1. Home
  2. Life
  3. Turizam
  4. Putovanja
  5. Ovaj „Kivi“ je s Ladom Nivom prešao celu Ameriku (VIDEO)
Ovaj „Kivi“ je s Ladom Nivom prešao celu Ameriku (VIDEO)

Ovaj „Kivi“ je s Ladom Nivom prešao celu Ameriku (VIDEO)

687
2
Podelite sa prijateljima:

Jedna od okolnost u vezi našeg Yuga, ona na koju smo uvek bili posebno ponosni jeste ta da je to bio jedini model iz neke komunističke države koji se navodno prodavao u Severnoj Americi. Ova priča je donekle istinita, pa je Zastavin mališan zaista bio jedini takav stranac u Sjedinjenim Američkim Državama, ali u susednoj Kanadi ste mogli da pronađete Ladu Nivu još od 1982. godine.

Gavin Šobridž je relativno popularan autor knjiga o automobilima, a iako je odrastao na Novom Zelandu, danas živi u američkoj saveznoj državi Floridi. Ukoliko pratite njegov blog na internetu nazvan „Kiwi EV“, onda sigurno znate da je pre desetak godina privukao pažnju kada je lično preradio stari primerak modela Mitsubishi Tredia na struju. Sada je odlučio da se oproba sa još jednim modelom i to onim označenim s VAZ 2121, ili kako je poznatiji u javnosti – s Ladom Nivom.


U video snimku koji traje nešto manje od sat vremena, Šobridž priča kroz kakve muke je morao da prođe da uopšte pronađe Nivu „preko bare“. Iako je Lada prodala preko 2,5 miliona jedinica do današnjeg dana, da bi vozilo bilo legalno za uvoz u Ameriku, i to kao klasik, mora da bude staro najmanje 25 godina, iz kog razloga ne mora da zadovoljava bezbednosne zakone, kao ni one po pitanju izduvnih gasova.

Šobridž kaže kako je kontaktirao mnoge firme iz Rusije koje se bave uvozom, ali pronaći Nivu staru najmanje četvrtinu veka je dosta teže nego što se očekivalo. Naravno, uvek je bila moguća restauracija, koju ovaj „Kivi“ nije mogao da priušti. I onda jednog dana u oglasu je ugledao Nivu iz 1982. godine i odlučio da je kupi za 11 hiljada dolara, i da je zatim preradi u električni automobil.

Postojao je samo jedan problem… Naime, ruski terenac se nalazio u američkoj saveznoj državi Oregon, a ona je udaljena preko šest hiljada kilometara od Floride. Šobridž je u početku smatrao da bi najbolje rešenje bilo ono koje podrazumeva da plati dostavu preko želenice ili možda kamiona sa prikolicom, ali je zatim odlučio da lično poseti Oregon i doveze svog novog ljubimca kući.


Vožnja će trajati devet dana krajem prošle godine, i tokom puta Šobridž opisuje razne probleme s kojima se suočavao. Kaže da je automobil privlačio mnogo pažnje svojom pojavom, i da su ga zainteresovani prolaznici često zaustavljali da ga pitaju o terencu i da se uslikaju. Među njima je bio veliki broj imigranata iz svih republika Sovjetskog Saveza, ali i Amerikanca koji nikada nisu videli Nivu.

Put se odužio iz nekoliko razloga. Pre svega, Šobridž je posećivao razne prijatelje, a čini nam se da je mnogo veći problem bio onaj što je Niva mogla da dostigne maksimalnu brzinu od svega 88 km/h i pritom je zahtevala punjenje rezervoara benzinom na svakih 320 kilometara. Ne samo što je rezervoar zapremine svega 38 litara, već je terenac poznat kao veliki potrošač goriva, pa je Šobridž kupio i kanticu sa dodatnih 19 litara.

Kao i većina primeraka iz raznih osamdesetih godina, i ovaj pokreće 1,6-litarski benzinac sa 76 „konja“, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko četverostepenog manuelnog menjača. U svoje vreme ovaj terenac je reklamiran kako može da dostigne maksimalnu brzinu od 130 km/h pa ćemo zaključiti da je vreme učinilo svoje.


Spomenućemo i podatak da je vožnja trajala tokom ranih meseci epidemije virusa korone, pa ovaj pisac sa Novog Zelanda nije imao prilike da uživa u restoranima, hotelima i znamenistima koje „US and A“ nudi. Ali, za nas je sigurno najzanimljivija vožnja Nive, i ne možemo da ne primetimo da Šobridž mora praktično da priča povišenim tonom, pošto je buka unutar terenca nezamisliva. Takođe je posetio i tada najveću lokaciju Teslinih punjača i imao prilike da testira neke električne automobile.

A mehanički problemi? Zapravo i nije ih bilo mnogo. Tokom vožnje kroz američku saveznu državu Nevadu, lampica za nizak pritisak ulja se upalila i vozač je u panici morao da pronađe najbližu benzinsku pumpu koja je bila udaljena preko dvadeset kilometara. Ipak, nivo ulja u vozilu je bio baš onakav kako treba, pa je Šobridž pretpostavio da je reč o neispravnom senzoru. Istovremeno je primetio i da benzin curi iz rezervoara, ali i pored toga je nastavio sa vožnjom i odjednom su svi oni rani problemi su nestali.

I lampica za alternator se palila i gasila, i tako zadavala vozaču glavobolje koji je često hteo da odustane i unajmi kompaniju za transport robe. Ali slavni sovjetski terenac se nije predavao i nastavio je da ide prema Floridi. Tokom vožnje kroz Teksas, miris benzina u kabini je postojao toliko oštar da je Šobridž odlučio da dijagnostifikuje problem, ali nije uspeo da ga reši. I dalje nije bio spreman da se preda, pa su usledile vožnje kroz Luizijanu, Misisipi, Alabamu i na kraju Floridu gde je Niva dobila svoj novi dom.


Svi mi kojima „benzin teče kroz vene“ sigurno imamo onu želju da sa klasičnim Fordom Mustangom ili pak Cadillacom kabrioletom pređemo distancu koju pokriva čuveni put Route 66, ali nam je Gavin Šobridž pokazao neku drugu stranu putovanja. Devet dana i šest hiljada kilometara u 39 godina staroj Ladi Nivi? Što da ne…

Preporučujemo vam da obavezno pogledate video snimak, koji vas sigurno neće razočarati iako je možda poduži. Nadam se da će ovaj „Kivi“ uskoro i alužirati svoj sajt i pokazati nam unapređenja koja je planirao da uradi povom vožnje na struju.

Pogledajte video klip.

Zoran Tomasović

(687)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lazar

Lada – jedini auto koji ima dušu!

moron

Prva ljubav zaborava nema.