1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Opel Insignia demonstrirala kompanijsku tehnologiju autonomne vožnje
Opel Insignia demonstrirala kompanijsku tehnologiju autonomne vožnje

Opel Insignia demonstrirala kompanijsku tehnologiju autonomne vožnje

291
0
Podelite sa prijateljima:

Opel je naveo da je uspešno demonstrirao budućnost koja nagoveštava manje saobraćajnih nezgada uz dozu slobode za vozača koji bi mogao, tokom vožnje, da čita, piše ili se odmara, umesto da se bavi situacijom u saobraćaju.

Proizvođač je deo organizacije Ko-HAF – „Kooperatives hochautomatisiertes Fahren“ – nemačke kooperacije u istraživanju tehnologije autonomne vožnje. Organizacija je osnovana tokom juna 2015. godine. Prototip Opel Insignije je iskorišćen kako bi se prikazale funkcije visoko automatizovane vožnje, tokom prezentacije u organizaciji Ko-HAF-a, u istraživačkom centru Opela u Rodgau-Dudenhofenu.

Sistemi visoko automatizovane vožnje omogućavaju vozaču periode slobodnog vremena bez obraćanja pažnje na izazove u vožnji. Naime, oni mogu da se bave drugim stvarima, ali ipak moraju biti pripravni da preuzmu kontrolu nad vozilom u određenom kratkom intervalu, nakon što to vozilo signalizira.

To podrazumeva da je vozilo opremljeno dovoljnim brojem senzora i ostalih komponenti kako bi bilo u stanju da predvidi buduća dešavanja na drumu. U Ko-HAF-u, vozila šalju serveru koji lageruje podatke koji se tiču bezbednosti, informacije o trenutnom stanju na putu, eventualnim zastojima i saobraćajnim nezgodama.  Nakon što se informacije prikupe i obrade na serveru, one postaju dostupne na zahtev i ostalim vozilima koja koriste identičnu tehnologiju. Na ovaj način, moguće je dobiti i detaljan prikaz situacije na deonicama kojim vozilo treba da prođe.

Uloga Opela u Ko-HAF organizaciji je fokusirana na kompjuterizovanim mapama i procesu prenosa upravljanja vozilom sa sistema autonomne vožnje na vozača. Inženjeri iz Rizelhajma su dizajnirali arhitekturu, interfejs i protokole bezbedonosnog servera, što je sve bilo testirano tokom sprovođenja projekta.

Dodatni zadatak iz grupe osnovnih odnosi se na razvoj metoda koji omogućava vozilu da u svakom trenutku instalirani sistemi u automobilu znaju tačnu poziciju četvorotočkaša. Opel je dizajnirao algoritme za vizuelno pozicioniranje na mapama, a tako dobijene informacije se sjedinjuju sa ranije učitanim geografskim kartama, podacima koje obezbeđuju senzori i satelitskim podacima za koje je zadužen Global Navigation Satellite System (GNSS).

Ovaj metod lokalizacije je prošao sve kontrolne preglede na test vozilu Opel Insignia, kako u test centru proizvođača, tako i na autoputevima u okolini Frankfurta na Majni.

Naredno područje interesovanja stručnjaka iz Opela predstavlja vozačeva aktivnost, odnosno takozvani zadaci nevezani za postupak upravljanja vozilom. Inženjeri proizvođača su razvili softver i sisteme zasnovane na seznorima kako bi detektovali i klasifikovali vozačeve pokrete tokom delova vožnje u kojima vozilom upravlja sistem autonomne vožnje.

(291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments