1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda Superb slavi dvadeseti rođendan
Škoda Superb slavi dvadeseti rođendan
10

Škoda Superb slavi dvadeseti rođendan

483
10
Podelite sa prijateljima:

Češka limuzina pokazala se kao veliki uspeh za brend iz Mlade Boleslav.

Kada se pre dve decenije Superb vratio na tržište računao je na nekoliko stvari. Pre svega na naziv koji datira još od tridesetih godina 20. veka, zatim na platformu Passata B5, prostranu kabinu i veliki prtljažnik.

Potonje vrline bile su i ostale stub uspešne karijere sedana iz D segmenta. Superb prve generacije je stigao na scenu 11. septembra 2001. godine na Salonu automobila u Frankfurtu.

Škoda je 2001. godine proizvela manje od 600 primeraka ovog modela, a montaža se zahuktala naredne godine. Zarad proizvodnje Superba u fabrici u Kvasinjiju, VW je investirao čak 200 miliona evra!

Berlina se pokazala kao veliki uspeh, i prva iteracija došla je do više od 136.000 registracija. Proizvodnja je izašla van granica Češke, i odvijala se i u Ukrajini, Kazahstanu, Kini i Indiji.

Prvobitni Superb često je hvaljen zbog svoje izdržljivosti i dugotrajnosti. U to nas je uverio i jedan od naših čitalaca sa pričom o njegovom ljubimcu koji je prevalio više od pola miliona kilometara!

Gde je stala prva generacija tu je nastavila druga. Superb mk2 ulazi na tržište u martu 2008. godine i beleži fenomenalne prodajne rezultate. Škodino rukovodstvo veruje da su oni, između ostalog, došli i zbog dodatka karavanskog izdanja.

I izvorni Superb je trebalo da bude dostupan kao karavan, ali VW nije to odobrio zbog straha od kanibalizacije prodaje Passata u Variant izvedbi, ali i uvodnih izdanja modela Audi A4 Avant. Druga iteracija Superba ostvarila je odličnih 618.000 isporučenih vozila!

Treće izdanje Škodine perjanice došlo je na red 2015. godine. Sa tom generacijom stigla je i promena platforme, te se prošle na MQB arhitekturu, kao što je bio slučaj i sa Passatom.

Sa aktuelnim Superbom stiglo je i plug-in hibridno izdanje, kao uvod u početak elektrifikacije Škode. To je osnažilo status ove limuzine u odumirućem velikoserijskom D segmentu u Evropi.

U prvoj polovini tekuće godine, češka marka je dodala na konto Superba više od 40.000 registracija, a sličan uspeh očekuju i u ostatku 2021. Škoda navodi da je u prethodnih dvadeset godina prodala više od 1,5 miliona primeraka ovog modela, što pokazuje koliko je ovo uspešan automobil.

AutoRepublika 

(483)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Super B, odličan automobil.

Miki

Odlican auto, vozio sam ga nedavno u mms rent a caru. Voleo bih jednog dana da ga kupim.

Smarac

Zanimljivo, s obzirom da ga nemaju u ponudi. Gledaj da kupis ovaj 20godina star model.

Smarac

Ipak ga ima, promakao mi je, ali zar nemate neki bolji nacin da se reklamirate nego preko ovakvih glupavih komentara.

Bungi

Sjećam se kad je izašao, vilica je ostala do poda.Kakav je ovo produženi Pasat sa škodinom maskom.???Druga generacija je donijela inovaciju kombinovanog otvaranja vrata prtljažnika ali je bila malo nespretno dizajnirana otpozadi sa poružnim zadnjim lampama, vjerovatno namjerno, kako ne bi svi odjednom prešli sa Pasata na Superb.?Treća generacija je bila pun pogodak!Sa redizajnom je postala još elegantnija pozadi.

moron

Uvek je nudio prostor za kolena pozadi kao niko u klasi … U prvoj generaciji, kada je sedište suvozača gurnuto do kraja, ja nisam mogao stopalima da „dohvatim“ do kraja … Često sam putovao sa jednim 1,8 TSI od 150, sve dok ga klijent nije likvidirao. Išao je odlično. Imao je i jedan mali problem. Ako se baš brže uđe u desnu krivinu ( a „Neša“ je baš voleo da ga potera ), palila se signalna sijalica nedovoljnog pritiska podmazivanja motora. Više puta su to reklamirali i, koliko znam, nikada im to nije rešeno tokom trajanja garancije, a u strahu… Pročitaj više »

S mile

U karavan verziji, Odličan za grobarske usluge 🤣🤣🤣

Izmenjeno 2 godine pre od strane S mile
Balkanboj

Tu cast brani Mercedes E klase, karavan.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Balkanboj
S mile

Skupo bate, ekonomska klasa 😀

Laki

Ovaj zadnji model je zaista moćan posebno me oduševio veliki prostor u kabini.