1. Home
  2. Vesti
  3. Renault i Jingliang razvili sedan Yi namenjen za službu deljenih automobila
Renault i Jingliang razvili sedan Yi namenjen za službu deljenih automobila
0

Renault i Jingliang razvili sedan Yi namenjen za službu deljenih automobila

181
0
Podelite sa prijateljima:

Stalno pišemo o tome kako brojna vozila dele iste platforme, a poslednji primeri su, pre par dana prezentovani Volkswagen ID.4 i Audi Q4 e-tron. Međutim, pored ove deobe, Audi učestvuje i u zajedničkim projektima s Porscheom, s kojim između ostalog deli i arhitekturu PPE.

Ako se pitate kakve sve to veze ima s automobilom na slikama, trebalo bi da kažemo da je to stoga što pred nama nije čistokrvni Renault. Sedan je razvijen od strane zajedničkog poduhvata JMEV, koji su u Kini osnovali Renault i Jingliang Motors Corporation (JMC) još 2015. godine, s ciljem da se angažuje u proizvodnji električnih automobila.

Do sada je ovaj zajednički poduhvat (joint venture) proizvodio jednostavnija, nepretenciozna vozila pod oznakama više marki isključivo za domaće tržište. Za primer možemo navesti recimo marku EVEasy. Očigledno je da je sada kucnuo momenat i za prekograničan nastup ovog proizvođača i pred nama je sedan koji je razvijen s jednim okom usmerenim ka tržištu, ni manje ni više, nego Evrope!

Sudeći po onome što se da pročitati u interkompanijskoj dokumentaciji, novi model će se zvati Jingliang GSE, ali je konstruktor ispravno prosudio, posebno znajući da je i Evropa među ciljanim tržištima, da je nešto kraće i pitkije potrebno za ime model. Otuda i indeks Yi.

Međutim, daleko je Stari kontinent i trenutno je jedina opcija za Yi ona na domaćem terenu, i vrlo je moguće čak da će izvozna verzija dobiti i novo ime, odnosno svi su izgledi da će se novajlija otisnuti van Kine pod amblemom Renaulta. Avaj, konstruktori nas nisu udostojili nikakvih tehničkih pojedinosti. Jedino što znamo je da će domet s jednom dopunom biti između 350 i 400 kilometara, ali se ne bismo iznenadili ako bi se taj podatak odnosio na primenu relativno neupotrebljivih standarda NEDC.

Yi će se naći u ponudi kineskih preduzeća koja nude uslugu deljenih vozila u drugom polugođu ove godine. Evropski debi je razborito očekivati negde tokom sledeće godine. U planu nazvanom Renaulution se pominje sva važnost posla deljenih automobila i iznajmljivanja vozila generalno, pa bi do 2030. godine, Mobilize trebalo da donese više od petine ukupnih prihoda grupe Renault.

AutoRepublika

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments