1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Prodaja SUV modela doprinela rastu profita BMW-a u trećem kvartalu
Prodaja SUV modela doprinela rastu profita BMW-a u trećem kvartalu
0

Prodaja SUV modela doprinela rastu profita BMW-a u trećem kvartalu

159
0
Podelite sa prijateljima:

BMW-ova dobit iz poslovanja u trećem kvartalu je porasla za 33 odsto zbog pojačane prodaje SUV modela, kao i odsustvu jednokratnih faktora, koji su negativno uticali na zaradu prošle godine.

EBIT je povećan na 2,29 milijardi evra, sa 1,72 milijarde, saopštio je BMW.

Marža iz poslovanja automobilske divizije je povećana na 6,6 odsto, sa 4,4 iz istog perioda prošle godine, kada je nova ekološka regulativa dovela do nagomilavanja zaliha.

Prodaja BMW-ovih vozila je porasla za samo 3,6 osto u kvartalu, s tim što je fokus sa sedana premešten na SUV modele, uključujući i one s višom maržom, X3 i X4.

BMW pokazuje znake oporavka pod novim šefom, Oliverom Cipseom, nakon što je u prethodnim kvartalima imao nevolja s profitabilnošću i serijom operativnih i regulatornih problema.

Prihodi predstavljaju „prvi pozitivni znak nakon nekoliko razočaravajućih kvartala“, rekao je Jirgen Piper, analitičar iz Bankhaus Metzlera.

BMW je ponovio svoja očekivanja, koja podrazumevaju značajan pad profita grupe pre zaračunavanja poreza, neznatno povećanje broja isporuka i EBIT maržu između 4,5 i 6,5 odsto u okviru automobilske divizije, kako se priprema za lansiranje električnih modela.

Bavarski proizvođač smatra da će se potražnja za elektromobilima udvostručiti do 2021., uz porast prodaje elektrifikovanih automobila za 30 odsto godišnje, između 2021. i 2025.

BMW se suočava s višim proizvodnim troškovima, kako priprema fabrike za proizvodnju „plug-in“ hibridnih i čisto električnih automobila, što ga primorava da kreše troškove na svim nivoima, s ciljem ostvarivanja uštede od 12 milijardi evra do kraja 2022.

Takođe, neophodno je povećanje investicija u digitalnu sferu, u sisteme poput automatizovane vožnje.

„Vozilo budućnosti, sa svim svojim integrisanim digitalnim funkcijama, visokotehnološki je proizvod, sa složenošću koja se i dalje potcenjuje“, rekao je Cipse.

Potreba za smanjivanjem troškova je evidentna zbog pada prodaje na ključnim tržištima, kao što su evropsko i kinesko, dok potrebe za ulaganjem rastu.

„Mere za povećanjem efikasnosti, koje smo implementirali, donose plodove“, rekao je šef finansija, Nikolas Peter. „Ipak, mi želimo da ostvarimo više od toga.“

BMW je saopštio da će vreme potrebno za razvoj vozila smanjiti za trećinu, kao i da će redukovati broj dostupnih pogonskih jedinica za 50 odsto, počev od 2021.

Da bi podržao investicije, BMW se oslanja na prodaju najskupljih modela, uključujući X7, pored potražnje na kineskom tržištu, gde je broj isporuka napredovao za 15 odsto ove godine.

Takođe, ofanziva na planu baterijski pogonjenih vozila se zahuktava.

Čisto električna varijanta Minija će započeti proizvodnju ovog meseca, da bi usledio iX3 sledeće godine.

BMW se trudi da se uskladi sa strožom ekološkom regulativom koja na snagu stupa sledeće godine u Evropi, i koja podrazumeva oštre kazne za proizvođače čija prosečna flota prelazi 95 grama ugljen-dioksida po kilometru.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments