1. Home
  2. Life
  3. GM se hvali novim autopilotom nazvanim Ultra Cruise
GM se hvali novim autopilotom nazvanim Ultra Cruise

GM se hvali novim autopilotom nazvanim Ultra Cruise

220
0
Podelite sa prijateljima:

Američki koncern General Motors već raspolaže sistemom s drugim nivoom autonomije koji je nazvan Super Cruise. Taj koktel pomagala omogućava vozaču neki nivo spokoja tokom vožnje, i to bez upotrebu ruku. Sistem se sastoji od skupa radara, od kojih su tri postavljena napred dok ih je četiri komada na zadnjem delu vozila. Tu je i čeono montirana stereo kamera, četiri objektiva koji „hvataju“ na sve strane sveta i to u visokoj rezoluciji, kao i posebno detaljna navigaciona mapa.

U stvari, upravo prisustvo pomenutih mapa ograničava korisnost sistema Super Cruise. Tokom 2017. godine, kada je  debitovao ovaj sistem, ukupno je prevaljeno 209 hiljada kilometara američkim autoputevima, pa je dobijena dozvola, a sada je dužina testova uvećana na celih 300 hiljada kilometara, nakon čega se izdaje licenca za upotrebu.

U početku je Super Cruise bio deo dodatne opreme samo na vozilima marke Cadillac, ali ga sada mogu dobiti i kupci nekih Chevroletovih modela, a tu mislimo na one koji se raduju Silveradu i baterijskom i zlosrećnom Boltu. Ali, sada je objavljen početak primene nove generacije autopilota. Naziv mu je Ultra Cruise, a najavljen je kao savršeniji od obećavajućeg analognog sistema koji je u upotrebi kod kompanije Tesla.

Lidar čini fundamentalnu razliku između dve generacije sistema autonomne vožnje koji su razvili Amerikanci. Ovaj uređaj je instaliran neposredno iza vetrobranskog stakla, čime je omogućen visok nivo tačnosti u segmentu prepoznavanja objekata ispred vozila, pri čemu lidar ostaje aktivan u svako doba dana. General Motors je prethodno koristio lidar samo za potrebe pripreme navigacionih karti za sistem zvan Super Cruise.

Konstruktor je naveo da će autopilot koji inkorporira i lidar biti u stanju da omogući vožnju bez upotrebe ruku vozača u 95% saobraćajnih situacija, i da će sistem biti aktivan na svim asfaltiranim javnim drumovima Amerike i Kanade. U prvoj fazi će biti autorizovana upotreba na drumovima zbirne dužine 3,2 miliona kilometara, dok će na koncu dužina odobrene putne infrastrukture na kojoj će sistem funkcionisati, biti na nivou od 5,5 miliona kilometara.

Ultra Cruise će omogućiti poštovanje svih uspostavljenih brzinskih ograničenja, a biće u stanju i da izvodi prestrojavanje, pa i da samostalno uparkira automobil. U kabini vozila opremljenih ovih komadom tehnologije će se naći još jedna zasebna kamera koja će proveravati vozačevu stalnu usredsređenost na drum. Pride, osvežavanje softvera će se vršiti bežičnim putem.

Za kraj još da kažemo da će prva serijska vozila luksuzne marke Cadillac, a koja će biti opremljena ovim sistemom autonomne vožnje, zvanim Ultra Cruise, sići s proizvodnih traka negde tokom 2023. godine.

AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments