1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo XC40 zamenio trocilindarski agregat za četvorocilindarski
Volvo XC40 zamenio trocilindarski agregat za četvorocilindarski
3

Volvo XC40 zamenio trocilindarski agregat za četvorocilindarski

1.36K
3
Podelite sa prijateljima:

Šveđani idu u suprotnom smeru od ostatka automobilske industrije. 

XC40, najmanji model u gami proizvođača iz Skandinavije, dobio je novi motor kodne oznake B3. Ovaj agregat menja T3, odnosno turbo trocilindarski benzinac, a nova pogonska jedinica umesto tri ima četiri klipa.

Novi blok isporučuje isto koliko i stari – 163 ks, dok maksimalni obrtni moment iznosi 265 Nm i dostupan je već od 1.500 o/min. Ovaj  dvolatarski turbo motor uparen je sa sedmostepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojnicom. Kao ispomoć je prisutan i sistem blagog hibrida, a Volvo navodi da će B3 imati manju emisiju ugljen-dioksida od odlazećeg T3.

Tu nije kraj novostima u vezi sa promenama kod palete motora ovog švedskog SUV modela. Reč je o agregatu koji nosi naziv B4 i isporučuje 197 ks. Ovde nema promena u vezi sa izlaznom snagom i obrtnim momentom, ali je Volvo odlučio da se reši osmostepenog automatskog menjača i zameni ga sa sedmostepenim sa dvostrukom spojnicom.

Uvodni motor u gami ostaje isti – to je T2, odnosno trocilindarski benzinac koji razvija 129 ks. Ova pogonska jedinica nema pravo na ispomoć sistema blagog hibrida.

XC40 je suštinski noseći stub aktuelnog uspeha Volvoa i samim tim automobil od krucijalnog značaja za švedsku marku. Volvo je u prvoj polovini tekuće godine ostvario rekordnu prodaju od gotovo 381.000 vozila, pri čemu je XC40 učestvovao u ovom rezultatu sa čak 118.000 registracija!

AutoRepublika 

(1358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Mislim da su ovde pobude samo sniženje troškova, da se „izbaci“ jedan blok iz ponude i proizvodnje (onaj sa 3 cilindra), pri čemu bih rekao da su T3 (3 cilindra) i T4 ( 4 cilindra ) i do sada koristili „iste klipove“ ( odnos zapremina je bio 1.477 i 1.969 ccm ). Ako bih smeo reći, svaki aktuelni volvo mi se dopada dizajnom – osim XC-40. Grozan mi je. Ovaj C ( ili D stub? ) mi je oblikom odvratan, a sporan mi je dizajnom i „od pozadi“. U tim delovima karoserija dizajnom nema bilo kakve veze sa ostatkom XC… Pročitaj više »

Branko

Istina, malo podsjeća na Daciu…😂😂😂

BB

Vidjeli da švabe ne smanjuju zapreminu pa se i oni vraćaju na stare staze da bi mogli reći da su premium. Međutim, zar nisu oni prvi ( ili među prvima) govorili da se rješavaju SUS rješenja?