1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Koliko je prodato primeraka Fiat Stila?
Zanimljivost dana: Koliko je prodato primeraka Fiat Stila?

Zanimljivost dana: Koliko je prodato primeraka Fiat Stila?

4.82K
6
Podelite sa prijateljima:

Fiatov kompakt je vrlo zastupljen na domaćim putevima, pre svega zbog izuzetno niske nabavne cene ovog polovnjaka.

O Stilu se u našim automobilskim krugovima danas često govori pežorativno – što je potpuno nezasluženo. Naši “znalci” donose sud o vozilu starom 20 godina na osnovu “raga” koje stižu u Srbiju i okolne zemlje i predstavljaju se kao upotrebljivi polovnjaci, a istina je da su podobni samo za otpad. Ovaj Fiatov hečbek bio je po svim merilima moderan automobil na početku 21. veka.

Dakle, Fiat Stilo je stupio na scenu u septembru 2001. godine. Pre ravno dve decenije, kada je Fiat izgledao znatno drugačije nego danas. Ovaj kompaktni automobil bio je od ogromnog značaja za brend iz Torina, te danas ima onih koji upiru prstom upravo u Stilo i optužuju ga za kasnije poteze Markioneove uprave.

Elem, Fiat je u ceo projekat oko Stila uložio oko 900 miliona evra. Od toga je 200 miliona otišlo na sam razvoj novog modela, dok je ostatak potrošen na industrijalizaciju. Čak 300 miliona evra koštala je modernizacija pogona u Kasinu, gde je bio montiran Stilo.

No, Stilo je potpuno podbacio kada je reč o prodaji. Iako je 2002. godine bio treći u izboru za Evropski automobil godine, to mu nije mnogo pomoglo. Nije bilo od pomoći ni to što je imao pored standardne hečbek varijante sa troje i petoro vrata i karavansko izdanje.

Bio je u proizvodnji sve do 2008. godine, i iz fabrike u Italiji izašlo je ukupno 657.134 primerka. To je brojka za evropsko tržište, na globalnom nivou je ona nešto veća jer se Stilo montirao i u Brazilu (do 2010. godine).

Šta više, Stilo je frapantno mnogo koštao Fiat. Magazin Economist je 2013. godine izračunao da je italijanski brend izgubio 2.730 evra na svakoj prodatoj jedinici hečbeka iz C segmenta. To je uključujući i ona vozila stvorena u Brazilu, te je na kraju Stilo koštao Fiat čak 2,1 milijardu evra!

Stilo je penzionisan 2008. godine, a italijanska marka se okrenula novom/starom modelu – Bravu. Ni on se nije naročito proslavio na tržištu, a aktuelni predstavnik Fiata u C segmentu jeste Tipo koji je suštinski turski projekat.

Šta će biti nakon Tipa ostaje misterija, jer se marka iz Torina već opredelila za prelazak u EV sferu i veliko je pitanje da li je novi kompaktni model uopšte u planovima Fiata.

AutoRepublika 

(4819)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dude

Mislim da je polovina od ukupno proizvedenih 657.134 zavrsila u Srbiji.

Pomponije

Hahahahahah, ima ih ko šaše kod nas

Iznogud

Koliko? Nedovoljno.

moron

Meni se Stilo uvek dopadao. Jesam ga sagledavao daleke 2004. za eventualnu kupovinu (jer me oduševljavao ponudom prostora), ali mi je bio (pre)skup.

Mihailo

Ovo je apsolutna glupost. (Recenica gde kaze da je stilo pogodan samo za otpad) imam stila vec 20 godina i ni jednom se nije pokvario, nosili smo u njega alat, materijale teske nekoliko stotina kilograma, presao skor 400 000
Km i apsolutno mu nista ne fali. Stilo je super!

Predrag

Kupio sam stilo daleke 2008 god.Tada je bio star 3 godine Radna mašina bez mnogo luksuza Potrošnja mala u pitanju je 1.9 m-jet sa 116 ks.Posle 15 godina još uvek ispravan i u funkciji.Jedini problem sa lakom koji je tokom eksplatacije platio danak i auto počeo da se ljušti.Motor odličan uz redovno održavanje.Auto bio u funkciji radnog vozila i prve dve godine tovareno u njega po 300-400 kg robe.Za mene odličan auto i kupio bih ga ponovo

Izmenjeno 5 meseci pre od strane Predrag