1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Durango će nestati sa tržišta posle 2024. godine
Dodge Durango će nestati sa tržišta posle 2024. godine
0

Dodge Durango će nestati sa tržišta posle 2024. godine

210
0
Podelite sa prijateljima:

Za jedan brend koji preživljava isključivo na proizvodnji automobila osmišljenih na tuđim otpacima, Dodge posluje relativno dobro ovih dana. Primera radi, modeli Charger i Challenger dolaze s Mercedesove platforme još iz sredine devedesetih godina prošlog veka, ali se prodaju u veoma visokim brojkama, i ne čini nam se da će kraj uskoro stići.

Slična situacija je i s terencem Durangom koji deli platformu razvijenu sa nekadašnjim nemačkim partnerom još početkom ovog veka. Potrebno je reći da je sadašnji Durango debitovao još 2010. godine i od tada je prošao kroz određena osveženja, a ako je verovati pisanju kolega sa sajta Automotive News, u njemu ćemo uživati još samo tri godine.

Novinari kažu da su do ove informacije došli od „poverljivih izvora“ i da će Durango nakon 2024. godine otvoriti vrata novom električnom krosoveru razvijenom u zajedničkom radu s novim gazdom Stellantisom. Međutim, jedan drugi izvor (Mopar Insiders) spominje da nije isključena mogućnost da ime nastavi da postoji, i da bude iskorišćeno za budući veliki terenac korporacije Chrysler, a koji bi bio na bazi pikap kamioneta Ram 1500.

Mopar Insiders smatra da odluka još uvek nije doneta i da Dodge svakako želi rivala modelima kao što su Chevrolet Tahoe i Ford Expedition. Čelnici ove američke firme su ranije izjavili da ne žele da pređu na vozila na struju preko noći, već da ih postepeno ponude, što nam govori da bi jako profitabilni Durango ipak mogao da preživi u još jednoj generaciji.

Iako je terenac svakako tehnički zastareo, još uvek se prodaje u solidnim brojevima. Prošle godine se 57.828 kupca odlučilo za njega, a posebnu pažnju privlači izdanje Hellcat, tako nazvano po istomenom motoru. Taj model pruža 6,2-litarski benzinca koji u kombinaciji s asistencijom kompresora razvija 710 konjskih snaga, čime je najmoćniji serijski terenac na svetu, i koji kao takav može da dostigne maksimalnu brzinu od 290 km/h. Za one kojima je to previše, Dodge nudi još nekoliko benzinaca sa šest i osam cilindara.


Na kraju šta da kažemo osim da još jedan velikan odlazi u zasluženu penziju i da će svima kojima „benzin teče kroz vene“ sigurno nedostajati. Ako ništa drugo, modifikacija Hellcat se već sada smatra budućim klasikom čija će vrednost samo nastaviti da raste.

AutoRepublika

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments