1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovala luksuzna verzija Toyote Land Cruiser: Lexus LX600
Debitovala luksuzna verzija Toyote Land Cruiser: Lexus LX600
2

Debitovala luksuzna verzija Toyote Land Cruiser: Lexus LX600

836
2
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su bili poprilično razočarani kada su čuli da nova generacija modela Toyote Land Cruiser pod kodnom oznakom Serija 300 neće biti dostupna na njihovom tržištu. Iako već neko vreme nema neke prodajne rezultate, ipak je legenda za sebe, i onaj model koji je japanskom gigantu otvorio put „preko bare“.

Ali najveći svetski proizvođač ipak ima „keca u rukavu“, pa iako, s pozicije nekog ko decenijama živi preko bare mogu da kažem da nećemo videti novog Land Cruisera, za Jenkije je rezervisana njegova luksuzna verzija, ona koja nosi oznaku Lexus LX600.


Ovaj terenac se proizvodi još od 1995. godine, a prethodna generacija je provela čak trinaest godina na tržištu. Na papiru, Land Cruiser i LX se ne razlikuju u velikoj meri. Oba se proizvode na novoj platformi TNGA-F zajedno sa pikap kamionetom Toyota Tundra i verovatno s narednom generacijom terenca Sequoia, a i dalje pružaju poznatu konfiguraciju školjka na šasiji.

Takođe ih pokreće identičan 3,4-litarski turbobenzinac sa šest cilindara koji dejstvuje u paru sa električnim agregatom. Razvija 409 konjskih snaga i maksimalnih 663 Nm obrtnog momenta. Sve spomenute brojke su veće od 5,7-litarskog atmosferskog benzinca sa osam cilindara kog je poslao u penziju.

Jedini menjač u izboru je desetostepeni automatik koji prenosi snagu na sva četiri točka. Dva modela dele i ostale mehaničke komponente, kao što su one iz kočnog sistema, kao i kompletnog ogibljenja podešenog za eksploataciju na svim podlogama.

Ali većina mušterija to verovatno neće ni da primete, pošto su se Lexusovi dizajneri zaista potrudili da pruže stil ovog luksuznog brenda. LX je i dalje jako kockast, ali je stil prepoznatljivi Lexusov, u gotovo svakom detalju. Svi oni koji su se žalili kako je BMW preterao sa veličinom maske hladnjaka će sigurno povući reč, kada (opet) vide takav modni detalj na Lexusu.

Teško da postoji neko ko je više otišao u nebesa po takvom pitanju, ali mnogi eksperti se smatraju da se u slučaju ovog terenca donekle lepo i uklapa. Po očekivanju možemo da vidimo dosta hroma, odnosno pretpostavljamo materijala upotrebljenih da zavaraju oko da se radi o hromu, kao i velike felne od kojih su najveće one od 22 inča na paketu opreme nazvanom F-Sport.

Lexus je u velikoj meri unapredio i enterijer i brzo postaje jasno zašto će LX biti najskuplji i najekskluzivniji njegov modelu u ponudi. Visoki standard završne izrade, 12,3-inčni monitor i sve od opreme što se može poželeti jeste nešto što smo mogli očekivati od ovog brenda, ali nas je Lexus pomalo iznenadio po jednom detalju.

Naime, dok većina terenaca sličnih dimenzija koji pružaju prostora za sedam ili osam putnika, LX može da ih smesti samo četiri. Kompanija je odlučila da ponudi samo dva reda sedišta od čega su zadnja podeljena, čime terenac možda ne može da smesti veliki broj osoba, ali one četiri persone u njemu će svakako osetiti komoditet i dovoljno prostora oko sebe.

Na taj način Lexus nam stavlja da znanja da LX možda i nije porodično vozilo već je namenjen isključivo za poslovne ljude, političare i ostale zvezde koje će većinu vremena provesti na zadnjim sedištima i pri tom imati privatnog vozača.

Novi Lexus LX stiže u izložbeno-prodajne salone Amerike početkom naredne godine, ali ne i kod nas u Srbiji, a početna cena od 87 hiljada dolara, ne bi trebalo da se izmeni u većoj meri.

AutoRepublika

(836)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola

Nema prodajne rezultate Lc 300, a prodata godišnja proizvodnja unaprijed. Sliku objavili sa 7 sjedišta. Ko sve ovdje piše

moron

Ovaj nos je (meni) ružan za medalju.
O ostalom nemam neku emociju.