1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Focus dobija osveženje
Ford Focus dobija osveženje
3

Ford Focus dobija osveženje

363
3
Podelite sa prijateljima:

Četvrta generacija Forda Focusa je stigla u izložbeno-prodajne salone tokom 2018. godine, i od tada je prošla kroz ne baš najbolji period. Nekada najprodavaniji automobil širom sveta, danas je spao na to da zavisi isključivo od evropskog tržišta, ali ni tu mu ne cvetaju ruže. Prošlogodišnja prodaja od samo 173.853 primeraka u državama Evropske unije, je bila ubedljivo najlošija u 22-godišnjoj istoriji Focusa.

Lako bi bilo naravno, okriviti ukus kupaca koji su se okrenuli krosoverima, pa je tako Focus povučen s američkog tržišta, dok je u Kini bačen u senku popularnijih vozila. Ali, Ford očigledno nije spreman da se odrekne svog velikana i kako nam prenose kolege sa sajta AutoCar, kompanija sprema osveženje za 2022. godinu.

Nedavno su špijunski foto aparati uslikali sportsko izdanje ST na testu, ali bi generalna ideja sa stilskim izmenama trebalo da bude preneta i na one masovno proizvedene konfiguracije.

U svakom slučaju, priložene fotografije nam pokazuju da je najveće izmene doživeo prednji deo heča, gde se Ford očigledno držao one teorije „manje je više“. Maska hlanjaka je snižena, farovi su kraći, a dobijen je značajno više agresivan izgled. Mnogi će reći da je zadnja svetlosna grupa inspirisana Volkswagenom Golfom i sigurno neće pogrešiti.

Teško je reći kako će završeni posao izgledati, ali nema sumnje da su Jenkiji potražili inspiraciju kod nemačkog rivala. Ako ništa drugo, Focus je zadržao svoje prepoznatljivo ovalno staklo, čime svakako čuva sopstveni identitet.

Naredne godine će se u ponudi naći i čuvena zelena boja „ultimate“, koju je proslavila druga generacija hot heča pod značkom RS. Nepoznato nam je da li su takve izmene rezervisane samo za heč, ili će se one preneti i na karavan i limuzinu.


Kada je reč o mehanici, ponovo se očekuje bogata ponuda benzinaca i dizela. Sa izuzetkom performantnog Focusa ST, kompletna benzinska ponuda će se zasnivati na agregatima s tri cilindra. Oni se odnose na 1,0-litarski sa 84, 99 i 123 (američke) konjske snage, zatim 1,5-litarski sa 121, 148 i 180 „grla“ i 1,0-litarski hibrid sa 123 i 153 „konja“.

Dizelaše će predstavljati par motora s nalepnicama EcoBlue, a koje će karakterisati radna zapremina od 1,5 litara (94 i 188 KS) i 2,0 litre (148 i 187 KS).

Nismo sigurni da li će navedene izmene pomoći Focusu, ili će pak oterati kupce u još većoj meri prema EcoSportu, Pumi i Kugi. Takođe su sve učestalije priče da će se Ford povući sa evropskog tržišta čime bi nekada popularni heč, definitivno izgubio najveći broj svojih mušterija.

AutoRepublika

(363)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dude

Jednom dobar auto. Kupio me za sva vremena: kvalitet, zavrsna obrada, lezanje, upravljivost…najbolji u klasi. Redovan servis u GrandMotors Srbija 8000din (70eur).
Imao sam Mk2, sada vozim Mk3. Ovaj novi restyle Mk4 mi je na nisanu, naredne godine. Paket Active (crossover), karavan. I to bas u zelenoj boji, ako je ponude.

Smorili vise

Da nije grand motorsa, mozda bi i imali neku prodaju aktuelne generacije u Srbiji. Ovako su na nivou statisticke greske. Nije nesto lep, ali deluje mi da je ok.

moron

Kako sam odlučio da odem da „pogledam“ (i) Hondu civic ( koju na kraju nisam kupio)? Pa tako što mi je diler Forda za lepo opremljenog karavanskog focusa 1,0T zatražio cenu Civica 1,5 T Sport …