1. Home
  2. Prezentacije
  3. Od Citroena za ekonomske tigrove u Južnoj Americi i Indiji kros-heč C3
Od Citroena za ekonomske tigrove u Južnoj Americi i Indiji kros-heč C3
3

Od Citroena za ekonomske tigrove u Južnoj Americi i Indiji kros-heč C3

393
3
Podelite sa prijateljima:

Verovali ili ne, ali Citroen već poseduje četiri modela čiji naziv sadrži indeks C3. To su nama znani klasični, evropski heč C3, pa onda isto tako poznati odignuti C3 sa sufiksom Aircross. Potom smo svojevremeno pisali i o kineskoj verziji C3-XR koji je vozilo iz segmenta proterenskih hečbeka, a njemu je zasnovan i sedan s oznakom C3L. 

Kvartet „Ce-Trojki“ je upravo postao kvintet, pa je ovoga puta predstavljen i jedan Citroen C3 kao zaseban model, i to bez ikakvih dodataka u imenu. Osmišljen je imajući u vidu ukus, ali pre svega finansijsku moć kupaca zemalja u razvoju kakve su one u Južnoj Americi. Pored njih, novitet će moći da kupe i Indijci.

Znamo da je Citroen prisutan na latinoameričkom tržištu još od šezdesetih godina prošlog veka, ali je zato indijski potkontinent potpuno nov u smislu ponude vozila francuskog brenda, jer tamo ševrona nikada ranije nije bilo, barem ne u zvaničnoj formi.

To se promenilo prethodnog proleća, a koliko su planovi ozbiljni, govori i podatak da su Francuzi u saradnji s lokalnim industrijskim divom, kompanijom CK Birla podigli fabriku kapaciteta od 100 hiljada vozila godinšnje. Pogoni su izgrađeni u Čenaju, i za sada se tamo proizvodi Citroen C5 Aircross, koji je prošao kroz seriju minimalnih modifikacija kako bi bio prilagođen lokalnim pravnim okvirima.

Ipak, još 2019. godine je grupa PSA započela sa simultanim razvojem tri modela za Indiju i ostale države koje su sličnog stepena razvoja. Taj trio se očekuje u salonima pre nego što nastupi 2023. godina, dok je ovde prikazani Citroen C3 tek prvi među njima.

Inženjering divizija koncerna Tata Motors, lokalna firma Tata Consulting je bila uključena u proces razvoja noviteta, pa je moguće da će se obrisi Citroena naposletku, u budućnosti naći i na vozilima marke Tata.

Međutim, za bazu kros-heča je uzeta francuska modularna arhitektura. Iako je ona za potrebe ove „Ce-Trojke“ pojednostavljana, to jest lišena moderne elektronike, uz nužno prilagođavanje sistema oslanjanja lošoj putnoj infrastrukturi kakva je dominantno u Indiji, to je ipak delo evropskih inženjera.

Novi Citroen C3 je, kao što rekosmo, hečbek s povišenom pozicijom sedenja i crnim oplatama karoserije na koji način se vizuelno približava krosoverima. Pride, najniža tačka podvozja je od tla udaljena zdravih 180 milimetara.

Međuosovinski razmak iznosi 2.540 milimetara, baš kao što je to i kod blizanaca s oznakama Peugeot 208 i Opel Corsa. U isto vreme, Citroen je skraćen do 3.980 milimetara, iz razloga što automobili kraći od četiri metra uživaju u preferencijalnom poreskom tretmanu u Indiji. Još da u ovom pasusu dodamo i to da je zapremina prtljažnika na nivou od 315 litara.

Enterijerom dominira multimedijalni sistem sa širokougaonim ekranom od deset inča i funkcijama konektivnosti Apple CarPlay i Android Auto. Ali, opšte uzev, Citroen C3 je posve jednostavan automobil, pa tako poseduje i samo osnovni set opreme.

Tu su prednji vazdušni jastuci, klima uređaj, elektropokretna stakla na bočnim prozorima, tri priključka za USB (od kojih su dva u drugom redu). U isto vreme, dugmad za spuštanje zadnjih prozorskih stakala su smeštena na centralnom tunelu, a zarad uštede ih nema i na zadnjim vratima!

Značajno će se razlikovati primerci koje Citroen bude upućivao u Indiju i različita tržišna područja Južne Amerike. Pogađate, u pitanju je samo dekor koji otkriva da se proizvođač trudi da pogodi usko profilisan ukus lokalaca. Na primer, indijski „sitroenčići“ će imati naglašene svetlo narandžaste detalja na kroseriji, dok će na američki kontinent ići vozila sa više nežno plavih površina.

Onda, Citroen nije u C3 namenjen Indiji ugradio zadnji brisač, kao ni grejano zadnje vetrobranskog staklo, a tu nisu čak ni elektropokretani retrovizori, iako ih vozila namenjena latinoameričkim državama imaju. Razlikovaće se i pogonski sklopovi, ali će informacije o tome postati dostupne u nekom momentu koji je od ovog bliži početku prodaje. Kako bilo, ne treba očekivati čuda, trocilindarski motori su ti koji će pogoniti novitet. Pričamo o jednolitarskim jedinicama, kao i o onim zapremine 1,2 litre.

Proizvodnja kros heča Citroen C3 će prema planu započeti u prvom polugodištu 2022. doine. Pomenuta fabrika u Čenaju će raditi kontigent namenjen indijskom tržištu, dok će Porto Real iz Brazila biti „porodilište“ noviteta namenjeog latinoameričkoj teritoriji. Uzgred da kažemo da se u tim brazilskim pogonima izrađuje i Citroen C4 Cactus.

Cenovna politika nije obelodanjena ali ne treba sumnjati da će cene biti odlične za kupce, odnosno prilagođene kupovnoj moći tamošnjeg stanovništva. To otprilike znači da će Indijci morati da izbroje osam do deset hiljada evra, ako požele ovo vozilo.

AutoRepublika

(393)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Fin autić, imam osjećaj da Evropi svi proizvođači uvaljuju lošije a skuplje opvije nego u ostatku svijeta.

S mile

Bogatije trziste, dogovor na visokom nivou. Debelo nas sisaju

FARUK

Trebaju i za balkansko tržište praviti ove varijante kao za indijsko tržište