1. Home
  2. Vesti
  3. BYD Qin čisto električni sedan posedovaće autonomiju od oko 600 kilometara
BYD Qin čisto električni sedan posedovaće autonomiju od oko 600 kilometara
1

BYD Qin čisto električni sedan posedovaće autonomiju od oko 600 kilometara

330
1
Podelite sa prijateljima:

BYD Qin sedan druge generacije je predstavljen tokom prethodnog proleća. Vozila ovog proizvođača koja u svom nazivu sadrže prefiks “Pro”, dizajnirao je Volfgang Eger, a na kineskom tržištu su prisutna već neko vreme. U početku su to bile samo benzinske ili hibridne verzije, dok je sada kupcima na raspolaganju i čisto električni sedan BYD Qin Pro EV500, pri čemu numerička odrednica označava ujedno i autonomiju. Uskoro će dostupan postati i model sa oznakom EV600.

Naravno, tvrdnja proizvođača o dometu sa jednim punjenjem baterija od 500 kilometara je lukava. Distanca koju Qin Pro može da prevali sa “jednim rezervoarom” je zaista tolika, ali uz održavanje konstantne brzine kretanja od 60 km/h, što je potpuno nerealan uslov. Kada se autonomija prevede u NEDC protokol, ona je i dalje dobra jer iznosi oko 420 kilometara, što u uslovima realne eksploatacije iznosi, ne više od 350 kilometara.

Električni sedan koristi motor snage 163 “konja” i 280 njutn metara, koji se isporučuju na točkove prednje osovine. Deklarisano ubrzanje iz mirovanja do brzine od 100 km/h iznosi 8,9 sekundi. Baterijska jedinica poseduje kapacitet 56,4 kilovat sati, a smeštena je ispod poda putničke kabine. Na zadnjoj osovini je primenjeno sofisticirano multilink oslanjanje.

Što se tiče opreme, EV500 verzija se ne razlikuje od konvencionalne varijante. Na listi se nalaze virtuelne “spravice”, kamere za pun prikaz zbivanja oko vozila, prednja sedišta sa elektro-podešavanjem, prednje svetlosne grupe u LED tehnologiji, i još mnogo toga. Glavna funkcija koja je dostupna na svim vozilima marke BYD je ekran multimedijalnog sistema, dijagonale 12,8 inča, preko koga se upravlja rotacionim tasterom. Njegova postavka može biti, zavisno od verzije, vodoravna ili uspravna.

Čisto električni sedan u Kini košta počev od 24.600 američkih dolara (ne uzimajući u obzir državne subvencije za ekološki podobna vozila). Interesantno je uporediti tu cenu sa onom koja je istaknuta za konvencionalni model (11.600 dolara) i hibridni model (21.700 dolara).

Naprednija verzija predstavljenog modela će poneti oznaku EV600, a već se nalazi u procesu razvoja. Ovaj model će koristiti elektromotor snage 184 “grla”, uz autonomiju od 520 kilometara po NEDC ciklusu, ili 600 kilometara izmereno na gore opisan, nerealan način. Ova verzija će se na lokalnom tržištu naći u narednih šest meseci.

AutoRepublika

(330)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Grumpy

Bude li vukao za sobom jednu malu aerodinamičnu prikolicu sa još jednim setom baterija, znatno će povećati autonomiju.