1. Home
  2. Vesti
  3. Ko je bolji na snegu, 4WD sa letnjim gumama ili 2WD sa zimskim pneumaticima? (VIDEO)
Ko je bolji na snegu, 4WD sa letnjim gumama ili 2WD sa zimskim pneumaticima? (VIDEO)
5

Ko je bolji na snegu, 4WD sa letnjim gumama ili 2WD sa zimskim pneumaticima? (VIDEO)

9.08K
5
Podelite sa prijateljima:

Postoje oni koji misle da im zimske gume nisu preko potrebne ukoliko je njihov automobil opremljen pogonom na sve točkove. Da li je to tako?

Mada je iza nas period produženog lepog vremena, definitivno je došlo vreme da na svoja vozila instaliramo zimske pneumatike. Tyre Reviews je lansirao video klip koji pokazuje razlike u performansama zimskih i letnjih guma u zimskim uslovima. Za demonstraciju su odabrana dva BMW-a X1.

Vozila su jasno obeležena sa „winter“ (zima) i „summer“ (leto). Jedan BMW je „obuven“ u Ultragrip Performance Gen-1 zimske gume a drugi, sa pogonom na sve točkove, opremljen je Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 letnjim gumama.

Došao je momenat da se konačno stavi tačka na debatu. Da bi sve bilo jasno i argumentovano, oba automobila su prošla seriju testova na snegu. Prvi test se odnosio na pravolinijsko ubrzanje (do 50 km/h) a zatim kočenje do potpunog zaustavljanja. Drugi test se sastojao od vožnje uzbrdo i nizbrdo. Treći test je uključio manevar izbegavanja pri brzini od četrdesetak kilometara na čas. Na kraju, oba automobila su postavljena na kratku stazu da bi demonstrirala upravljivost, odnosno ko će za kraće vreme završiti deonicu.

Da li je pogon na sve točkove dovoljan za zimsku vožnju ili ga 2WD model sa zimskim gumama nadmašuje u performansama? Da biste to saznali, pogledajte video.

Izvor: Tyre Reviews via YouTube

 

(9079)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Vozio sam baš puno ( mada jako davno ) dva 4WD „samovoza“ ( Nivu i Vitaru ), pregazio sa njima mnogo kilometara, pa i po snegu.
4WD po snegu sa letnjim gumama je „čisti đoka“. „Duplo golo“.

Borislav

Sava eskimo s-3najbolja guma koju sam vozio ,a Tigrova Starfire najgora

Zvezdan Božinović

Jeste li vi Borislav ili Borut?

Tommy

Ništa ti nisi vozio. A ni Tigar ne pravi Starfire.

moron