1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ovakav Raptor ne videste
Ovakav Raptor ne videste
1

Ovakav Raptor ne videste

922
1
Podelite sa prijateljima:

Poznavaocima prilika u kineskoj automobilskoj industriji poznati krosover nazvan Haval Dargo (iliti DaGou u otadžbini) bio je na proizvodnim trakama tokom protekle tri godine, pa kompanija još uvek nije spremna da ga se reši. Međutim, paletu su do sada činile samo benzinske verzije, dok Haval od samog početka takođe obećava i hibridnu modifikaciju koja je tako nužna na domaćem tržištu. 

Razvoj benzoelektične verzije je odlagan, a sada postaje jasno i zašto je to tako. Svetu je pedstavljen, ne samo DaGou koji je pošao kroz tretman elektrifikacije, već i celokupan novi automobil na istoj šasiji.

Novi Haval Raptor nije stigao kao zamena, već kao podrška za model DaGou. Nema i neće imati verzije bez baterija i samo je dva priključna hibrida nazvana Haval Raptor Hi4. U isto vreme, novi model dobija novu školjku i osobene proporcije, ali cilja na iste kupce kojima je potreban brutalan krosover s natprosečnim sposobnostima na „ne dao ti Bog“ terenima.

Platforma na kojoj počiva duet modela je identična, sve do onog trenutka kada krene priča o obliku i tipu ogibljenja na prednjoj osovini. Napred je mekferson, nazad je mltilink, dok je međuosovinski razmak isti i iznosi 2.738 milimetara.

Ovaj Raptor je 60 mm duži od modela Dargo, što će reći da meri 4.680 mm kada nema zadnji točak, a 4.800 mm sa montiranim točkom. Za 26 mm je širi (1.916 mm) i za 42 mm je viši (1.822 mm). Raspoloživi su točkovi s felnama od 18″ ili 19″ u prečniku. Ako Dargo pruža podižuća peta vrata, onda Raptorova zadnja vrata vise na šarkama.

Deklarisani indikatori parametara koji su od suštinskog značaja za upotrebu van puta su uglavnom isti: ugao ulaska je 24 stepena, izlazni ugao je 30 stepeni, a klirens, odnosno najniža tačka podvozja je od tla udaljena 200 mm. Ali ispod poda Raptora je i dalje postavljena trakciona baterija, ona koja je posebno osetljiva na kontakt sa površinom puta. Proizvođač Raptora takođe tvrdi da kada je vozilo potpuno, maksimalno opterećeno, razmak od tla ne pada ispod 170 mm i može se pregaziti voda dubine 560 mm.

Dve modifikacije poseduju skoro istu hibridn postavku Hi4, a koja je već korišćena na drugim modelima Great Walla. Uključuje 1,5-litarski turbobenzinski motor sa 167 konjskih snaga i 243 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Može raditi kao generator, a i kao pogonski „obezbeđivač“. Tu se uključuje spojnica za prednje točkove i dvostepena transmisija.

U svakom slučaju, električni motor sa svoje 204 konjske snage je instaliran na zadnjoj osovini. Nije montiran karan koji bi se nadovezao na motor s untrašnjim sagorevanjem, dok diferencijal stiže s opcijom zaključavanja.

Prednji električni motor u bazičnoj verziji proizvodi 95 „konjića“, dok litijum-gvožđe-fosfatna trakciona baterija poseduje kapacitet od 19,1 kWh. U električnom režimu, krosover koji meri 2.055 kilograma (neto masa), može da prevali 102 kilometra. Doduše, protokol je NEDC, odnosno nije više relevantan. Najviša snaga hibridnog pogonskog sklopa doseže 378 „grla“ i 750 Nm obrtnog momenta.

Različitosti koje krase drugu verziju nisu tako velike, pa je potpuno upitno i da li je dualizam potreban, ali hajde sad… Snaga prednjeg elektromotora je uvećana na 109 „konja“, dok je kapacitet trakcione baterije uvećan na 27,5 kWh.

Električna autonomija je na nivou od 145 kilometara, dok je deklarisan ukupan domet s jednom dopunom od 990 km. Nažalost, opet u skladu s ciklusom NEDC. Kada je pogonski sklop u zenitu, on nudi 384 konjskih snaga i identičnih 750 Nm. Obe varijante do “stotke” ubrzaju za 6,6 sekundi i dostižu orgazam na 190 km/h.

Konstrukcija, dizajn i postavka Raptora i modela po imenu DaGou su slične, a isto važi i za opremu. Virtuelna instrumentacija s dodatnim više postavljenim displejom, obruč upravljača, mali dodaci, čak i držači za flaše s elastičnom mrežom, sve je to očuvano u oba slučaja. Ali, hibrid pruža osetno veći ekran informativno-zabavnog sistema.

Haval Raptor će među Kineze negde na jesen, ali cene nemamo. Obećanja se kreću u smeru cenovne kote od oko 200 hiljada kineskih juana, što je negde oko 25,2 hiljade evra, kako nam preračuna Google. Za benzinski krosover nazvan Haval DaGou se u Kini iska od 15,1 do 20,2 hiljade evra.

AutoRepublika

(922)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„…dostižu orgazam na 190 km/h.“ – genijalna definicija! 🙂 Po tehnici i numerickim vrednostima prohodnosti, ovo je auto vise za put nego za „stranputicu“. Sasvim odgovara potrebama velike vecine kupaca koji iz cistog zadovoljstva sede u vozilu sa terenskom optikom a voze se po putu i u naselju. Dizajn – niceg novog, kao da je vec sve vidjeno ali privlaci skladnim proporcijama i naglasenim ali ne i preteranim terenskim karakterom. Mislim da ce to biti komercijalno uspesan auto koji bi i u Evropi nasao puno pristalica. Mnogi ce povikati „jos jedna kopija Defendera!“ ali kocka je kocka, ne moze se… Pročitaj više »