1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovala „prava“ Serija 2 (G42)
Debitovala „prava“ Serija 2 (G42)
9

Debitovala „prava“ Serija 2 (G42)

1.19K
9
Podelite sa prijateljima:

Evo jasnog dokaza da BMW ne mora da poseduje prenaglašene, takoreći vulgarne stilske detalje kakvim se mogu nazvati nozdrve na Seriji 4. Pred nama je alternativna dizajnerska opcija, koja bi se mogla nazvati i tradicionalnom, što će reći da dizajneri nisu eksperimentisali s maskom hladnjaka, već s oblikom prednjih svetlosnih grupacija, ali i zadnjih, kao i s oblikom odbojnika. 

Kako bilo, verujemo da je već iz uvodnih reči jasno koliko nam se ovaj automobil dopao. Da bi širio magiju među tradicionalnim ljubiteljima marke, ne mora čak ni biti u ruhu s oznakom M, kako je prikazan na naslovnoj, i svim ostalim fotografijama gde se pojavljuje u ovoj tamnijoj nijansi karoserije, već je skroz simpatičan i u ovoj drugoj, „civilnoj“ verziji, iako je ona značajno svedenija.

Dakle, danas imamo čast da se upoznamo s novim kupeom iz Serije 2. Kao što je to konstruktor u pres materijalu i naveo, oblik svetlosnih grupa na prednjem kraju vozila bi trebalo da nadmaši izgled istih na legendarnom kupeu iz šezdesetih godina prošlog veka, onom s indeksom BMW 1602. Da li im je i eventualno koliko im je uspelo u tome, prosudite i sami.

Istovremeno, LED tehnologija je upotrebljena već od osnovnog paketa opreme dok se izvanredni laserski farovi mogu dobiti uz doplatu. Da se na trenutak još vratimo na rešetku hladnjaka. Njeni vertikalni stubići mogu biti i zatvoreni, to jest bez mogućnosti da dozvole strujanje vazduha ka motornom prostoru. To će biti slučaj samo ako elektronika proceni da rashladni sistem radi normalno i da je u tom statusu dovoljno efikasan.

Novi kupe nema apsolutno nikakve veze s modelom četvoro vrata iz iste Serije 2, ali s oznakom Gran Coupe, čijoj smo premijeri prisustvovali u Lisabonu pre nekih godinu i po dana. Ako je sedan kodne oznake F44 utemeljen na arhitekturi UKL2 namenjenoj vozilima s prednjim pogonom i poprečno postavljenim motorom, za nestašni kupe G42 je sačuvan klasičan koncept sa skoro savršenim rasporedom težine među osovinama!

Istini za volju i ovde su se menadžeri potrudili da uštede (kao da prodaju vozila na rasprodaji, a ne po paprenim cenama), postavljajući „dvojku kupe“ na šasiju starije Serije 4, koja je iako skraćena, i dalje poprilično gabaritna. Stoga, manji kupe uopšte i nije tako mali.

Nova „dvojka“ je u poređenju s pretkom porasla za 105 milimetara, pa je sada duga 4.537 milimetara. Isto tako je i po širini impozantniji od prethodnika za 64 milimetara i sada je širi nego predstavnici D segmenta s početka prošle decenije (1.838 mm). Među osovinama se sada prostire 2.741 mm, što je za 51 mm više nego ranije. To što je visina vozila ovde za 28 mm skromnija (1.390 mm), samo dodaje na sportskom stilu.

Ali, istovremeno, može se reći da su dimenzije novog kupea potpuno uporedive s dimenzijama Serije 3 iz generacije E90! Uporedo sa gabaritima karoserije, narastao e i trag točkova, pa je u bazičnom izdanju on veći za 54 milimetra napred i 31 milimetar nazad. Torziona čvrstina karoserije daje 12% više razloga inženjerima BMW-a da se hvale, baš kao što mogu i kada se tema razgovora prenese na polje aerodinamike jer je potisak na prednjoj osovini ovde prepolovljen.

Putnička kabina je s porastom spoljnih dimenzija postala komfornija, ali bez nekih prekomernih detalja koji se mogli svrstati u kategoriju „kičerica“. Kao i kod ostalih modernih BMW-a panel za kontrolu klima uređaja je veoma kompaktan, dok sam uređaj već od osnovne verzije nudi mogućnost podešavanja u tri zone. Rasvetom se upravlja preko tastera osetljivih na pritisak, a ne na rotaciju kako je to bilo nekada.

U inicijalnoj ponudi se podrazumeva i 8,8 inča analogni panel (OS7) uz multimedijalni sistem, dok se uz doplatu dobija virtuelna jedinica dijagonale 12,3 inča. Dodatno, ekran informativno-zabavnog sistema nudi 10,25 inča po dijagonali. Može se doplatiti i za sistem koji projektuje bitne vozačke informacije na vetrobransko staklo (head up display – HUD).

Sportska prednja sedišta su ovde deo serijske opreme, dok je nazad montiran „par istih“, pa je maksimum osoba koje kupe može da poveze, limitiran na četiri. Ipak, zadnja klupa je obavezno deljiva u proporciji 40:20:40. Opcioni stakleni panoramski krov je sada za petinu veće površine, ali zapremina prtljažnika nije menjana pa iznosi 390 litara. Ipak, napredak na temu praktičnosti je počinjen, jer je utovarni prag noviteta snižen za 35 milimetara.

Do sada je, koliko čitamo u materijalu podeljenom novinarima, dostupno samo četiri modifikacije i sve one koriste odličan osmostepeni automatski menjač, dok se u ponudi ne može pronaći menjačka kutija s predviđenim ručnim izmenama stepena prenosa. Bazični kupe BMW 220i računa na turbobenzinski četvorocilindarski motor zapremine 2.0 litra i 184 konjskih snaga, dok u varijanti BMW 230i snaga motora raste na 245 „konja“.

Ni dizel nije zapostavljen, pa je početna ponuda BMW 220d (2.0 l, 190 ks) uz sistem lakog hibrida koji radi na naponu od 48 volti, i koji dodaje 11 konjskih snaga u prvim sekundama tokom ubrzanja vozila. Nije zgoreg da podsetimo da ovaj sistem baš i nije hibridni, već da se radi o sklopu proširene funkcije start i stop sistema, pa je prosto tragikomično što u našem fiskalnom sistemu vozila s ovom funkcijom uživaju „ekološke“ povlastice. Sve četvorocilindarske „dvojke“ nude samo zadnji pogon, dok je standardni sismetm oslanjanja utemeljen na amortizerima ograničene amplitude pokreta, opcionom šasijom M i adaptivmnim amortizerima.

Jasno, top verziju ostavismo za kraj. A da je poslastica u pitanju, nemajte sumnje da jeste. Najprestižnije izvođenje karakteriše upotreba rednog šestocilindarskog turbobenzinskog motora sa samo jednom „turbinom“ ali i 374 konjskih snaga i 500 njutn metara najvišeg obrtnog momenta. S takvim parametrima, ova varijanta za 34 konjske snage moćnija od najsnažnijeg kupea iz Serije 2 u prošlosti. Da dodamo da ova verzija nosi oznaku BMW M240i xDrive.

„Brzi vozači“ će znati da cene što ovaj član porodice poseduje samozaključavajući zadnji diferencijal za koji se može doplatiti i uz BMW 230i. Najbrža „dvojka“ do stotke stiže za 4,3 sekunde dok joj je nekada trebalo desetinku više. Maksimalna brzina je po (staroj dobroj) tradiciji ograničena na 250 km/h.

U kasnijoj fazi tržišnog života treba očekivati da se porodica najmanjeg bavarskog kupea proširi, ali ne treba se nadati kabrioletu. Neko će zanimljivim pronaći i činjenicu da će, za razliku od situacije s prethodnim naraštajem, G42 biti sklapan van Nemačke, već u meksičkoj fabrici  San Luis Potosi, koja je otvorena 2019. godine i koja za sada montira samo „trojku“ namenjenu američkom tržištu. Početak prodaje je zakazan za start 2022. godine.

Bavarci nisu objavili cene noviteta, a da li je to zato što ih je blago sramota da „odvale“ cifru od 60+ hiljada evra za BMW M240i xDrive, što ne bi bilo čudno jer BMW M235i xDrive Gran Coupe s dvolitarskim motorom i osnovnim prednjim pogonom košta samo par hiljada evra manje, ostaje tek da vidimo.

AutoRepublika

(1191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Napred ima normalnu BMW masku i već se lakše diše.Unutra nečitku LCD istrumentaciju reprogramirati da prikazuje 4 klasična istrumenta i već miriše na uspjeh. Sve u svemu, vrlo dobro.

Milan

suvise dugacka hauba i odvratan zadnji kraj

Balkanboj

Konačno nešto lepo iz BMW kuhinje.

I’m in love.

Laki

Malo zadnji dio kvari a ostalo pravo osvježenje iz Minhena!

Dezon

Sta znaci u praksi. Samo zakljucavajuci diferencijal?

BB

Znači da će za to da ti uzmu najmanje 2000 € 😉

Balkanboj

Detaljnije objašnjenje u YT prilogu…

https://youtu.be/WeLm7wHvdxQ

Dude

BMW jos uvek nije otpustio dizajnera 🙂
Pa ova zadnja svetla su totalna katastrofa!
Sve u svemu, moj omiljeni BMW i dalje ostaje 330e.