, koji je već zamislio modernu verziju Dacije 1300, ilustrovao je savremeni 1410 Sport.

Novi model preuzima siluetu svog prethodnika, njegove oštre linije i nagnuti prtljažnik. S druge strane, ima izdašnije dimenzije i velika zakrivljena krila sa velikim točkovima. Prednja i zadnja strana su potpuno crne, što naglašava njihov svetlosni potpis inspirisan konceptom Dacia Bigster.

Na rešetki, osvetljene tačkaste linije povezuju Dacijin logo sa svetlima. Na zadnjem delu, ime brenda sa pozadinskim osvetljenjem proteže se između optičkih jedinica čiji oblik podseća na one na prednjoj strani što je iznenađujuće, jer su određene skice buduće limuzine C-Neo  (2027) imale zadnji kraj u istom duhu.

Postavljen u nivou tla, automobil poseduje veliki prednji otvor za usis vazduha, zadnji difuzor i veliki centralni izduvni otvor, čiji je ugaoni dizajn u skladu sa dizajnom automobila. Primećuje se i veoma šuplja hauba i zadnje kamere. Ništa se ne kaže o motoru koji bi se teoretski mogao naći ispod haube; sigurno je da bi potencijalno nudio više od 65 konjskih snaga koliko je oslobađala originalna Dacia 1410 Sport.

AutoRepublika

(1473)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

14.10, ubrzanje od 0 do 100…xe..xe…xe

šalim se , fino, mada ima tu još dosta da se radi