1. Home
  2. Vesti
  3. Ovako izgleda bazični Citroen C5 X
Ovako izgleda bazični Citroen C5 X
15

Ovako izgleda bazični Citroen C5 X

1.08K
15
Podelite sa prijateljima:

Šta se kod Citroena dobije za 32.900 evra?!

Dobro ste pročitali, toliko će iznositi cena za C5 X u osnovnom trimu na francuskom tržištu. Nije malo, no sagledajmo šta ovaj model nudi u svom bazičnom izdanju.

Pogled spolja ukazuje na veći broj razlika naspram prestižnijih varijanti. Nema tu ni hromiranih lajsnica i drugih pomalo kitnjastih ukrasa, ali se ne može reći da sam automobil izgleda rudimentarno. Nedostaju i svetla za maglu, ali je za pohvalu prisustvo točkova od 17 cola, dok su lep detalj crne, kontrastne oplate retrovizora. Novi C5 standardno dolazi u plavoj boji.

Ni u kabini nema neprijatnih iznenađenja. Ispred vozača su dva displeja, jedan tumači ulogu instrumentalne table, dok drugi služi za upravljanje informativno-zabavnim sistemom. Potonji ekran ima dijagonalu od 10 cola u ovom trimu.

Enterijeru bi se moglo prebaciti prisustvo “sivila” odnosno monotonije, mada je to čest slučaj kod gotovo svih modela u bazičnoj varijanti. Sedišta su presvučena sivo-crnom tkaninom, dok je za pohvalu kožni multifunkcionalni volan.

Što se tiče motorizacije, Citroen C5 X Feel, kako glasi pun naziv osnovnog modela, dolazi opremljen 1,2-litarskim turbo trocilindarskim motorom koji dostavlja 130 ks i 230 Nm. Ovaj agregat “na papiru” obezbeđuje solidne performanse za ovaj model iz D segmenta – do 100 km/h se stiže za 11,3 s, dok je maksimalna brzina 210 km/h.

Bazični Citroen C5 X može se pohvaliti i osmostepenim automatskim menjačem, kao i Start&Stop sistemom. Što se tiče spiska opreme, on definitivno nije kratak. Pored obaveznih aktivnih bezbednosnih sistema poput AEB-a ili održavanja vozila u traci, ovaj automobil može se pohvaliti i dvozonskim automatskim klima uređajem, te sistemom za detekciju saobraćajnih znakova, a tu su i zadnji parking senzori.

Kao što smo naveli na početku članka, za osnovnu varijantu u Francuskoj je potrebno izdvojiti 32.900 evra. Najprestižnija verzija novog C5 (u ovom trenutku) jeste Shine Pack koji staje čitavih 42.500 evra. Kako će u ponudi biti i plug-in hibrid, tako je sasvim realno očekivati da novi C5 u takvom ruhu bez problema prebaci magičnu cifru od 50.000 evra…

Podsetimo, Citroen nema neke naročito velike ambicije sa novitetom u Evropi. Njihova zvanična procena je da će na godišnjem nivou Citroen C5 X imati oko 20.000 novih registracija na Starom kontinentu.

AutoRepublika 

(1076)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
J4ZZ3R

Meni ovo skroz zanimljiv automobil. Ok, na prvu mi i nije bio nešto, ali kako vreme prolazi baš mi je poseban

moron

Pa, za FR tržište to možda i nije tako preskupo za baznjaka.
A kome su malo 3 PSA cilindra, može da doplati još malo i kupi nešto drugo sa 4 cilindra i jačim motorom. Npr, bazni BMW 318 i startuje u FR sa jedva 40.099,99 evra …

TheStig

U ovolikom vozilu 3 cilindra je za plakanje. I 4 mu je malo.

moron

I meni je nekada davno bila za plakanje Kia Optima 1,7 CRDI sa „nadobudnom“ cenom u to vreme i preko 40.000 evra (u Srbiji) …

TheStig

Nisi stvarno upotrijebio to poređenje, 1.7 dizel 4 cil sa 3cilindricnim copavcem i 0 obrtnog momenta u vecem i težem vozilu 🤣Te Optime koje spominjes i danas su pojava na cesti. Nekidan sretnem jednu, moderan automobil iz svakog ugla. Kad VW može naplaćivati 33 000 evra sa Golfa i Fiat 25 000 evra za onu cipelu od 500tice mogu i ostali za svoja vozila 😊Težak izbor, Kia Proceed supermodel ili Citroen deka štrumf van forme i u poznim godinama 😂

moron

Da, i ja nekada sretnem tu Optimu. U proseku, jednom u dve godine. Bez laži i prevare … Verovatno zbog tako dobro pogodjene premium cene i motora prilagodjenog toj klasi …

TheStig

Ne znam koja im je bila logika iza prodajne strategije u Evropi jer u Evropi nikada ne prolazi dobro ono što je namjenjeno za Ameriku. U Americi je prebacivala par godina prodaju od 150 000 jedinica sto je odlicno. Ako ćemo o motorima i klasama što bi Mercedes mogao da se izvuče sa sramotom od 1.5 u C klasi, a neko drugi ne može sa nečim sličnim. Ta C klasa je jednako dobro odmjerena kao i Optima prije par godina.

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
moron

Ali, ti se „danas“ smeješ motorizaciji novog C5, koja je, na žalost, potpuno saglasna trenutnim tokovima ( podsetio bih te da je još pre par godina kod Mondea kao ulazna verzija nudjen 1,0 Ecoboost od 125 ks ), pri čemu će ovaj C5 da se nudi i sa 1,6 plug In hibridom od 225 ks, a smatraš da je „za ono vreme“ u D segmentu bila potpuno primerena motorizacija Kia Optime, sa cenom koja je bila van svakog razuma. A kako su sve to „posložili“, tako su i prošli. Ne kažem da je ovaj C5 „pogodak“ i „najbolja kupovina“, već… Pročitaj više »

TheStig

Smijem se svakoj marci koja stavi 3 cilindra u ovoliko vozilo. Motorizacija u Optimi je bila primjerena, 1.7 dizel sa dovoljno obrtnog momenta. U svakom slučaju bolje performanse od „prdavca“ u ovom tenku. 0-100 može jednom.

Bungi

Спољашност, ‘ајде и помози Боже али унутрашњост.?Колико је она само мање оргинална него код братског Пежо-а 508.???Некад је оргиналност код Ситроена била на првом мјесту а функционалност и остало на споредном.Шта рећи него стара добра времена.

TheStig

Izgleda kao strumf na dijeti kobasicama i majonezom. U prevodu debeli karavan. Ne znam šta je ovdje novo ili zanimljivo. 😫

Rikošet

Pitam se kakve veze ima šta bazni model nudi od opreme i kako izgleda kad za 32.900 Eura u njega ugrađuju kljakavi francuski trocilindarski vibrator, koji je nasviran do bola da bi mogao da pokrene ovoliki automobil… Može okolo i unutra da bude i Ferrari ako ga pokreće trocilindarsko puhalo to je prevara od automobila… Nemam drugih riječi sa kojima bih opisao činjenicu da mi neko uvaljuje turbinom i visokim pritiskom silovana tri cilindra, u kojima se pod opterećenjem s lakoćom može spaliti ista količina goriva koliko potroši i jedan stari, dobri V6 motor, s tim da se V6 pri… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
moron

U vreme kada se i modeli premium brendova ( BMW, MB i Audi ) u varijantama nude i sa SUS motorima sa tri cilindra, ja ne razumem kako se tako nešto može argumentovano zamerati brendu koji ne glumi premium …

Rikošet

Ma nisi me razumio ja zamjeram svima bez razlike i Hondi i BMW i Mercedesu i Audiju i FCA i PSA i VW i svima… Bentleyu neću jer je on ekološki sa V8 i V12 benzinskim motorima… Jednostavno taj trocilindarski motor prosječnom potrošnjom nije opravdao sječenje jednog cilindra. Neko će reći, ali ja sam prešao 100 km sa tri litre benzina sa 1,2 trocilindrašem, a ja ću reći kume to isto je mogao i Fiatov Fire motor predstavljen 1985. godine, ali sa četiri cilindra, bez turbine, bez silne elektronike, bez super dizni i bez automatskog mjenjača sa šest, sedam i… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Laki

Nije ovo više Citroen koji sam poznavao i vozio ko voli neka mu je sa srećom!