1. Home
  2. Life
  3. Apple će sledeće godine ponuditi opciju detekcije sudara
Apple će sledeće godine ponuditi opciju detekcije sudara

Apple će sledeće godine ponuditi opciju detekcije sudara

91
0
Podelite sa prijateljima:

Tehološki gigant Apple se trenutno nalazi u završnoj fazi razvoja nove opcije koja bi bila stavljena na raspolaganje proizvodima kompanije koji nose oznake iPhonea i Appple Watcha. Radi se o ideji da telefoni i satovi budu u stanju da ustanove da se vlasnicima ovih uređaja dogodio saobraćajni udes, uz prateći poziv hitnim službama. Izveštaj na ovu temu je prvi doneo Wall Street Journal, navodeći pritom i da se očekuje da nova mogućnost bude stavljena na raspolaganje korisnicima, koliko već sledeće godine. 

Opcija detekcije sudara će raditi tako što će beležiti svaku naglu promenu u gravitaciji ili G sili, što su uobičajene posledice automobilskog udesa. Apple se bavi testiranjem ove funkcije najmanje jednu godinu unazad, i to čini tako što na anonimnoj osnovi prikuplja podatke od postojećih korisnika iPhonea i satova razvijenih od strane kompanije, navodi se u izveštaju. Appleovi uređaji su do sada već s uspehom otkrili više od deset miliona automobilskih nesreća, dok je u 50 hiljada slučajeva, nakon takvog događaja usledio i poziv ka hitnim službama.

U izveštaju je objašnjeno da je, sudeći prema prema dokumentima koje je sačinila američka tehnološka kompanija, ona koristila podatke o pozivu upućenom hitnim službama, kako bi poboljšala tačnost svog algoritma za otkrivanje sudara, jer upravo taj poziv Appleu više samopouzdanja da se zaista i dogodila saobraćajna nesreća koju su njegovi uređaji osetili.

Kao što napisasmo, Apple bi ovu funkciju mogao učiniti dostupnom tokom 2022. godine kao deo osvežavanja platfromi iOS 16 i watchOS 9, mada se novinari američke redakcije ograđuju rečima da bi se „vremenski okvir mogao promeniti, dok bi Apple čak mogao i da potpuno odustane od lansiranja predmetne mogućnosti.“

Inače, funkcija detekcije sudara je veoma slična opciji koju već poseduju satovi Applea, a koja omogućava da se otkrije pad osobe koja nosi sat, što je mogućnost koju su prvo dobili satovi iz Serije 4. Funkcija radi tako što otkriva iznenadni pad osobe sa satom, a potom za račun povređenog lica poziva hitne službe, u roku od jednog minuta. Pored toga, hitnim službama se automatski šalje i tekstualna poruka sa informacijama u vezi pada i registrovanog statusa povređenog. Dodatno, na ovaj način hitne službe dobijaju i tačnu lokaciju i vreme pada.

AutoRepublika

(91)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments