1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota je do sada proizvela 15 miliona hibridnih vozila
Toyota je do sada proizvela 15 miliona hibridnih vozila
1

Toyota je do sada proizvela 15 miliona hibridnih vozila

208
1
Podelite sa prijateljima:

Kada je Toyota donela odluku 1993. godine da krene s razvojom svog prvog hibridnog vozila, malo ko je očekivao da će takav model doneti veliku revoluciju. On je debitovao dve godine kasnije kao prototip model pod kodnom oznakom 890T (naslovna fotografija), ali vremenom svet će ga upoznati pod imenom Prius.

Na spomenutom Salonu automobila u Tokiju sva pažnja je posvećena nekim drugim automobilima kao što su Honda S2000 i Subaru Forester, a posebno je bio nezainteresovan Detroit koji nije ni mogao da pretpostavi koliku popularnost će Prius imati „preko bare“. I pored čudnog dizajna, kombinovana potrošnja od samo 3,5 litre na 100 kilometara je bila nečuvena, a najveća popularnost je zabeležena pre petnaestak godina kada su cene benzina skočile na rekordni nivo.


Prethodnih dana japanski proizvođač vozila je proslavio prodaju svog 15.000.000. hibrida, a zanimljivo je da on stiže u vreme kada su cene goriva rekordno niske.

U spomenutu cifru spadaju ne samo Toyotini hibridi već i oni pod oznakom premijum divizije Lexus. To je veoma zanimljiv podatak, pošto je ova vrsta vozila započela karijeru kao jeftino prevozno sredstvo, ali je ponuda vremenom proširena i na veće i luksuzne modele kao što su RX, LS i LC.

Kupcima se dopala dodatna snaga električnog agregata uz nižu potrošnju, pa na najvećem tržištu za hibride, a što jeste američko tržište, se trenutno mogu dobiti i veći krosoveri sa tri reda sedišta. U planu su i hibridne verzije pikap kamioneta kao što su Tacoma i Tundra. Toyota trenutno nudi čak 44 hibridna vozila širom sveta, a oni su činili 52% ukupne prodaje kompanije u Evropi.


Kompanija sada planira da se koncentriše i na električne proizvode, a ponuda bi trebala da čini oko 40 vozila do 2025. godine.

AutoRepublika

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Jubilej za pohvalu.