1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar Land Rover će sarađivati sa Teslom…
Jaguar Land Rover će sarađivati sa Teslom…
1

Jaguar Land Rover će sarađivati sa Teslom…

131
1
Podelite sa prijateljima:

… kako bi izbegli kazne zbog prevelike flotne emisije štetnih gasova u Evropi!

Da se JLR nije priklonio američkom proizvođaču, morali bi da plate astronomske penale u EU. Naime, kazna je 95 evra po svakom prekoračenom gramu ugljen-dioksida po prodatom vozilu!

Potez britanske kompanije potvrdila je i Evropska komisija koja dozvoljava ovakvo partnerstvo, sve u cilju ostavljanja prostora za manevrisanje brendovima koji ne mogu samostalno da ispune zadatne emisione norme.

JLR je sredinom juna i dalje tvrdio da će ove godine bez problema ispuniti flotni normativ u EU. No, sasvim je moguće da je aktuelna kriza sa nedostatkom mikročipova i poluprovodnika dodatno otežala poziciju za Jaguar i Land Rover, te da su na kraju primorani da plate ili Tesli, ili EU.

Podsetimo, čitav JLR u svom portfoliju ima samo jedan potpuno električni automobil. To je Jaguar I-Pace, koji je usamljen u gami ovih brendova. S druge strane poseduju nekolicinu plug-in hibrida, ali očito da je sve to nedovoljno kako bi se zadovoljila vrlo stroga pravila u vezi sa emisijom štetnih gasova koje su nametnule birokrate iz Brisela.

Naravno, Tesla će enormno profitirati na ovakvom dogovoru. Prema zvaničnim podacima prošle godine su na ime sličnih “partnerstava” inkasirali čak 200 miliona evra. Ove godine bi ta cifra mogla biti i viša!

AutoRepublika 

(131)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Politika u Evropi ne da proizvođačima automobila da dišu.