1. Home
  2. Prezentacije
  3. GMC osvežio svoj bestseler
GMC osvežio svoj bestseler
0

GMC osvežio svoj bestseler

151
0
Podelite sa prijateljima:

Većina onih kojima „benzin teče kroz vene“ će vam reći kako je General Motors napravio veliku grešku pre desetak godina kada je ugasio sportski brend poput Pontiaca, a sačuvao GMC i Buick. Ali, ako bismo malo pogledali brojke prodaje, dobili bismo sasvim drugačiju sliku. Primera radi, Buick je prošle godine privukao preko 1,2 miliona kupaca u Kini, dok se GMC bavi samo komercijalnim vozilima na matičnom tržištu i to za kupce sa dubokim džepom.

GMC Sierra Nekad i sad, to jest pre i posle restilizacije, pri čemu je desno nov primerak

Protekle godine je prodato 515.311 primeraka u Americi, od čega je oko polovina otpala na model iz ove priče. Reč je o pikap kamionetu Sierra koji je mehanički blizanac modela Chevrolet Silverado, ali se uvek smatrao luksuznijim i bolje opremljenim da bi se opravdala veća cena u odnosu na onog s oznakama Chevroleta. Sierra je upravo osvežena i spremna da preuzme ulogu premijum radničkog vozila i podigne je na još veći nivo.

Kategorija na koju je GMC najviše obratio pažnju jeste putnička kabina a tu se ponajpre gleda kvalitet i završna izrada. Čak i onaj najluksuzniji model u ponudi koji nosi značku Denali je počeo da zaostaje za novim Ramom 1500, pa se kompanija dala na posao.

Za početak, tu su dva nova paketa opreme. Denali Ultimate, koji možete i videti na duetu fotografija ispod, predstavlja sam vrh ponude, a da bi se unovčilo na popularnosti vozila koja silaze sa asfalta, GMC je predstavio i model koji nosi oznaku AT4X. Kao što možete da zaključite iz priloženih fotografija, generalna ideja je ista, ali se istovremeno i razlikuje u velikoj meri.

Kompanija se koncentrisala da 15-inčni monitor bude što širi umesto da se izdvaja pod dužini kao što je slučaj kao rivala. Sam izbor opreme se nije preterano izmenio, ali završna izrada svakako jeste. U prošlosti kompanija bi uglavnom prekrila jeftinu plastiku kožom, i smatrala da se takva ponuda smatra luksuznom, ali ovaj put pažnja je obraćena na svaki detalj.

Sve je manje plastike, a više gume, kože i (nazovi) hroma. Spomenućemo da su nestali i neki tradicionalni detalji, kao recimo ručica menjača koja je nekada bila postavljena pored volana, a sada je između sedišta. Konačan zaključak će naravno imati kupci, ali barem na fotografijama, deluje kao da je Ram dobio velikog rivala. Pored novih paketa AT4X (donja fotografija) i Denali Ultimate, u ponudi su takođe i Pro WT, SLE, Elevation, SLT, AT4 i Denali.

 

Sa dizajnerske strane možemo da primetimo nešto izmenjeno LED osvetlenje i novu masku hladnjaka. Denali Ultimate dobija sopstvenu zamračenu masku hladnjaka i 22-inčne felne, dok AT4X donosi proterenske detalje i bolju zaštitu ispod vozila. Sierra takođe poseduje i veoma specijalna vrata prikolice koja se mogu otvoriti na dosta različitih načina, i na taj način omogućiti vlasniku lakši prilaz prikolici zavisno od svrhe.


Po pitanju mehanike, Sierra i Silverado su i dalje jedini kamioneti u najvećoj kategoriji koji još uvek nude turbobenzinac sa četiri cilindra. Doduše zapremina je relativno velikih 2,7 litara, a snaga sada iznosi 310 „konja“ i maksimalnih 569 Nm obtnog momenta.

Ovo je ujedno jedini motor u Sierrinoj ponudi koji stiže sa osmostepenim automatskim menjačem, dok ostatak ponude ima dve brzine više. Tu je i 3,0-litarski turbodizel sa 277 „grla“ i maksimalnih 624 Nm obrtnog momenta koji je u stanju da povuče terete mase do šest tona. Za razliku od Forda, GMC još uvek nije spreman da se odrekne popularnih atmosferskih V8 motora. Onaj zapremine 5,3 litre razvija 355 konjskih snaga, a veći 6,2-litarski čak 420 „grla“.


Osvežena Sierra stiže u izložbeno-prodajne salone do kraja godine po početnoj ceni od 32.495 američkih dolara. Za novi Denali Ultimate je potrebno izdvojiti 80.395 „zelembaća“, a sa punom opremom, cena lagano prelazi brojku od šest cifara.

Možda ovaj kamionet neće imati prodajne rezultate kao Ford F-150, Chevrolet Silverado ili Ram 1500, ali će prosečna prodajna vrednost biti viša nego što je to slučaj kod bilo kog drugog rivala. Na kraju, može da nam Pontiac svima nedostaje, legitimno je to, ali je General Motors ipak napravio pravi potez i doneo pravu odluku kada je sačuvao GMC.

AutoRepublika

(151)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments