1. Home
  2. Life
  3. Porsche započeo s izradom sedišta izrađenih uz pomoć 3D štampača
Porsche započeo s izradom sedišta izrađenih uz pomoć 3D štampača

Porsche započeo s izradom sedišta izrađenih uz pomoć 3D štampača

226
0
Podelite sa prijateljima:

Sedišta koja možda najbolje opisuje reč kadica, već su dostupna na modelima Porschea s oznakama Boxster, Cayman i 911, i kao takva su deo ponuđenih stavki na listi opcionala.

Sada dolaze vesti iz Nemačke koje govore o tome da je Porsche krenuo s prodajom automobilskih sedišta izrađenih uz pomoć trodimenzionalnog printera. Inovativna sedišta su nakon obavljenog serijala testiranja, dodata u katalog koji švapska marka naziva Porsche Tequipment Performance Parts. Tako će biti moguće dobiti ih uz različite verzije pomenutih sportskih modela, kao deo posebnog paketa za personalizaciju (Exclusive Manufaktur Personalization) počev od februara 2022. godine, s tim da će se uskoro pojaviti kao opcije u onlajn konfiguratorima.

Glavne karakteristike novih kadica se tiču, iz trodimenzionalnog printera izvučenog središta, naslona i jastuka. Postoje tri nivoa čvrstoće pomenutih elemenata, pa se tako mogu podesiti prema ličnim afinitetima vlasnika i putnika, baš onako kako je to slučaj u profesionalnom auto-moto sportu. Porscheov test vozač Lars Kern je napomenuo da su nova sedišta, u ergonomskom smislu, kao i u oblasti podrške telu koju pružaju korisnicima, na nivou trkačkih četvorotočkaša.

Osnovu za proizvedena sedišta čini prošireni polipropilen (EPP) dok je gornjište izrađeno u 3D štampanom formatu od mešavine materijala na bazi poliuretana. Slojevi su među sobom povezani bez upotrebe lepka. Spoljna obloga je napravljena od neklizajućeg materijala zvanog Race-Tex, a čija je površina perforirana. Proizvođač napominje da je ovako izrađena kadica za osam procenata lakša od standardne.

Umeci će na početku prodaje biti dostupni samo u tri boje, i to crnoj, žutoj i crvenoj, dok će u februaru biti dodate i nijanse sive (Arctic Gray), plave (Ultramarine) i takozvane „ajkula plave“ (Shark Blue). Nova sedišta će biti ugradiva u svaki model Porschea koji u standardnoj opremi ima kadice, i to kako za vozačevo sedište, tako i za ono pored njega. Cena? Mačiji kašalj, jer jedna kadica košta samo 2.677,50 evra, a Porscheovi kardiolozi (sudeći po ceni radnog časa) u ovlašćenim servisima će ih ugraditi za svega par minuta.

Za sada je samo grupacija Volkswagen, kao patron Porschea, jedina automobilska firma koja koristi trodimenzionalne štampače za sada. Koncern je već investirao desetine miliona evra u razvoj ove tehnologije, a planovi su ambiciozni. Do 2025. godine, ideja je da VW proizvodi do stotinu hiljada delova godišnje u Volfzburgu, a sve uz pomoć 3D štampača..

AutoRepublika

(226)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments