1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: BMW kaska za kineskim proizvođačima u važnom (karaoka) segmentu
Analiza: BMW kaska za kineskim proizvođačima u važnom (karaoka) segmentu

Analiza: BMW kaska za kineskim proizvođačima u važnom (karaoka) segmentu

239
4
Podelite sa prijateljima:

Zapadni proizvođači još uvek „glume ludilo“ uspavani na lovorika nekadašnje nedodirljivosti na globalnom automobilskom tržištu. Međutim sveukupno posmatrano, sve je manje osnova za takvo ponašanje etabliranih brendova, jer je očigledno koliko su iza kineskih kompanija koje obezbeđuju digitalne ekosisteme namenjene modernim četvorotočkašima.

Teško da će osoblje koje promoviše i nudi vozila marke BMW imati šta da kaže izbirljivom i dobro edukovanom kineskom kupcu kada se povede reč o nekim segmentima vezanim za multimedijalne sadržaje u limenim proizvodima, pri čemu posebno mislimo na sve popularnije pevanje karaoka u automobilima u Kini.

Kao što rekosmo, kupci na kineskom tržištu su izrazito naporni i puno znaju na temu digitalnih sadržaja namenjenih automobilu, a poslednji (po)modni hit predstavljaju aplikacije koje nude paralelno pevanje s muzičkim delom. Najpoznatija aplikacija među njima je Changba, a nude je svi do jednog od pobrojanih lokalnih imena: XPeng, Nio i BYD. Mogu se čak smatrati i predvodnicima trenda koji još uvek ne prate zapadnjaci. S karaokama se ne završava listing izvoljevanja kineskih mušterija već insistiraju i na tome da im se obezbedi da mogu iz automobila lagodno da vrše razna plaćanja, kao i da se povezuju s društvenim mrežama.

“Ustanovili smo gde se krije izazov za nas,” kaže Kristof Grote koji igra ulogu šefa digitalnih sadržaja u vozilima BMW-a. “Kinesski kupci su najzahtevniji kada pričamo o oblasti digitalne tehnologije u automobilu.”

Ulazak u bazu ukusa ciljanog kineskog kupca, onog koji živi na tržištu gde se elektromobilnost prihvata bržim tempom nego na matičnom tržištu i gde svaki dan niču novi proizvođači automobila, od vitalnog je značaja za uspeh. Ovo posebno dobija na značaju kada se zna da je baš Kina najznačajnije tržište za BMW (i za VW), na koje otpada 40% ukupne tražnje za bavarski vozilima, i 36% za četvorotočkašima iz Volfzburga.

Uz sve to i lokalni brendovi se upinju iz petnih žila da se dokopaju primata u digitalnoj sferi. Privatni koncern Zhejiang Geely Holding Group je ranije ove godine ispromovisao električnu premijum (u pokušaju) marku Zeekr, pozicionirajući je na način da se dopadne milenijalcima, a i ostali proizvođači se trude da svoje proizvode približe ciljanoj klijenteli.

Zapadnjaci izgleda da ne shvataju dovoljno dobro procese koji se odigravaju, a više od dve trećine lokalnih mušterija doživljava kineske aplikacije za navigaciju kao deo obaveznog sadržaja. Brojne konsultantske kuće su ove pojave i trendove već zabeležile u svojim istraživanjima objavljenim još prošle godine.

Dok zapadni proizvođači oblast digitalne tehnologije doživljavaju kao još jedan modalitet muže kupčevih finansijskih potencijala, dotle kineske marke koriste ovu mogućnost da omoguće integraciju usluga koje se kroz aplikacije nude, a koje pružaju treća lica, kazao je konsultant iz Šangaja, izvršni direktor kuće Automobility, Bil Ruso.

“Da bi ostvarili prihode u segmentu digitalnih usluga u kineskom privrednom ekosistemu, multinacionalnim kompanijama je nužno da se duboko povežu s domaćim akterima, pa tek onda mogu da računaju na nekakve prihode iz ove aktivnosti,” priča Ruso.

Kako bilo, BMW i dalje ne nudi mogućnost digitalno potkrepljenih karaoka u svojim modelima, ali je u saradnji s firmom Tencent Holdings uspeo da integriše funkciju plaćanja za parking usluge putem popularne aplikacije WeChat Pay.

Nemci planiraju da se oslone na zajednički poduhvat osnovan prethodne godine s kompanijom iz Nandžinga, zvanom Archermind Technology Nanjing kako bi proširili svoju ponudu na temu konektivnosti i otvorili dodatna partnerstva, napisao je Grote.

“Morate imati detaljno razrađenu tehnologiju i lokalnog partnera,” pojašnjava on. “Zajednički poduhvat s kineskim partnerom nam omogućava da se lagodnije i brže uklopimo u ono što ima prođu na ovom specifičnom tržištu.”

AutoRepublika

(239)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A jesam sretan što sam zaostao… Kod mene karaoke kad me pogodi pjesma sa radija…📻🎵🎶🎤

S mile

BMW polako sustiže Kineze, a možda ih i pretekne, u pogledu „lepote i veličine“ bubrega….

BB

Prodaju m…. pod bubrege 🤣😂

Iznogud

Vidi, vidi ukini kinu i BMW sa milion modela spade na razinu AR koja ima dva modela. Hmmmmm.
Glede trenda a sta reci, lud narod.