1. Home
  2. Vesti
  3. Pre Tesle Modela S ovo je bio najprodavaniji američki elektromobil (GALERIJA)
Pre Tesle Modela S ovo je bio najprodavaniji američki elektromobil (GALERIJA)

Pre Tesle Modela S ovo je bio najprodavaniji američki elektromobil (GALERIJA)

304
3
Podelite sa prijateljima:

Suprotno popularnom verovanju, Ilon Mask nije neko ko je „izmislio“ električne automobile. On je samo bio sjajan u prepoznavanju pravog momenta za lansiranje Tesle i „genijalan“ kada je reč o načinu na koji reklamira proizvode kompanije.

Pre Tesle, Leafa, pa čak i „delimično“ električnog Priusa, postojali su modeli poput Chrysler TEVana ili Chevyja S-10, pa čak i električna varijanta Ford Rangera, čiji se pogonski sklop čak našao u jednom Passatu B5. Svi su bili ispred svog vremena i kao takvi su brzo nestali i pali u zaborav. Međutim, verovali ili ne, električni automobili su bili na američkom tlu mnogo ranije od dve-tri decenije.

CitiCar je jedan takav primer. Sklapan na Floridi, od strane kompanije pod imenom Sebring-Vanguard (kasnije Commuter Vehicles), prvenac je sišao s proizvodnih linija 1974. Očigledno, u to vreme imena kao što su Mustang, Barracuda i Chevelle, dominirali su „lovištem“, tako da je mali CitiCar došao i otišao praktično neprimećen. Do vremena kada je proizvodnja prestala, 1977., napravljeno je tek nešto manje od 4.500 primeraka.

Ova brojka je ekstremno mala kada se uporedi s konvencionalnim modelima automobila, ali je ogromna za segment elektromobila. Zapravo, CitiCar je električno vozilo koje je imalo najveći proizvodni obim u američkoj istoriji u segmentu pre dolaska Tesle i Modela S, ranih 2010-ih.

U velikoj meri kao što je slučaj i s današnjim električnim modelima, bile su u ponudi tri verzije CitiCara na tržištu, u zavisnosti od snage motora i veličine paketa baterija. Ulazni model je bio SV-36 (baterija od 36 V i motor od 2,5 ks), zatim je došao SV-48 (baterija od 48 V, 3,5 ks), i na kraju je pristigao „najmoćniji“ model sa 6 konjskih snaga.

Kada se u obzir uzmu dotične specifikacije, i do koje mere je automobil bio ružan (i mali), teško ga je svrstati u normalne električne automobile. Malo njih je videlo u njemu bilo kakvu istorijsku vrednost, što znači da je veoma mali broj primeraka sačuvan.

Naravno, primerak na fotografijama je jedan od preživelih. Pogađate, pronađen je u ambaru, i po prodavcu isporučuje „monstruoznih“ 6 konja, što u prevodu znači da može da „pojuri“ do 56 km/h. U zavisnosti kako gledate na njega, mogao bi da bude ekstremno skup ili s druge strane sjajna kupovina za 3.500 dolara.

AutoRepublika

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Koja grdoba …

Bungi

‘aj’ što je dizajn perfektan, nego što je još i raskošan😅😂🤣

BojanNeki

Iz filma Total Recall, taxi

comment image