1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nov je Mercedes-AMG E 53
Nov je Mercedes-AMG E 53
1

Nov je Mercedes-AMG E 53

767
1
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija Mercedesove E Klase je predstavljena pre skoro godinu dana, odnosno u aprilu 2023. Kompanija je već tada bila ponosna što je cela paleta motora generacije W214 elektrifikovana u ovom ili onom stepenu. A sada se ovo stanje proširilo i na prvi AMG-ov proizvod, onaj s indeksom 53. Taj će se istovremeno nuditi i kao limuzina, a i kao karavan.

Izgled Mercedesa-AMG-a E 53 u potpunosti odgovara njegovoj početnoj poziciji u hijerarhiji divizije AMG. Sva nepisana pravila su ovde ispoštovana, ali nije bilo nikakvih ekstrema. Prednji kraj je ukrašen rešetkom hladnjaka sa uspravno postavjenim letvicama i branikom sa, za +22 milimetra proširenim usisnicima vazduha i razdelnikom.

Na prednjim blatobranima su se pojavile pseudoškrge, a pozadi je bio četvorocevni završetak sistema za odvod izduvnih gasova i ugrađeni difuzor (plus mali spojler za sedan). Početni varijetet s indeksom AMG E 53 je opremljen  točkovima koji uključuju felne od 19 inča, a uz doplatu se nude 20-inčni naplaci ili kovani ekvivalenti prečnika 21 inča.

Novi Mercedes-AMG E 53 deli tehnologiju hibridnog pogonskog sklopa s Mercedesom-AMG-om GLE 53-om, kao predstavnikom krosoverskog dela game. Zasnovan je na trolitarskom linijskom turbobenzincu s šest cilindra i indeksom M256. Natpunjenje ovog agregata je sposobno da proizvede 1,5 bara viška pritiska.

Motor sedana generiše istih 449 konjskih snaga i 560 Nm, kao i kod krosovera. Uparen je sa devetostepenim automatskim menjačem komercijalnog naziva AMG Speedshift TCT 9G, a koji pruža integrisani elektromotor (163 KS, 480 Nm). Novajlija se oslanja na pogon na sva četiri točka (4Matic+) i on dolazi sa spojnicom prednje osovine.

Ukupna snaga pogonskog sistema je 585 KS i 750 Nm, iako je u GLE-u snaga programski ograničena na 544 „konjića“. Ovo je dovoljno da sedan ubrza do „stotke“ za 4,0 sekunde, a karavan za 4,1 sekundu. Maksimalna brzina kretanja je u oba slučaja ograničena na 250 km/h.

Ove brojke se mogu poboljšati kupovinom opcionog paketa AMG Dynamic Plus. Uključuje kompozitne kočnice sa većim diskovima i šestoklipnim čeljustima napred (umesto standardnih jedinica sa četiri klipa), elektronski kontrolisan zadnji diferencijal, aktivne nosače motora i funkciju Race Start koja nakratko povećava maksimalnu snagu motora na 612 KS.

Kada je novajlija opremljen ovim paketom, maksimalna brzina se povećava na 280 km/h za limuzinu, i na 275 km/h za karavan. S druge strane, vreme potrebno za klasičan sprint do 100 km/h se smanjuje s gore navedenih parametara na 3,8 i 3,9 sekundi, istim redom posmatrano.

Ali bez izuzetka, svi varijeteti modela po imenu AMG E 53 su opremljeni dodatnim ojačanjima karoserije, vešanjem komercijalne odrednice AMG Ride Control sa širokim tragom točkova i adaptivnim amortizerima sa dva ventila, rekalibriranom vozačkom elektronikom i zadnjim točkovima koji se okreću, odnosno predstavljaju deo upravljačkog sistema vozila.

Ako odvojite vreme za sebe i za automobil, što će reći ako se uzdržite od agresivnije vožnje, hibridni pogonski sklo može da obezbedi više od sto kilometara čistog električnog dometa pri brzinama do 140 km/h. Sve ovo zahvaljujući trakcionoj bateriji od 400 volti kapaciteta 28,6 kWh, iako je u svakodnevnoj vožnji dostupno samo 21,22 kWh. Ostatak je uvek rezervisan za ispaljivanje u režimu Race Start.

Baterija se može puniti naizmeničnom strujom (11 kW) ili jednosmernom strujom (60 kW), a maksimalna snaga rekuperacije je 120 kW, što omogućava vožnju tehnikom „jedne papučice“.

Zanimljivo je da se prednja ploča sa tri ekrana i imenom MBUX Superscreen, čak i za verziju AMG, nudi uz doplatu: uključuje centralni ekran dijagonale 14,4 inča i putnički od 12,3 inča koji služi za praćenje multimedijalnog sadržaja. Oba displeja su locirana ispod jedinstvenog stakla, a tu je i digitalni instrument panel (12,3 inča) koji je reprezentovan zasebnim tabletom.

Ugrađen sistem omogućava režime prikaza informacija AMG i odgovarajući vizuelni dizajn. Ostale karakteristike unutrašnjosti AMG-a podrazumevaju različita sedišta sa kombinacijom „kože“ Artico i ukrasa Microcut, izvedenih od mikrovlakana, kao i brendirani multifunkcionalni volan presvučen kožom sorte napa.

Mercedes-AMG E 53 će na početku prodajnog ciklusa biti ponuđen u posebnoj verziji dobrodošlice, Edition 1, koju odlikuje ekskluzivni dizajn eksterijera i enterijera. Automobili bi u Evropi trebalo da se pojave tokom narednih meseci. Procenjena početna maloprodajna cena noviteta je oko 120 hiljada evra, ali će konačan cenovnik biti tek naknadno objavljen.

AutoRepublika

(767)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Mercedes crvrsto ostaje pri svom baroknom dizajnu! Bilo bi dobro da svog sefa dizajna, Gordena Vagenera, zamene za nekog mladog kineskog dizajnera, da malo ispegla dizajn!