1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mobilize Limo je rezultat bratstva i jedinstva između Renaulta i Kineza
Mobilize Limo je rezultat bratstva i jedinstva između Renaulta i Kineza
1

Mobilize Limo je rezultat bratstva i jedinstva između Renaulta i Kineza

257
1
Podelite sa prijateljima:

Ako nikada ranije niste čuli za marku Mobilize ne bi trebalo da se deprimirate. Naime, u pitanju je Renaultova evropska divizija koja se bavi iznajmljivanjem i deljenjem automobila, kao i plasmanom vozila putem pretplatničke šeme. Ovom prilikom Mobilize postaje i automobilska marke, pošto je predstavljen prvi model automobila koji će nositi logotip pomenute divizije umesto uobičajenog i (dvosmislenog) dijamanta.

Ovakvo opredeljenje konstruktora ima utemeljenje u činjenici da vozilo nije čistokrvni Renault, pa čak uopšte i nije razvijano na tlu Starog kontinenta.

Sedan je kreiran od strane zajedničkog poduhvata iz Kine. To preduzeće nosi naziv JMEV, a formirano je 2015. godine ulogom Renaulta i društva Jingliang Motors Corporation (JMC), s osnovnom delatnošću fokusiranom na razvoj električnih vozila.

Zajednički poduhvat se do ovog trenutka bavio proizvodnjom, da tako kažemo, nepretencioznih modela pod amblemima više različitih marki (na primer EVEasy), a svi ti četvorotočkaši bi završavali na kineskom tržištu. Dakle, ovo je prvi sedan razvijen u projektu u kom su članovi ekipe aktivno razmišljali o Evropi.

Novitet je u Kini prikazan tokom proleća pod značkom zasebne marke Yi. Novozačinjeni evropski Mobilize Limo se razlikuje od rođenog brata iz Kine, u stvari samo po nalepnicama na kojima je ispisan naziv modela, a isto tako i po sitnim kozmetičkim detaljima.

Treba reći da se novajlija neće nuditi u slobodnoj prodaji, već će grupacija Renault ovo vozilo koristiti samo u ponudi kroz pretplatničke matrice, odnosno za potrebe iznajmljivanja, deljenja vozila, kao i za taksi službe.

Gabariti modela Mobilize Limo su uporedivi s onim koji krase aktuelni Renault Megane, ili pak sedan nazvan Volkswagen Jetta. Po dužini se prostire na 4.670 milimetara, po širini na 1.830 mm, dok je visina 1.470 mm. Prednju i zadnju osovinu deli prostranstvo dugo 2.750 mm.

Novajlija je opremljen rasvetom u punoj LED tehnologiji. Leži na gumama pričvršćenim za felne prečnika 17 inča, dok paleta boja karoserija začudo (a možda ipak i ne, imajući u vidu namenu) sadrži samo tri nijanse, i to crnu, belu i sivu.

Zapremina prtljažnika iznosi 411 litara, na koji način se ni po čemu ne ističe u segmentu.

Limo nudi veoma prostranu kabinu s ravnim podom nazad, zahvaljujući čemu s lakoćom smešta tri osobe u tom redu. U ponudi će se naći samo jedan set, odnosno jedna postavka enterijera, a ona podrazumeva sedišta presvučena materijalom nalik koži i bogatu opremu.

Virtuelna instrumentacija se prosto podrazumeva, a ekran će biti dijagonale 10,25 inča, dok je multimedijalni sistem oslonjen na izdašniji displej (12,3 inča). Bežična povezivost informativno-zabavnog sistema je odlična. Limo poseduje i elektropokretana sedišta, osam vazdušnih jastuka (uključujući i bočne u drugom redu), kao i sistem kamera za pun prikaz zbivanja oko vozila. Ovde se mora i reći da će vozilo u nekim regionima dolaziti bez mogućnosti dogrevanja obruča upravljača, što se odnosi i na sedišta.

Na temu električnog inženjeringa je nemoguće pronaći vezu između noviteta i Renaultovih serijskih modela. Elektromotor je pričvršćen na prednju osovinu. Isporučuje na taj par točkova ergelu od 150 „konja“ uz 220 Nm obrtnog momenta. Dostupna su tri režima vožnje, a njihovi nazivi svedoče i o apliciranim algoritmima: Eco, Normal i Sport.

Trakciona baterija je u osnovi litijum-jonska i poseduje kapacitet od 60 kWh. Postavljena je ispod poda vozila i omogućava autonomiju s jednom dopunom od oko 450 kilometara. Maksimalna brzina je na nivou od 140 km/h, dok ubrzanje iz mirovanja do „stotke“ traje pristojnih 9,6 sekundi.

Limo će biti lansiran u Kini, uz prvo pojavljivanje u Evropi koje je najavljeno za septembarski Salon automobila u Minhenu (IAA). Prvi kontigent koji broji četrdeset primeraka će se priključiti floti zvanoj Mobilize već tokom ove godine, ali će oni biti korišćeni samo kao testni automobili u realnim uslovima upotrebe.

Puna komercijalizacija noviteta bi trebalo da započne tek u drugom delu (polovini) 2022. godine.

AutoRepublika

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Renault – Tesla sa ljepšim enterijerom… Interesantan pristup i po saradni, i po nastanku vozila, i po dizajnu, i po načinu komercijalizacije…