1. Home
  2. Vesti
  3. Budućnost najmanjih BMW-a nije izvesna
Budućnost najmanjih BMW-a nije izvesna
2

Budućnost najmanjih BMW-a nije izvesna

354
2
Podelite sa prijateljima:

Mnogi poklonici bavarske marke BMW, modele s prednjim pogonom ni ne smatraju „pravim“ predstavnicima brenda, pa ih navedena vest o preispitivanju nastavka proizvodnje modifikacija s prednjim pogonom neće ni pogoditi. Naime, kako prenosi britanska publikacija Autocar, sledeća generacija kompaktnih modela BMW-a, a koja bi trebalo da se pojavi na tržištu nakon 2027. godine, možda i ne bude predstavljena.

U ovom trenutku nije zaokružena ponuda čak ni aktuelne porodice modela postavljenih na arhitekturi UKL2, odnosno nakon što je u proizvodnju uključen hečbek iz Serije 1 (F40) i Gran Coupe iz Serije 2 (F44) od 2019. godine, na montažne trake je uključena i MPV varijanta Active Tourer (U06) tokom prošle godine. Međutim, omanji krosoveri X1 i X2 nove generacije, tek bi trebalo da budu predstavljeni u kasnijem delu ove godine.

Odluka o daljem razvoju i nastavku montaže sledeće generacije kompaktnih aduta iz Bavarske još uvek nije doneta, dok se tom temom bave i diskutuju unutar Upravnog odbora BMW-a. Glavni razlozi koji se tiču mogućeg gašenja ovih vozila se odnose na uvođenje emisionih standarda Euro 7, a koji zahtevaju dubinsku modernizaciju pogonskih sklopova i uvođenje dopunjivih hibrida. U slučaju kompaktnih vozila, takav zahvat bi u ogromnoj meri uticao na krajnju cenu gotovog proizvoda, pa je dalja proizvodnja kompaktnih modela BMW-a pod velikim znakom pitanja.

Veliku šansu da ipak opstanu u proizvodnom ciklusu imaju samo krosoveri koji se nude uglavnom na celokupnom globalnom tržištu, ali se zato hečbek iz Serije 1 i monovolumen iz Serije 2 (Active Tourer) šepure samo u evropskim izlozima nemačkog brenda. Zato će proizvodi iz ove dve serije najverovatnije i ostati bez naslednika. Istini za volju, moguće je da će dobiti električne verzije postavljene na modularne platforme.

Uzgred budi rečeneo, zgodan je trenutak da podsetimo da se Audi zvanično već odrekao modela s početka liste koja uključuje proizvodni miks, pa tako naslednike da vide neće dočekati hečbek s oznakom A1, a isto važi i za simpatični, omaleni SUV s imenom Q2. Tako će najviše kompaktan model prstenaste marke postati Audi A3. Pride, Mercedes još uvek nije izašao u javnost sa sličnim planovima, ali jeste krenuo s transfer kompaktnih pulena na električni pogon. U tom duhu su predstavljeni krosoveri po imenu EQA i EQB.

AutoRepublika

(354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Ček, ček, da ih nije Fijat preuzeo?
🙂

Matija

BMW jedinica i dvojka imaju tehniku koja je preuzeta od Minija. Ako dva najmanja BMWa nemaju sansu da prezive to bi onda znacilo da ni kompletna paleta Minija treba da bude ugasena! Verovatnoca da se nesto tako dogodi je ravna nuli. Posto i Mini i mali BMW u svojim kategorijama pripadaju premijum klasi, visa cena koju ce dodatno preciscavanje gasova ili njihova hibridizacija uzrokovati nece biti problem. Kupci ce ostati verni ovim modelima. Drugi scenario jeste da se visak emisije ovih modela pokriva nultom emisijom cisto elektricnih BMW vozila. Tesla zaradjuje ogromne pare prodajuci certifikate za svoje e-automobile. Ta opcija… Pročitaj više »