1. Home
  2. Vesti
  3. Kadjarov naslednik će biti prvi porodični električni SUV iz Renaulta
Kadjarov naslednik će biti prvi porodični električni SUV iz Renaulta
0

Kadjarov naslednik će biti prvi porodični električni SUV iz Renaulta

695
0
Podelite sa prijateljima:

Naslednika Renaulta Kadjara bismo mogli, prema najavama iz relevantnih izvora, da vidimo na Salonu automobila u Parizu naredne godine. Taj automobil bi trebalo da postane prvi električni krosover iz Renaulta i kao takav će deliti arhitekturu koja je u upotrebi u alijansi Renault-Nissan-Mitsubishi, a koja se prepoznaje po akronimu CMF-EV.

Direktor odeljenja za inženjering u okviru grupacije Renault, Žil l’Bornj, je rekao kolegama iz AutoExpressa da kompanija radi na novom automobilu koji bi se pozicionirao između električnih modela zvanih Mégane E-Tech i Nissan Ariya. Zajedničko ovim četvorotočkašima je to što počivaju na istoj platformi.

Ako znamo da aktuelni Kadjar poseduje dužinu od 4,49 metara uz međuosovinski razmak od 2,65 metara, onda moemo reći da će naslednik biti rastegnut sve do otprilike 4,7 metara po dužini uz prirast između osovina do kote od 2,78 metara. Inženjeri ne propuštaju da naglase da će prirast u gabaritima doprineti većoj dozi praktičnosti, a isti efekat će uzrokovati i usvajanje nove platfrome.

Zaista, kod elektromobila je moguće bolje iskoristiti unutrašnji prostor, a točkove je izvodljivo izmestiti maksimalno ka krajevima, uglovima karoserije. Kompaktniji električni u odnosu na SUS motor, zahteva i manje prostora u prednjem delu, dok ravan pod omogućava spuštanje površina za sedenje putnika. Sledstveno, narašće i korisna zapremina prtljažnika.

Arhitektura CMF-EV nudi mogućnost integrisanja većeg baterijskog pakovanja direktno u pod noviteta, pa se tako centar gravitacije izmešta bliže tlu, uz povećanje parametara autonomije. Renault u tom smislu najavljuje dve verzije: jednu s baterijama od 60 kWh, kao i drugu sa 87 kWh, što bi na papiru bilo dovoljno za nekih pet stotina kilometara bešumne vožnje. Uz punjač od 130 kW, koji trenutno zvuči kao naučna-fantastika, punjenje baterije od 10 do 80% bi trebalo da traje oko 35 minuta.

Dodatno, novajlija će se nuditi s dve različite izlazne snage elektromotora, pa će slabiji razvijati 215 „konja“ a jači svih 239 ks. Međutim, pomenuti rukovodilac kaže da će za razliku od blizanca iz Nissana, Renault izbeći da ugradi i jedan motor na zadnju osovinu, kako bi se ishodovao integralni pogon.

U unutrašnjosti očekivanog baterijskog SUV-a će se naći novi informativno-zabavni sistem OpenR koji je utemeljen na sistemu Android Automotive, baš kao što je to slučaj i kod modela Mégane E-Tech, što znači da će ponuditi digitalni instrumentacioni panel dijagonale 12,3 inča uz vertikalno postavljen još jedan ekran osetljiv na dodir, a koji ima 12 inča po istom pravcu. Softver će biti ažuriran bežičnim putem.

Naposletku, eksterijer će biti osmišljen uz promociju novog stilskog pravca, s vidnim dvodimenzionalnim logotipom na centralnoj tački prednjeg kraja vozila i LED rasvetom. Profil krosovera će biti izdužen. Sasvim je moguće da će novi krosover poneti i novo ime, kako bi se označilo da se pokreće nova tradicija i otvara nova saga.

Kako bilo, i ma šta bilo neizvesno, jedna stvar je sigurna, a to je da naslednika Kadjara nećemo videti pre jesenjeg Salona automobila u Parizu.

AutoRepublika

(695)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments