1. Home
  2. Vesti
  3. Konačno počela proizvodnja teškaša s oznakom Nikola Tre
Konačno počela proizvodnja teškaša s oznakom Nikola Tre
0

Konačno počela proizvodnja teškaša s oznakom Nikola Tre

756
0
Podelite sa prijateljima:

Nastavlja se s realizacijom senzacionalnog projekta Nikola, pa je tako nedavno održana prezentacija modela Tre, i to u nemačkom gradu Ulmu. Već smo nekoliko puta u prošlosti pisali od tome da je u pitanju zajednički proizvod nekoliko partnera, a koji će biti ponuđen evropskim kupcima. Uključeni su američki Nikola, evropski IVECO i međunarodni Bosch.

Ali, naposletku, kako to da je tek sada počela proizvodnja modela koji je najavljen još pre godinu dana? Hajde da pokušamo da pojasnimo.

Nema šanse da u električnom kamionu Nikola ne biste prepoznali model IVECO S-Way

Ispostavilo se da izjava nekadašnjeg vrhovnog rukvodioca kompanije Nikola nije bila istinitia. Ali sada se uprava promenila, pa su partnerske firme uložile oko 40 miliona evra kako bi fabrika bila rekonstruisana. Inače, godišnji kapacitet iznosi tri hiljade kamiona na godišnjoj osnovi. Iako je je tokom prezentacije prikazana sopstvena verzija vodoničnih kamiona s oznakom Nikole, u početnoj fazi će s proizvodnih traka silaziti „ovozemaljska“ modifikacija, ona s električnim pogonom i baterijskim skladištenjem energenta.

Povrh toga, deluje da je glavni inicijator ovog projekta i dalje kompanija IVECO. Naposletku, to i jeste logično jer je ovde prikazani Nikola, ništa drugo do prerađeni model iz serije IVECO S-Way, ali uz Boschov električni pogon. Istovremeno, glavne isporuke su u prvo vreme namenjene „izabranim kupcima s teritorije Sjedinjenih Američkih Država“. Tako sada kompanija IVECO, koja je kasnila za glavnim rivalima iz takozvane „velike sedmorke“ praktično hvata priključak s njima, pa čak i dobija pristup tako željenom američkom tržištu.

Međutim, svi dosadašnji pokušaji Evropljana da se dokopaju i zadrže na tržištu s one strane okeana, ostali su bez uspeha. Očigledno shvativiši ovu činjenicu, na prezentaciji je najavljen i prvi evropski ugovor prema kom će 25 prvih primeraka električnih kamiona biti isporučeni u luku u gradu Hamburgu, na severu Nemačke.

Poznato je da će domet ovih baterijskih teškaša dostizati i zavidnih 545 kilometara, dok će vreme punjenja biti skraćeno na 12o minuta. Nije bilo reči o cenama novog proizvoda, iako proizvodnja počinje već u oktobru. Uskoro će biti više reči o tehničkim specifikacijama, a kada budemo pribavili detaljnije analize, svakako ćemo ih podeliti s vama.

AutoRepublika

(756)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments