1. Home
  2. Prezentacije
  3. Još jedan neodoljiv retro automobil!
Još jedan neodoljiv retro automobil!
0

Još jedan neodoljiv retro automobil!

374
0
Podelite sa prijateljima:

Novi korona virus je odneo još jednu žrtvu među automobilskim salonima. Otkazan je Salon automobila u Njujorku koji je trebalo da se održi ovih dana, ali je s druge strane, u kineskom gradu Čengdu, u toku lokalna manifestacija. Za taj događaj je najavljeno čak i više premijera nego što je to bilo inicijalno zakazano za (još uvek) mnogo čuveniju smotru u ogromnom gradu na istočnoj obali Amerike.

Jedan od izlagača s najpunijim štandom biće Great Wall, a na sajamskom platou koji je zakupilo ovo preduzeće, najveću pažnju privlači predstavljeni četvorotočkaš pod amblemom marke Wey.

Gledajući ovaj koncept, i imajući u vidu nedavna iskustva s radovima nastalim unutar Great Walla, možemo da zaključimo da su retro teme opile razvojni tim kineskog koncerna, posebno nakon što je na njihov platni spisak dospeo Britanac Fil Simons.

Naime, to je čovek koji je vodio glavnu reč na temu dizajna spoljašnosti vozila marke Land Rover, a koji je tokom leta 2018. godine promenio kontinent i postao glavni dizajner brenda Haval u Kini. Ta marka takođe posluje unutar grupacije Great Wall, ali je Simons uskoro dobio ingerencije i nad ostalim brendovima iste kuće.

Istini za volju, strast prema stilu davno prošlog vremena je još uvek ograničen samo na kreaciju konceptnih vozila, pa je tako Great Wall pre oko godinu dana predstavio fenomenalni sedan Chaopai, dok je prošlog proleća viđen i skandalozni prototip Ora Punk Cat, koji je stilizovan na način da neodoljivo podseća na Volkswagenov klasik, svima nama poznat kao Buba. Ne samo to, Kinezi su najavili i serijsku proizvodnju ovog vozila, pa čak i izvoz na tržište Starog kontinenta.

E sad novi, jutros predstavljeni izložbeni eksponat nosi nalepnicu na kojoj piše Wey, a poznavaoci prilika na kineskom tržištu znaju da Great Wall taj „kec iz rukava“ vadi samo kada je potrebno brendirati najnapredniji i najskuplji primerak četvorotočkaša s povišenom pozicijom sedenja. Uostalom, ubacite ime ove marke u polje za pretrage na našem portalu, i brzo ćete naći praktičnu potvrdu tvrdnje iz prethodne rečenice.

SUV Wey Retro je osmišljen u neoklasičnom stilu koji se oslanja na dizajnerski pravac koji je procvat doživeo tokom kasnih četrdesetih godina prošlog veka. Ne može se reći da prikazani koncept ima stilski oslonac u nekom od konkretnih kultnih modela iz prošlosti, ali ga je lako povezati, po mnogim tačkama, odnosno elementima, s ponudom vozila američke i evropske proizvodnje.

Viđeni koncept nudi LED rasvetu, dok se u kabini nalaze čak tri ekrana na centralnom grebenu. Sav dekor je nekako bogat, dok je oprema usklađena s aktuelnim trenutkom, što će reći da je veoma moderna.

Nesrazmerno širok i masivan poklopac motora, izveden u stilu automobila koji su proizvodne trake napuštali pomenutih četrdesetih godina, nastala je kao posledica unifikacije koncepta sa serijskim verzijama krosovera marke  Wey, a koji se oslanjanju na arhitekturu koja predviđa poprečno postavljen motor i prednje točkove kao pogonske.

I da, dobro ste zaključili na osnovu ovoga, retro SUV uopšte nije električna spravica, već potpuno funkcionalno vozilo s hibridnim pogonskim sklopom, iako su šanse da će ovaj model ikada ugledati masovnu proizvodnju, nažalost, više nego tanke.

AutoRepublika

(374)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments