1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Audija kaže da se s eksploatacijom fosilnih goriva mora prestati
Šef Audija kaže da se s eksploatacijom fosilnih goriva mora prestati
2

Šef Audija kaže da se s eksploatacijom fosilnih goriva mora prestati

431
2
Podelite sa prijateljima:

Audi se, nekoliko godina nakon eksplozije bruke s prevarom nemačkog konglomerata u vezi izduvnih gasova, uspostavio kao vodeća marka grupacije u promociji elektromobilnosti i ekološki podobnog automobilizma, pa tako uprava kompanije s prstenjem u logotipu želi da lansira čak dvadeset električnih vozila do zaključno sa 2025. godinom.

Ne samo Audi, već ograman broj proizvođača ubrzanim tempom korača ka električnim vozilima, sve motivisano željom da se eliminišu štetne emisije i uspore klimatske promene. Tranzicija se, uprkos najvećim naporima i najboljoj volji, neće dogoditi preko noći, dok izvršni direktor Audija, Markus Disman eksplicitno navodi krivca za ekološke poremećaje koji su se već dogodili. Disman upire prstom u fosilna goriva, a poslednji njegov zabeleženi nastup u tom duhu se dogodio na nedavno održanoj Klimatskoj konferenciji čiji je jedan od domaćina bio i omiljeni nemački medij Spiegel.

„Klimatske promene su uslovljene eksploatacijom fosilnih goriva, njihovim vađenjem iz utrobe Zemlje,“ kaže Disman. „To mora da stane. Potrebno nam je društvo oslobođeno potrebe za fosilnim gorivima.“

Audi to pokušava da ostvari snažnim zaokretom ka elektrifikaciji iako je prelazak na isključivo električnu paletu vozila brenda moguć tek za nešto više od jedne decenije. Kompanija je još ranije najavila da će težiti tome da do 2025. godine lansira dvadeset čisto električnih četvorotočkaša, uz ideju da se s proizvodnjom konvencionalnih vozila prekine negde do 2033. Zaista, već smo iskusili kako izgled proces ovog prelaska, ali će pravi uzlet u tom pravcu uslediti tek nakon 2026. godine, nakon čega će sve premijere Audija biti samo one u kojima debituju elektromobili.

To praktično znači da će Audi u dogledno vreme nastaviti da vezuje svoju sudbinu baš za ta omražena fosilna goriva, što istovremeno podrazumeva i proizvodnju vozila iz kategorije plug-in hibrida, koje Disman opisuje kao „nužne u premošćavanju prelaznog perioda“ između konvencionalnih i električnih vozila, koji pritom tu tranziciju čine nežnom. Kao takvi, hibridi „i dalje imaju svoje mesto na tržištu u narednih nekoliko godina,“ dodao je on.

Defitinitvno jedna od stavki koja će uticati na brzinu tempa usvajanja elektromobilnosti od strane širokih narodnih masa jeste uspostavljanje ekstenzivne mreže stanica za dopunu, gde se Audi ističe masivnim investicijama. „Gde god bude bilo elektromobila, moraće postojati i infrastruktura za dopunu,“ lakonski reče Disman. „Tu nikako ne možemo da preteramo….“

I tako, električna revolucija Audija je dobrano poodmakla, a na tržištu se već nalaze sledeći modeli: RS E-Tron, E-Tron SUV, Q5 E-Tron i Q6 E-Tron. Čuju se i neke glasine koje govore o tome da bismo mogli videti i vitki sedan A6 E-Tron, dok ima priča i o tome kako bi novi R8, onda kada dođe 2023. godine, mogao biti čistokrvni „strujaš“ ili pak samo hibrid.

Kako bilo, nama se u moru promovisanih i najavljenih elektromobila, dizajn koji forsira marka Audi, posebno onaj na putničkim automobilima, ubedljivo najviše dopada od svih trenutno aktuelnih.

AutoRepublika

(431)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

U ludnicu s njim!

YugoFlorida

Što bi Klarkson rekao:“What a blithering idiot!“